Dieta

Siemię lniane - właściwości prozdrowotne i zastosowanie

Publikacja: 29 czerwiec 2019
Siemię lniane malutkie ziarenka lnu pospolitego. Są one koloru brązowego oraz lekko złotego. Zalicza się je do zdrowej żywności, która bogata jest w cenne prozdrowotne składniki i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Dobrze wpływa nie tylko na skórę, cerę czy włosy, ale również zmniejsza cholesterol, perystaltykę jelit oraz chroni przed rozwojem nowotworów, takich jak rak piersi, jajników, endometrium, prostaty czy jelita grubego. Składniki antynowotworowe, które znajdziemy w ziarnach lnu to lignany oraz kwas tłuszczowy ALA. Lignany blokują enzymy, biorące udział w procesach metabolicznych i wzrostowych komórek nowotworowych. Kwas tłuszczowy ALA natomiast blokuje rozwój guzów nowotworowych.

Siemię lniane a właściwości odżywcze

Nasiona lnu zawierają błonnik zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Ten pierwszy ma właściwości żelujące i powoduje wiązanie treści z przewodu pokarmowego oraz opóźnia opróżnianie żołądka, dzięki czemu dłużej odczuwa się sytość po posiłku. Włókna błonnika obniżają również poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Nierozpuszczalny błonnik powoduje zwiększenie objętości kału, poprzez wiązanie wody, a dzięki temu ruchy perystaltyczne są silniejsze, a wypróżnianie regularne. Problem związany z zaparciami znika przy regularnym stosowaniu siemie lnianego. Przy przyjmowaniu ziaren lnu konieczne jest przyjmowanie dużych ilości wody. Gdy nie będzie się pić sporych ilości wody, to objawy związane z zaparciami mogą się nasilić.
Roślinne bioaktywne związki zawarte w ziarnach lnu to lignany. Siemię lniane jest ich najbogatszym źródłem i zawiera ich o wiele więcej niż rośliny. Oprócz wcześniej wymienionego działania przeciwnowotworowego wykazują one pozytywny wpływ na układ krążenia, redukują ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz chorobę wieńcową, regulują pracę hormonów, a także obniżają poziom złego cholesterolu LDL i poziom glukozy we krwi. Chronią też przed osteoporozą, a także hamują rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów.

Wsparcie dla zdrowia układu pokarmowego

Siemię lniane najbardziej znane jest z łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Błonnik, który jest zawarty w ziarnach, wypijany z dużą ilością wody zapobiega zaparciom. Dzieje się to dlatego, że poprawia ruchy perystaltyczne jelit. Stanowi również pożywkę dla pożytecznych bakterii bytujących w jelitach. Wspomagają one oczyszanie jelit ze złogów. Ziarna lnu zlane z wodą w swojej konsystencji przypominają kisiel. Łagodzą dolegliwości bólowe jelit i działają osłonowo na śluzówkę. Ponadto zawarty w nich kwas tłuszczowy ALA poprawia stan osób chorych na zespół Leśniowskiego-Crohna i zmniejsza stan zapalny jelit.

Siemię lniane a odchudzanie

Główny składnik nasion lnu to błonnik, który jest wspomaga odchudzanie. Zwiększa objętości trawionych pokarmów oraz reguluje perystaltykę jelit, co odgrywa kluczową rolę w procesie odchudzania. Reguluje poziom cholesterolu, który u wielu osób z nadwagą jest podwyższony. Wywołuje wrażenie sytości i dzięki temu osoba odchudzająca się nie czuje potrzeby sięgnięcia po przekąskę. Pozwala to na uniknięcie nadprogramowych kalorii. Oczywiście wyłączne stosowanie siemię lnianego nie doprowadzi do osiągnięcia wymarzonej sylwetki, ale wraz ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną potrafi przybliższyć do oczekiwanych rezultatów.

Głównym składnikiem siemienia lnianego wspomagającym proces odchudzania jest błonnik. Reguluje on perystaltykę jelit, wzbogaca symbiotyczną mikroflorę, zwiększa objętość treści pokarmowej, przez co czujemy sytość na dłużej i nie sięgamy po słodkie przekąski między posiłkami. Dzięki regularności wypróżnień, organizm na bieżąco jest oczyszczany ze zbędnych produktów przemiany materii, a dodatkową zaletą jest brak wzdęć oraz zaparć, które mogą powodować obniżony nastrój. Ponadto błonnik zawarty w nasionach lnu zwiększa produkcję soków trawiennych, za pomocą których energia dostarczona z pożywienia może zostać uwolniona i wykorzystana przez układy organizmu oraz mięśnie. Warto dodać, że błonnik wpływa na obniżenie glukozy we krwi, dlatego dieta bogata w ten składnik polecana jest osobom chorym na cukrzycę.

https://bonavita.pl/cudowne-siemie-lniane-zastosowanie-i-wlasciwosci-zdrowotne
Głównym składnikiem siemienia lnianego wspomagającym proces odchudzania jest błonnik. Reguluje on perystaltykę jelit, wzbogaca symbiotyczną mikroflorę, zwiększa objętość treści pokarmowej, przez co czujemy sytość na dłużej i nie sięgamy po słodkie przekąski między posiłkami. Dzięki regularności wypróżnień, organizm na bieżąco jest oczyszczany ze zbędnych produktów przemiany materii, a dodatkową zaletą jest brak wzdęć oraz zaparć, które mogą powodować obniżony nastrój. Ponadto błonnik zawarty w nasionach lnu zwiększa produkcję soków trawiennych, za pomocą których energia dostarczona z pożywienia może zostać uwolniona i wykorzystana przez układy organizmu oraz mięśnie. Warto dodać, że błonnik wpływa na obniżenie glukozy we krwi, dlatego dieta bogata w ten składnik polecana jest osobom chorym na cukrzycę.

https://bonavita.pl/cudowne-siemie-lniane-zastosowanie-i-wlasciwosci-zdrowotne
Głównym składnikiem siemienia lnianego wspomagającym proces odchudzania jest błonnik. Reguluje on perystaltykę jelit, wzbogaca symbiotyczną mikroflorę, zwiększa objętość treści pokarmowej, przez co czujemy sytość na dłużej i nie sięgamy po słodkie przekąski między posiłkami. Dzięki regularności wypróżnień, organizm na bieżąco jest oczyszczany ze zbędnych produktów przemiany materii, a dodatkową zaletą jest brak wzdęć oraz zaparć, które mogą powodować obniżony nastrój. Ponadto błonnik zawarty w nasionach lnu zwiększa produkcję soków trawiennych, za pomocą których energia dostarczona z pożywienia może zostać uwolniona i wykorzystana przez układy organizmu oraz mięśnie. Warto dodać, że błonnik wpływa na obniżenie glukozy we krwi, dlatego dieta bogata w ten składnik polecana jest osobom chorym na cukrzycę.

https://bonavita.pl/cudowne-siemie-lniane-zastosowanie-i-wlasciwosci-zdrowotne
Głównym składnikiem siemienia lnianego wspomagającym proces odchudzania jest błonnik. Reguluje on perystaltykę jelit, wzbogaca symbiotyczną mikroflorę, zwiększa objętość treści pokarmowej, przez co czujemy sytość na dłużej i nie sięgamy po słodkie przekąski między posiłkami. Dzięki regularności wypróżnień, organizm na bieżąco jest oczyszczany ze zbędnych produktów przemiany materii, a dodatkową zaletą jest brak wzdęć oraz zaparć, które mogą powodować obniżony nastrój. Ponadto błonnik zawarty w nasionach lnu zwiększa produkcję soków trawiennych, za pomocą których energia dostarczona z pożywienia może zostać uwolniona i wykorzystana przez układy organizmu oraz mięśnie. Warto dodać, że błonnik wpływa na obniżenie glukozy we krwi, dlatego dieta bogata w ten składnik polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Siemię lniane a olej lniany Siemię lniane jest bogatym źródłem składników odżywczych, nie tylko wartościowych kwasów tłuszczowych. Olej lniany dostarcza wyłącznie tłuszczu, gdyż w procesie otrzymywania został zubożony o błonnik, składniki mineralne oraz witaminy. Olej, można stwierdzić, jest więc w porównaniu do surowca, z którego powstał produktem stosunkowo „jałowym”, pod względem wartości odżywczych, co potwierdzają badania fundacji „WIEMY CO JEMY”. Łyżka oleju lnianego (12 ml) dostarcza o 2 g więcej omega-3 w porównaniu do 23 g siemienia jednak… nic po za tym. Ziarenka poza kwasami dostarczają składników mineralnych oraz cennego błonnika. Siemię lniane góruje nad olejem nie tylko wyższą wartością odżywczą, ale również łatwością w przechowywaniu, szerokim wachlarzem możliwości wykorzystania oraz długością czasu przetrzymywania. Siemię możemy dodać do ciast jako zamiennik jaj, wzbogacić domowe pieczywo, ciasteczka i wypieki, musli, sałatki. Olej lniany z kolei możemy wykorzystać jedynie jako produkt surowy, gdyż każda obróbka termiczna zubaża go o nienasycone kwasy tłuszczowe i powoduje wytworzenie wolnych rodników. Olej jest produktem drogim, a ponadto posiada krótki termin przydatności oraz musi być przechowywany w ściśle określonych warunkach. Warto dodać, że siemię lniane, jako produkt bardziej wartościowy, jest znacznie tańsze w porównaniu z olejem i to nawet czterokrotnie. Nasiona Chia czy siemię lniane? Zarówno nasiona lnu, jak i chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i antyoksydantów (lignanów). Ponadto zawierają sporą ilość białka, witamin i minerałów. Wspomagają pracę mózgu i serca, obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, poprawiają metabolizm, działają ochronnie na jelita, opóźniają wchłanianie cukrów. Stanowią świetny dodatek do żywności, a zwłaszcza do koktajli, soków i innych napojów. Porównując skład obu produktów zauważymy pewne różnice. Siemię lniane zawiera około 20% więcej kwasów omega-3 niż nasiona chia i znacznie większą ilość lignanów. Dzięki temu poprawia parametry krwi, wpływa na prawidłową pracę nerek, przeciwdziała depresji i polepsza wygląd skóry. Szałwia hiszpańska natomiast posiada o 50% więcej błonnika, ponadto zawiera więcej magnezu i żelaza, a także odznacza się niższą kalorycznością niż nasiona lnu. Jak widać siemię lniane jest produktem w pełni naturalnym, niedrogim, łatwo dostępnym i wszechstronnym w swoim działaniu. Zadbajmy, aby w domu zawsze był zapas siemienia lnianego i wprowadźmy go na stałe do swojego codziennego jadłospisu. Literatura: Hojden B., Lecznicze i użytkowe zalety lnu, Wiadomości Zielarskie, 1994, nr 9. Dąbrowski G., Skrajda M., Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) jako źródło składników wykazujących dobroczynny wpływ na ludzki organizm, „Journal of Education, Health and Sport” 2015, 5, 90, s. 337–350, http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%289%29%3A337-350, [dostęp 10.09.2017] Magkos F , Panagiotakos DB , Votteas V , Zampelas, Suplementacja olej lniany obniża ciśnienie krwi u pacjentów z dyslipidemią, „Paschos GK” . Achremowicz, K. Szary-Swrost, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, 3 (44), 23–35, http://ww.pttz.org/zyw/wyd/czas/2005,%203(44)/02_Achremowicz.pdf, [dostęp 10.09.2016] „Normy żywienia dla populacji polskiej” (nowelizacja 2012), red. prof. dr hab. med. M. Jarosza Opublikowano ponad miesiąc temu Oceń artykuł ☆☆☆☆☆ Siemię lniane. Zastosowanie i właściwości zdrowotne - 3.6/5. Oddano 4954 głosy. Autor artykułu: Bonavita.pl Udostępnij na FB Wyślij na e-mail Dodaj do ulubionych Inne artykuły z kategorii Melisa w ciąży, dla dzieci i niemowląt Melisa w ciąży, dla dzieci i niemowląt Pestki z dyni – są skarbnicą składników odżywczych i witamin, a do tego odchudzają… Pestki z dyni – są skarbnicą składników odżywczych i witamin, a do tego odchudzają… 5 powodów dla których warto jeść nasiona Chia 5 powodów dla których warto jeść nasiona Chia Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie Kawa a wątroba, ciśnienie, cukrzyca. Czy kawa szkodzi? Kawa a wątroba, ciśnienie, cukrzyca. Czy kawa szkodzi? Porównanie majonezów popularnych marek – sprawdź co jesz! Porównanie majonezów popularnych marek – sprawdź co jesz! Nieprawidłowe łączenie pokarmów Nieprawidłowe łączenie pokarmów Jak nie przytyć podczas Wielkanocy Jak nie przytyć podczas Wielkanocy Ogórek kiwano. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i zastosowanie Ogórek kiwano. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i zastosowanie Kwas liponowy – właściwości, zastosowanie i źródła Kwas liponowy – właściwości, zastosowanie i źródła Popularne tematy dieta odchudzanie choroba zioła owoce dieta odchudzająca medycyna naturalna warzywa dzieci trening Czy wiesz, że... Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych Wygląd języka a zdrowie – nalot, bolący i piekący język to może być objaw choroby! Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów DNA – czy może samodzielnie neutralizować choroby genetyczne? Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik! Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz! Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta Zdrowa dieta dla leniwych – pierwszy krok zakupy! Opinie Gosia K 14.07.2016, 11:43 Zalewamy siemię wrzątkiem??? Dlaczego? Przecież cenne kwasy tłuszczowe są niezwykle wrażliwe na temperaturę (dlatego też olej musi być przechowywany w lodówce i spożywany na zimno…). Odpowiedz Łukasz 26.11.2016, 12:30 Tez mnie to zastanawia. Moze olej tylko wyizolowany utlenia sie, a taki zawarty w czyms juz mniej albo wcale. Odpowiedz Aśka 13.04.2017, 11:36 Powinno zalewać się wrzątkiem ponieważ podczas zalewania zimną wodą w nasionach lnu zachodzi cyjanogeneza więc ludzie panikują, że się otrują … tyle że były prowadzone badania które udowodniły iż faktycznie tak jest, tyle, że ilość toksyn jest tak niewielka,że organizm sobie szybciutko z nimi radzi. Ja zawsze zalewam siemię zimną wodą xd Odpowiedz elis 10.07.2017, 8:16 Zalewam siemie zimna woda, pije na drugi dzien. Ułatwia taki napoj wyproznienia.Czuje sie po codziennej porcji siemia bardzo dobrze. Odpowiedz pebble77 07.03.2018, 7:51 Niezmielone nasiona są odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego tylko i wyłącznie takie można żałować wrzątkiem. W tym przypadku utrata cennych kwasów tłuszczowych wynosi tylko ok 30% Odpowiedz Marta 27.01.2017, 9:52 Nie rozumiem , na zaparcia jest dobre , czy przeciw biegunce? Odpowiedz Ivanka 30.03.2017, 10:41 siemię lniane ma silne działanie wiążące i rewelacyjnie chłonie wodę, trzeba więc pamiętać o odpowiednim nawodnieniu bo skutek będzie dokładnie odwrotny… Odpowiedz Aneta 06.02.2017, 9:06 „Siemię przed spożyciem należy zmielić, gdyż surowe ziarna zawierają znikome substancje szkodliwe, które organizm może mieć problem usunąć. ” Pomijam składnię powyższego zdania, ale mam pytanie o jego sens: mielenie usuwa substancje szkodliwe czy sprawia, że ziarna przestają być surowe? Odpowiedz Iwona 01.02.2018, 5:01 Dokładnie zachodzi w n9ch proces podgrzania tak jak w przypadku mielonej kawy za dlugo ją mieląc mozemy przepalic Odpowiedz Judyta 31 28.06.2017, 9:53 Jestem przykładem na to, że siemię lniane działa w 100%. Miałam problemy z wypadającymi włosami, zniszczonymi paznokciami i pozadzieranymi skórkami przy paznokciach, które bolały podczas mycia naczyń i czasami krwawiły zadarte choćby swetrem. Zamiast rozwalać żołądek drogimi tabletkami typu „cudowny skrzyp polny” itd. z apteki, poczytałam trochę i kupiłam LEN MIELONY ZŁOTY ODTŁUSZCZONY za parę złotych. Piłam 2 tyg. codziennie (zalewam 1 łyżkę stołową 400ml wrzątku, czekam chwilę i mielę blenderem z jabłkiem, bananem, mrożonymi truskawkami, czy co tam akurat mam i wychodzi butelka pół litrowa rzadkiego napoju, który obracam na drugie śniadanie w pracy). Efekt: skórki przy paznokciach mega zagojone, pazurki twarde i nie robi się z nich „książeczka”, skóra jakby była natłuszczona i nawilżona od środka – nie wiem jak inaczej to określić

Jak stosować siemię lniane?

Ziarna lun dostępne są w postaci całych ziaren lub zmielone. Ze zmielonych ziaren składniki odżywcze są lepiej przyswajalne przez organizm. Nalezy jednak pamiętać o tym, że ziarna powinno mielić się bezpośrednio przed spożyciem. Można użyć do tego np. młynka do kawy. Wynika to z tego, że tłuszcz który jest zawarty w ziarnach lnu bardzo szybko się utlenia i dlatego siemię lniane traci część swoich właściwości. Ziarna można zalać wodą i wypić po napęcznieniu, dodać do jogurtu, owsianki, koktajli czy sałatek. Dobrze sprawdzą się również jako dodatek do pieczywa, ciast czy babeczek. Zmielone ziarna można wykorzystać jako substytut jajka w potrawach takich jak pulpety, mieszając na pastę 3 łyzki wody z 1 łyżką siemienia. Ziarna siemienia lnianego wykazują właściwości prozdrowotne, gdy spożywa się go 10 gram dziennie, przy czym należy pamiętać, aby nie zjadać go więcej niż 50 gram każdego dnia.
Głównym składnikiem siemienia lnianego wspomagającym proces odchudzania jest błonnik. Reguluje on perystaltykę jelit, wzbogaca symbiotyczną mikroflorę, zwiększa objętość treści pokarmowej, przez co czujemy sytość na dłużej i nie sięgamy po słodkie przekąski między posiłkami. Dzięki regularności wypróżnień, organizm na bieżąco jest oczyszczany ze zbędnych produktów przemiany materii, a dodatkową zaletą jest brak wzdęć oraz zaparć, które mogą powodować obniżony nastrój. Ponadto błonnik zawarty w nasionach lnu zwiększa produkcję soków trawiennych, za pomocą których energia dostarczona z pożywienia może zostać uwolniona i wykorzystana przez układy organizmu oraz mięśnie. Warto dodać, że błonnik wpływa na obniżenie glukozy we krwi, dlatego dieta bogata w ten składnik polecana jest osobom chorym na cukrzycę.

https://bonavita.pl/cudowne-siemie-lniane-zastosowanie-i-wlasciwosci-zdrowotnee
Źródło:
Wawryka J., Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego

Ostatnie publikacje