Ważny temat

Kiełki - czy mogą zastąpić świeże warzywa?

Publikacja: 16 marzec 2015
Kiełki  obfitują w błonnik i wartościowe białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3, czy mogą jednak zastąpić świeże warzywa? Dowiedź się jakie wartości odżywcze mają kiełki, czy ich zawartość jest taka sama jak w warzywach oraz które kiełki smakują najlepiej. Zapraszamy do lektury.
Regularne jedzenie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin,
a także przeciwdziała nowotworom. Jedzenie kiełków służy nam nie tylko jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed chorobami ale przede wszystkim kiełki wzbogacają smak i wygląd naszych potraw.

Jakie substancje odżywcze zawierają kiełki?
  • Kiełki lucerny – stanowią bogate źródło fitoestrogenów, hormonów roślinnych, witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, obniżają poziom "złego" cholesterolu. Kiełki lucerny polecane są osobom nie tolerującym preparatów z żelaza oraz wegetarianom.
  • Kiełki brokuła -  mają 20 - 30 razy większą zawartość sulfofranu od dojrzałej rośliny, co sprawia że posiadają silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto kiełki te obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu także mają działanie antybakteryjne.
  • Kiełki buraka – zawierają witaminę A, C, B1, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez, kwas foliowy, błonnik. Skutecznie odkwaszają organizm, obniżają ciśnienie i wpływają korzystnie na włosy i paznokcie.
  • Kiełki słonecznika  zawierają dużą ilość fosforu i wapnia, magnezu, potasu oraz miedź i cynk, witaminę D. Kiełki te korzystnie wpływają na kości, zęby i przemianę materii oraz mają wspaniały lekko orzechowy smak.
  • Kiełki rzodkiewki dzięki dużej zawartości witaminy C stanowią doskonały lek na przeziębienie, mają również działanie wykrztuśne, oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Zawarty w nich potas, magnez i jod z pewnością wpłyną na wygląd włosów, skóry i paznokci.
  • Kiełki pszenicy są najbogatszym źródłem witamin A, B C i E, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Kiełki te wspierają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się.
  • Kiełki koniczyny są doskonałym źródłem izoflawonów zapobiegających chorobom takim jak osteoporoza, miażdżyca, zwalczają symptomów menopauzy, hamują rozwój komórek nowotworowych. Kiełki  koniczyny stanowią także źródło wapnia i magnezu.
  • Rzeżucha – popularne w okresie Wielkanocy kiełki zawierają witamin: A, B1, B2, B3, B9, C, K, wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod. Kiełki rzeżuchy maja korzystny wpływ na włosy, cerą i paznokcie, przemianę materii, działa moczopędnie oraz krwiotwórczo.
  • Kiełki gorczycy - dzięki podobnej zawartości składników mineralnych jak w przypadku rzeżuchy, mają działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, pobudzające trawienie, pomagają w nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności.
Poza wyżej opisanymi kiełkami korzystne dla organizmu jest również spożywanie kiełków cebuli, fasoli, kapusty, kozieradki, soi i soczewicy.

Warto więc włączyć kiełki do naszej codziennej diety nie tylko ze względu na to, że są smaczne i niskokaloryczne, ale przede wszystkim mogą zastąpić świeże warzywa zimą, tym bardziej, że kiełki łatwo hoduje się w domu na specjalnych kiełkownicach.
Źródło:
Kielki.info

TEL-MED POLECA

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
kiełki  prawdopodobnie zostały odkryte przez chińskich żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Jedynym pozostałym prowiantem była suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, głodni żeglarze spożyli ją.