Wielostronne działanie aloesu
Publikacja: 30 marzec 2019
Ostatnia aktualizacja: 01 kwiecień 2019
Aloes, to wiecznie zielona roślina przypominająca wyglądem kaktusy. Należy do rodziny roślin liliowatych. Egzotycznie występuje na piaszczystych i kamienistych terenach Afryki, Półwyspu Arabskiego i Madagaskaru. Można wyróżnić około 400 gatunków tej rośliny. Przybiera formy drzewiaste, krzewiaste, byliny, czasami liany. Do celów leczniczych aloes uprawiany jest w klimacie gorącym, przede wszystkim w Teksasie oraz Meksyku. Nagminnie hodowany jest także w doniczkach na parapetach okiennych jako roślina ozdobna, a zarazem lecznicza. Jak bardzo pożyteczną rolę może spełnić możemy przekonać się np. w tak drastycznej sytuacji, gdy znienacka sparzymy się wrzątkiem. Wtedy liść aloesu jest wybawieniem. Po przecięciu wzdłuż liścia, smarujemy wybranym z niego żelem sparzone miejsce. Zabieg taki przynosi wielką ulgę: znika ból i pieczenie. Wiele gospodyń domowych, a także kucharzy zawodowych przekonało się o tym, dlatego na parapecie kuchennym trzyma doniczkę z aloesem. Właściwości lecznicze aloesu były znane już starożytnym Rzymianom, Grekom i Egipcjanom. Badania naukowe ostatnich lat potwierdziły wszechstronne działanie aloesu na nasz organizm.
Jak wygląda aloes?
Wyrastające z podłoża pędy tworzą rozetę grubych, mięsistych, zielonych liści. Liście pokryte są najczęściej szarym, woskowym nalotem, a na brzegach kolcami. W środku znajduje się żółtawy lub lekko brązowy sok. Kwiaty, to długie grona w kolorze żółtym, pomarańczowym lub czerwonym. Zapylane przez ptaki w warunkach naturalnych. Rozmnaża się wegetatywnie lub przez nasiona. Aloes w mieszkaniach kwitnie bardzo rzadko. Jest wrażliwy nawet na najmniejszy przymrozek.
Magiczne właściwości aloesu
Sok aloesowy znany jest z dobroczynnego działania na organizm:
- stosowany wewnętrznie, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, ma wpływ na przyspieszenie przemiany materii, a zatem wspiera odchudzanie,
- reguluje pH żołądka, dlatego może być wykorzystywany w leczeniu symptomów wrzodów, nieżytu żołądka i stanów zapalnych układu pokarmowego,
- wykazuje właściwości przeczyszczające, dlatego można z niego skorzystać w przypadku zaparć, usprawnia działanie kosmków jelitowych, które odpowiadają za wchłanianie wszystkich substancji odżywczych,
- posiada również właściwości wspierające układ immunologiczny, dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie z wirusami i bakteriami,
-
nawilża cerę, odświeża ją i tonizuje,
-
łagodzi podrażnienia, pomaga w regeneracji naskórka i przyspiesza gojenie ran,
-
łagodzi także stany zapalne rozwijające się jamie ustnej oraz zmniejsza dolegliwości towarzyszące ukąszeniom owadów,
-
przyczynia się do wzmocnienia włosów i do szybszego wzrostu.
Aloes nie dla każdego
Mimo, że sok z aloesu przedstawia wiele cennych dla organizmu właściwości, to jednak jego zastosowanie powinno odbywać się w sposób bardzo ostrożny. Dotyczy to długotrwałego przyjmowania suplementu. Jak się okazuje – picie soku w większych dawkach niż te zalecone, może przyczynić się do strat w gospodarce elektrolitowej. Sok z aloesu nie może być podawany w takich przypadkach jak np.:
- ciąża i okres karmienia piersią,
- schorzenia jelit i nerek,
- hemoroidy.
Dzieciom i młodzieży nie powinno się podawać soku aloesowego bez konsultacji lekarskiej.
Źródło:
Cieślik E., Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego
Cieślik E., Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego