Witamina A – charakterystyka, funkcje oraz występowanie
Publikacja: 24 październik 2020
Czym jest witamina A?
Witamina A nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, prowitaminą A oraz akseroftolem. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni wiele funkcji w organizmie.
Zapotrzebowanie na witaminę A
Zalecana ilość tej witaminy dla osób dorosłych to 1000 mcg na dobę, w przypadku dzieci jest to 400–700 mcg na dobę.
Osoby, które pracują przy komputerze, potrzebują większej ilości witaminy A.
Rola witaminy A
Witamina A odgrywa ważną rolę w procesie syntezy hormonów steroidowych, podziałów komórkowych, prawidłowego stanu nabłonków. Metabolit retinal jest składnikiem czerwieni wzrokowej. Charakterystycznym objawem niedoboru witaminy A jest ślepota zmierzchowa, zwana kurzą ślepotą (hemeralopia), wywołana niedoborem rodopsyny. Dłużej trwająca hipowitaminoza A może prowadzić do kseroftalmii (wysychanie rogówki i spojówki) i keratomolacji (zmętnienie i rozmiękczanie rogówki).Nadmierne łuszczenie się nabłonków może przyczyniać się do tworzenia kamieni w drogach moczowych i żółciowych, zatykania przewodów gruczołowych (m.in. gruczołu łzowego).Obserwuje się zaburzenia w funkcjonowaniu wszystkich nabłonków (różnicowanie, wzrost) oraz nadmierne rogowacenie naskórka.
Witamina A wpływa na rozwój embrionalny i płodność. Pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek, przyspiesza gojenie się ran, wzmaga odporność komórkową i humoralną, działa antagonistycznie do tyroksyny.
Niedobór witaminy A
Do objawów wskazujących na niedobór witaminy A można zaliczyć:
• suchość skóry,
• zespół suchego oka,
• nadmierne rogowacenie skóry i nabłonków,
• kruche i łamliwe paznokcie, które wolno rosną,
• kruche, łamliwe i suche włosy,
• szorstka skóra,
• brak apetytu,
• zwiększona podatność na infekcje,
• zahamowanie wzrostu,
• pogorszenie widzenia tzw. „kurza ślepota”.
Nadmiar (hiperwitaminoza) witaminy A
Do objawów wskazujących na niedobór witaminy A można zaliczyć:
• nadpobudliwość i drażliwość,
• nudności, wymioty,
• bóle głowy,
• bóle stawów i mięśni,
• powiększenie wątroby i zaburzenia jej funkcji,
• żółtawe zmiany skórne,
• mniejsza zawartość wapnia w kościach,
• wady wrodzone u dzieci matek, które w czasie ciąży doświadczyły hiperwitaminozy.
Występowanie
Źródłem witaminy A jest marchew, bataty, czerwona papryka, suszone morele. Nie brakuje jej również w mleku, śmietanie, maśle, tuszy z kurczaka, wątróbce drobiowej, żółtkach jaj, zielonych warzywach i makreli.
Źródło:
Źródło:
Bojarowicz, H., & Płowiec, A. (2010). Wpływ witaminy A na kondycję skóry. Probl. Hig. Epidemiol, 91(3), 352-356.