Prawidłowa dieta kobiety ciężarnej
Publikacja: 07 lipiec 2011
Ostatnia aktualizacja: 12 grudzień 2013
Sposób odżywiania, dobierania składników w czasie ciąży jest bardzo istotną sprawą - odpowiada za to co je dziecko noszone pod sercem. Dieta powinna być zatem przemyślana, zawierająca wszystkie niezbędne składniki, które będą budulcem dla rozwijającego się płodu zaś dla matki wulkanem energii.
Racjonalnie dobrana dieta kobiety ciężarnej powinna zawierać konieczne składniki odżywcze takie jak:
Ciekawostką jest fakt, że za pomocą wód płodowych (w macicy) płód uczy się rozpoznawać smaki, poprzez pokarmy które zjada mama. Warto zatem zadbać aby urozmaicić żywienie w czasie cięży. W ten sposób ułatwimy niemowlęciu akceptację nowych pokarmów stałych, które w odpowiednim czasie są wprowadzane do jego diety.
Najczęściej popełniane błędy dietetyczne w czasie ciąży
Pojawiają się one w momencie gdy zapotrzebowanie dzienne na poszczególne składniki nie jest pokrywane w przyjmowanych posiłkach. Zdarzają się sytuacje gdzie w przyjmowanym pożywieniu jest za mało mikroelementów takich jak chociażby żelazo lub jod, gdzie jego niedobory mogą prowadzić do różnych problemów zdrowotnych u matki jak i dziecka.
Z drugiej strony trzeba również uważać, żeby nie przedobrzyć przyjmowanych mikroelementów. Ponadto zwiększona ilość posiłków (zbyt duża podaż kalorii) może prowadzić do nadwagi. Prawidłowy przyrost masy ciała ciąży (w zależności od wagi przed ciążą) waha się między 11-14 kg.
Zapotrzebowanie kaloryczne
W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zwiększa się i wynosi ok. 2300 kcal, a w II i III trymestrze jest większe zaledwie o 300 kalorii, czyli dzienne powinna kobieta zjadać 2500-2600 kalorii. Przy określeniu potrzeb energetycznych organizmu przyszłej mamy trzeba szczególnie zwrócić uwagę na takie elementy jak jej wiek, aktualny stan odżywienia (otyłość, niedobór masy ciała), styl życia, wysiłek fizyczny czy rodzaj wykonywanej pracy. Dlatego zalecamy konsultację z lekarzem prowadzącym, położną lub dietetykiem w celu ustalenia racjonalnej diety.
Prawidłowa dieta powinna składać się z:
- prowitaminę A czyli ß-karoten - morele, śliwki, brzoskwinie, wiśnie oraz marchew, pomidory, papryka, sałata, szpinak, cykoria;
- kwas foliowy - pomarańcze, oraz zielone warzywa zielone takie jak, sałata, brokuły, kapusta, brukselka.
Uważa się, że warzywa i owoce zawierające antyoksydanty (witamina C, ß- karoten, flawonoidy), które zmniejszają ryzyko nadciśnienia ciążowego, zaś bogate w błonnik zapobiegają zaparciom. Codziennie w Twoim menu powinno znaleźć się ok. 350 g owoców oraz 650 g warzyw (wliczając porcję ziemniaków);
ryby morskie
Należą do źródła lekkostrawnego, łatwo przyswajalnego białka, witaminy D, jodu, fluoru i żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Takie ryby jak łosoś, śledź, makrela, dorsz, szprotki bałtyckie, sardynki kobiety ciężarne powinny spożywać 2-3 razy w tygodniu (!).
- białka,
- węglowodany,
- tłuszcze,
- witaminy,
- składniki mineralne.
Ciekawostką jest fakt, że za pomocą wód płodowych (w macicy) płód uczy się rozpoznawać smaki, poprzez pokarmy które zjada mama. Warto zatem zadbać aby urozmaicić żywienie w czasie cięży. W ten sposób ułatwimy niemowlęciu akceptację nowych pokarmów stałych, które w odpowiednim czasie są wprowadzane do jego diety.
Najczęściej popełniane błędy dietetyczne w czasie ciąży
Pojawiają się one w momencie gdy zapotrzebowanie dzienne na poszczególne składniki nie jest pokrywane w przyjmowanych posiłkach. Zdarzają się sytuacje gdzie w przyjmowanym pożywieniu jest za mało mikroelementów takich jak chociażby żelazo lub jod, gdzie jego niedobory mogą prowadzić do różnych problemów zdrowotnych u matki jak i dziecka.
Z drugiej strony trzeba również uważać, żeby nie przedobrzyć przyjmowanych mikroelementów. Ponadto zwiększona ilość posiłków (zbyt duża podaż kalorii) może prowadzić do nadwagi. Prawidłowy przyrost masy ciała ciąży (w zależności od wagi przed ciążą) waha się między 11-14 kg.
Zapotrzebowanie kaloryczne
W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zwiększa się i wynosi ok. 2300 kcal, a w II i III trymestrze jest większe zaledwie o 300 kalorii, czyli dzienne powinna kobieta zjadać 2500-2600 kalorii. Przy określeniu potrzeb energetycznych organizmu przyszłej mamy trzeba szczególnie zwrócić uwagę na takie elementy jak jej wiek, aktualny stan odżywienia (otyłość, niedobór masy ciała), styl życia, wysiłek fizyczny czy rodzaj wykonywanej pracy. Dlatego zalecamy konsultację z lekarzem prowadzącym, położną lub dietetykiem w celu ustalenia racjonalnej diety.
Prawidłowa dieta powinna składać się z:
- produkty zbożowe
- owoce i warzywa szczególnie zawierające
- prowitaminę A czyli ß-karoten - morele, śliwki, brzoskwinie, wiśnie oraz marchew, pomidory, papryka, sałata, szpinak, cykoria;
- kwas foliowy - pomarańcze, oraz zielone warzywa zielone takie jak, sałata, brokuły, kapusta, brukselka.
Uważa się, że warzywa i owoce zawierające antyoksydanty (witamina C, ß- karoten, flawonoidy), które zmniejszają ryzyko nadciśnienia ciążowego, zaś bogate w błonnik zapobiegają zaparciom. Codziennie w Twoim menu powinno znaleźć się ok. 350 g owoców oraz 650 g warzyw (wliczając porcję ziemniaków);
- mleko i przetwory mleczne
- mięso, wędliny i drób
- nasiona roślin strączkowych
ryby morskie
Należą do źródła lekkostrawnego, łatwo przyswajalnego białka, witaminy D, jodu, fluoru i żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Takie ryby jak łosoś, śledź, makrela, dorsz, szprotki bałtyckie, sardynki kobiety ciężarne powinny spożywać 2-3 razy w tygodniu (!).
- jajka
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- zwiększona ilości płynów
Źródło:
Fundacja rodzić po ludzku
Fundacja rodzić po ludzku