Rola diety w leczeniu chorób żołądka
Publikacja: 23 październik 2018
Choroby żołądka rozwijają się pod wpływem wielu czynników. Najczęstszą przyczyną jest prawdopodobnie zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Jedną z chorób żołądka jest zapalenie błony śluzowej żołądka (zapalenie żołądka).
Zapalenie żołądka - przyczyn i objawy
Czynnikami wpływającymi na rozwój zapalenia żołądka są:
- czynniki infekcyjne – zakażenie bakterią Helicobacter pylori
- czynniki toksyczne – niektóre leki, szczególnie niesteroidowe leki przeciwzapalne, w tym kwas acetylosalicylowy, żółć, alkohol
- czynniki autoimmunologiczne – organizm wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko własnej tkance
- ból w jamie brzusznej
- wzdęcia, nudności, wymioty, wzmożone odbijanie
- uczucie pełności w brzuchu występujące nawet przy spożyciu niewielkiego posiłku
- gwałtowny spadek masy ciała , który nie jest wynikiem stosowania diet odchudzających
- brak apetytu
- może pojawić się ciągłe zmęczenie, senność, trudności w oddychaniu, bladość skóry
W leczeniu zapalenia żołądka ważna jest odpowiednio skomponowana dieta. Zalecana jest dieta lekkostrawna, niskotłuszczowa, składająca się z produktów nie podrażniających błonę śluzową żołądka.
Przeciwwskazania - czego nie jeść?
-
ograniczyć spożycie tłuszczu: tłuste mięso i ryby, smalec, słonina, pełnotłuste mleko, sery żółte i pleśniowe, tłuste twarogi
-
wykluczyć produkty bogate w błonnik
-
ograniczyć lub wyeliminować produkty i potrawy wzdymające
-
unikać spożycia alkoholu, mocnej kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych i słodzonych
-
unikać ostrych przypraw
Wszystkie te produkty mogą nasilać objawy choroby. Należy wystrzegać się jedzenia potraw smażonych, dań gotowych, fast-food, żywności o wysokim stopniu przetworzenia.
Wskazania dietetyczne
- produkty zwierzęce o niskiej zawartości tłuszczu: chude mięso, ryby, niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne, chude sery
- oczyszczone produkty zbożowe, jak np. pszenne pieczywo, drobne makarony, biały ryż, kasza manna
- dojrzałe owoce i warzywa bez skórki, głównie w formie ugotowanej, musów, przecierów, puree
- jajka w niewielkiej ilości, gotowane na miękko, półtwardo, jajecznica na parze
- niewielkie ilości tłuszczów, przede wszystkim pochodzenia roślinnego jak np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz masło
- łagodne przyprawy i zioła jak np. rumianek, koperek, natka pietruszki, cynamon
Badania epidemiologiczne wykazały, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce zawierające duże zasoby witaminy C, głównie warzywa surowe, warzywa czosnkowe i owoce cytrusowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe przełyku i żołądka. Jednak mogą mieć na to wpływ inne składniki zawarte w tych produktach. Wg badań małe spożycie witaminy C sprzyja rozwojowi zmian przedrakowych w żołądku. Witamina C ma zdolność niszczenia wolnych rodników, które mogą uszkadzać materiał genetyczny komórek.
Źródło:
https://wylecz.to/diety/dieta-przy-zapaleniu-zoladka-co-jesc-w-zapaleniu-blony-sluzowej-zoladka
http://www.czytelniamedyczna.pl/1412,rola-diety-w-etiopatogenezie-i-leczeniu-chorob-zoladka.html
https://gastrologia.mp.pl/choroby/zoladek/50792,zapalenie-blony-sluzowej-zoladka