
Dieta wegańska - czy jest dobra dla Twojego zdrowia i jelit?
22/05/2023
Dieta wegańska, czyli dieta wykluczająca produkty pochodzenia zwierzęcego, staje się coraz popularniejsza wśród osób dążących do zdrowego stylu życia. Wiele osób zastanawia się jednak, czy dieta wegańska jest dobra dla naszego zdrowia i jelit?

Sacharyna (E954) i jej wpływ na zdrowie
24/02/2023
Sacharyna jest jedną z substancji chemicznych, która jest stosowana jako dodatek do żywności w roli słodzika. Niewątpliwie sacharyna skutecznie zastępuje cukier. W porównaniu do sacharozy, cukru stołowego, jest nawet 500 raz słodsza. Jednak pomimo jej ogromnej siły słodzącej, nie wszystkim zaleca się jej spożycie. Zastanawiasz się, jak sacharyna wpływa na zdrowie i czy włączyć ją do diety? Poznaj nasze porady!

Dieta dla zdrowych jelit
28/11/2020
Jelita to centrum zdrowotne organizmu. Co zrobić, żeby one same były zdrowe? Jakie pokarmy spożywać, a jakich unikać?

Witamina A – charakterystyka, funkcje oraz występowanie
24/10/2020
Czy wiesz, że witamina A to niezwykle ważna witamina? To jeden z najważniejszych związków, który buduje odporność organizmu. Sprawdź, co należy wiedzieć na ten temat.

Jakie są przyczyny i objawy nietolerancji laktozy?
01/02/2020
Nietolerancja laktozy jest jedną z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. U osób z tą dolegliwością po spożyciu mleka bądź innych produktów, które mają w składzie laktozę, pojawiają się problemy ze strony układu pokarmowego. Jakie są przyczyny i objawy? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o nietolerancji laktozy.

Źródła żelaza w diecie
10/01/2020
Czy wiesz, że na świecie około dwóch miliardów ludzi może mieć niedobór żelaza? Sprawdź, w których produktach jest go najwięcej, a także kiedy jest lepiej przyswajalne.

Mikroflora bakteryjna - dlaczego bakterie są potrzebne?
28/07/2019
Pierwsze dowody na to, że drobnoustroje są fizjologicznym elementem ludzkiego organizmu zarejestrowano w 1880 roku. Każdy człowiek ma ich w sobie 90 milionów. Dlaczego są one nam tak potrzebne? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o mikroflorze bakteryjnej.

Siemię lniane - właściwości prozdrowotne i zastosowanie
29/06/2019
Siemię lniane to drobne, brązowe nasiona lnu. Wartości odżywcze nasion lnu są znane już od wielu lat. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o jego właściwościach.

Jak dbać o męską płodność?
25/06/2019
Jakość męskiej spermy jest uzależniona od wielu czynników. Duży wpływ ma masa ciała, dieta czy też styl życia. Również wady budowy narządów rodnych mogą zaburzyć męską produktywność. Dowiedz się jak dbać o męską płodność i poznaj sposoby na jej polepszenie.

Rola antyoksydantów w organiźmie.
01/04/2019
Gdy w organizmie pojawią się zaburzenia między procesami utleniającymi, a działaniem substancji przeciwutleniających, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Co warto wiedzieć o antyoksydantach, jaka jest ich rola i gdzie ich szukać?

Wpływ pomidorów na zdrowie
14/02/2019
Pomidory są bardzo popularnymi warzywami ze względu na ich dostępność przez cały rok oraz nieograniczonych możliwości wykorzystania go w kuchni. Można wykorzystać go przy przygotowywaniu kanapek czy sałatek lub przy różnych posiłkach na ciepło. Są też wspaniałym źródłem witamin i składników odżywczych, których potrzebujemy aby pozytywnie oddziaływać na nasze zdrowie i urodę.

Luteina jaka jest jej rola prozdrowotna?
29/01/2019
Luteina jest naturalną substancją syntetyzowaną wyłącznie przez rośliny i należy do bardzo licznej grupy związków – karotenoidów czyli naturalnych barwników roślinnych. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, polecam przeczytać poniższy artykuł.

Dieta przy cukrzycy
18/01/2019
Dieta jest jednym z czynników wspomagających leczenie. Gdy źle się odżywiasz, nawet najlepsze leki nie poprawią twego stanu zdrowia i nie ustabilizują poziomu glukozy. Cukrzyca to jedna z tych chorób, które bezwzględnie wymagają przestrzegania zasad prawidłowej diety.

Fakty i mity - dieta o niskim indeksie glikemicznym
14/12/2018
Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który informuje jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu spożywczego. Czy warto włączyć je do diety? Poznajcie fakty i mity o produktach z niskim indeksem glikemicznym.

Niedoczynność tarczycy - objawy, przyczyny, leczenie i dieta
26/11/2018
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym organizmowi brakuje wystarczającej ilości hormonów tarczycy, co prowadzi do zaburzeń metabolicznych i neurologicznych. Ta choroba dotyka coraz szerszego grona osób, a jej przyczyną mogą być infekcje i obniżona odporność. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o leczeniu niedoczynności tarczycy.