Hipoglikemia w ciąży
Publikacja: 26 listopad 2013
Ostatnia aktualizacja: 17 czerwiec 2014
O hipoglikemii, czyli niedocukrzeniu mówimy, gdy stężenie glukozy we krwi jest zbyt niskie, co wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu. Niewystarczająca jej ilość w organizmie przyszłej mamy może powodować wady wrodzone u płodu. Przeczytaj, jakie są objawy hipoglikemii i jak zadbać o odpowiedni poziom glukozy w ciąży.
Co to jest hipoglikemia?Niedocukrzenie to niebezpieczny w skutkach stan, w którym ilość glukozy we krwi spada poniżej 55 mg/dl (3,0 mmol/l). Najczęściej diagnozowana u diabetyków, ale może być powodowana także innymi czynnikami:
Jaki wpływ na płód ma choroba matki?Niedocukrzenie u matki, które utrzymuje się przez długi czas ma bardzo niekorzystny wpływ na rozwój dziecka. Hipoglikemia u matki może zwiększyć prawdopodobieństwo występowania wad wrodzonych u płodu, zwłaszcza wystąpienia mikrosomii lub hipotrofii płodu, czyli stanu, w którym dziecko ma zbyt małą masę w stosunku do określonego wieku ciąży. Takie dzieci mogą cierpieć z powodu zaburzeń neurologicznych, opóźnionego rozwoju intelektualnego oraz mogących wystąpić zaburzeń metabolicznych. Płód pobiera glukozę przez pępowinę, co powoduje znaczne obniżenie poziomu stężenia glukozy w organizmie matki, które może powodować również rozwój zaburzeń u matki.
Jak sobie poradzić z niedocukrzeniem? Główną broną w walce z hipoglikemią jest odpowiednia dieta. Najważniejsze jest to, aby jeść bez pośpiechu i regularnych (3-4 godzinnych) odstępach czasu, co pozwoli zapobiegać nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. Od rana organizm jest najbardziej narażony na niski poziom glukozy, dlatego należy pamiętać o pierwszym śniadaniu. Hipoglikemię pogłębia spożywanie alkoholu, dlatego osoby z hipoglikemią nie powinny go spożywać, szczególnie gdy jest to kobieta w okresie ciąży. Należy również unikać produktów bogatych w cukry łatwo przyswajalne (np. cukier, miód, słodycze, ciastka), co pomoże w uniknięciu nagłego spadku stężenia glukozy we krwi. Należy wybierać produkty bogate w węglowodany złożone: pieczywo (zwłaszcza ciemne), ryż brązowy, makarony, ziemniaki - które nie powodują tak dużego wyrzutu insuliny jak cukry proste.
- hipoglikemia egzogenna najczęściej występuje u cukrzyków na skutek niedożywienia
- hipoglikemia na czczo, która może być spowodowana przez nowotwory, niewydolność wątroby, choroby nerek
- hipoglikemia reaktywna (poposiłkową) występuje najczęściej we wczesnych stadiach cukrzycy, zaburzeniach opróżniania żołądkowego.
- pocenie się
- drżenie rąk
- mrowienie wokół ust
- kołatanie serca
- uczucie wilczego głodu
- zaburzenia koncentracji
- osłabienie
- niewyraźne widzenie
- zaburzenia zachowania, takie jak agresja albo wesołkowatość.
Jaki wpływ na płód ma choroba matki?Niedocukrzenie u matki, które utrzymuje się przez długi czas ma bardzo niekorzystny wpływ na rozwój dziecka. Hipoglikemia u matki może zwiększyć prawdopodobieństwo występowania wad wrodzonych u płodu, zwłaszcza wystąpienia mikrosomii lub hipotrofii płodu, czyli stanu, w którym dziecko ma zbyt małą masę w stosunku do określonego wieku ciąży. Takie dzieci mogą cierpieć z powodu zaburzeń neurologicznych, opóźnionego rozwoju intelektualnego oraz mogących wystąpić zaburzeń metabolicznych. Płód pobiera glukozę przez pępowinę, co powoduje znaczne obniżenie poziomu stężenia glukozy w organizmie matki, które może powodować również rozwój zaburzeń u matki.
Jak sobie poradzić z niedocukrzeniem? Główną broną w walce z hipoglikemią jest odpowiednia dieta. Najważniejsze jest to, aby jeść bez pośpiechu i regularnych (3-4 godzinnych) odstępach czasu, co pozwoli zapobiegać nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. Od rana organizm jest najbardziej narażony na niski poziom glukozy, dlatego należy pamiętać o pierwszym śniadaniu. Hipoglikemię pogłębia spożywanie alkoholu, dlatego osoby z hipoglikemią nie powinny go spożywać, szczególnie gdy jest to kobieta w okresie ciąży. Należy również unikać produktów bogatych w cukry łatwo przyswajalne (np. cukier, miód, słodycze, ciastka), co pomoże w uniknięciu nagłego spadku stężenia glukozy we krwi. Należy wybierać produkty bogate w węglowodany złożone: pieczywo (zwłaszcza ciemne), ryż brązowy, makarony, ziemniaki - które nie powodują tak dużego wyrzutu insuliny jak cukry proste.