Ważny temat

Diety na wiosnę

Publikacja: 16 marzec 2015

Wiosna coraz bliżej. Nim się spostrzeżemy będzie lato, upragnione wakacje. Wielu z nas "uhodowało" zimową oponkę. Jak skutecznie i bezboleśnie się jej pozbyć? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem, gdzie przedstawimy zdrowe, skuteczne oraz nietypowe diety na wiosnę.

Dieta wiosenna
 
Wiosną szczególnie trzeba zadbać o zachowanie odpowiednich proporcji między składnikami. Jak zawsze do minimum powinniśmy ograniczyć stosowanie cukru oraz soli. Powinniśmy również unikać tłuszczów zwierzęcych. Powinniśmy swojemu organizmowi podawać dużą dawkę błonnika oraz surowych produktów, które w trakcie gotowania tracą wiele cennych witamin. W diecie wiosennej powinno występować dużo warzyw i owoców.

Dieta św. Hildegardy (dieta orkiszowa)

Przede wszystkim powinniśmy spożywać produkty orkiszowe, pod każdą postacią oraz warzywa i owoce. Wyjątek stanowią śliwki, truskawki oraz brzoskwinie, które powinniśmy spożywać bardzo rzadko.  Do minimum powinny zostać ograniczone również takie produkty, jak: mięso, mleko, mleczne przetwory. Św. Hildegarda ceniła sobie także właściwości kopru włoskiego oraz kasztanów pod każdą postacią.

Dieta South Beach (dieta plaż południowych)

Dieta ta, zwana również strefową, zakłada wyselekcjonowanie i policzenie gramów spożywanych produktów poprzez wprowadzenie systemu blokady. Powinniśmy całkowicie zrezygnować z produktów zwierających skrobię oraz cukier. Dieta ta zakłada również minimalne spożycie węglowodanów. Stosując dietę plaż południowych powinniśmy dostarczając naszemu organizmowi produkty bogate w białko, zdrowe tłuszcze oraz węglowodany pod postacią warzyw i owoców.

Dieta z Indeksem Glikemicznym

W tej diecie nastawiamy się głównie na produkty z niskim  IG. Powinniśmy kupować produkty z maksymalnie 55 indeksem glikemicznym. Również jak w innych dietach powinniśmy zrezygnować z produktów, które zawierają cukier. Jeśli w organizmie jest zbyt duży poziom glukozy to spalamy ją, a nie tłuszcz. Odchudzaniu pomaga również ograniczenie spożywania tłustych dań oraz picie ok. 2 - 3 litrów płynów dziennie.

Dieta Garstkowa

Jest to dieta dla osób, które już odżywiają się zdrowo, ale spożywają zbyt duże ilości posiłków. Dieta ta polega na spożywaniu 5 - 6 posiłków dziennie, które mieszczą się ręce, czyli ok. 250 ml - jedna szklanka. Należy jednak rozważnie dobierać produkty - kilka rządków czekolady czy też ciastek również mieści się w ręce. Nie jest to dieta dla kobiet w ciąży. Natomiast pozostałe osoby powinny stosować tą dietę maksymalnie miesiąc.

Dieta wysokobiałkowa

W tej diecie należy zrezygnować ze wszystkich produktów, które należą do grupy cukrów i węglowodanów oczyszczonych. Dieta wysokobiałkowa składa się z dwóch faz - pozbywania się zbędnych kilogramów i utrzymania wagi. W pierwszym etapie do woli możemy spożywać produkty białkowe, ograniczając do minimum węglowodany oczyszczone. W drugim etapie natomiast, możemy włączyć do swojego menu małe ilości węglowodanów.

Dieta Kopenhaska

Jedna z najbardziej restrykcyjnych diet. Kuracja tą dietą trwa 13 dni. Przez ten czas powinniśmy jeść tylko 3 posiłki dziennie: śniadanie, obiad max. do godziny 14 oraz kolację max. do godziny 18.
Dzienne spożycie powinno wynosić 900 kcal. Gdy zdecydujemy się na „dietę żelaznych zasad” powinniśmy zaopatrzyć się w różne witamin, ponieważ produkty spożywane w tej diecie nie dostarczą nam ich w odpowiedniej ilości. Podstawa tej diety są warzywa, jaja, chude mięso oraz kawa lub zielona herbata.

W powyższym artykule przedstawiliśmy tylko kilka diet, które można zastosować wiosną. Należy jednak pamiętać, że każdą dietę trzeba przemyśleć, stosować z rozwagą, a jak nie jesteśmy czegoś pewni to skonsultować z lekarzem, najlepiej dietetykiem. 
Źródło:
J. Gawęcki "Żywienie Człowieka"

TEL-MED POLECA

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
... Dieta zone jest bardzo popularna wśród gwiazd Hollywod?