Ryby w diecie dziecka
Ryba powinna znaleźć się w menu dziecka co najmniej raz w tygodniu. Z artykułu dowiesz się jakie ryby wybrać oraz w jaki sposób przyrządzić, aby dostarczyć dziecku najwięcej witamin i minerałów.
Ryby są ważne w diecie dziecka, szczególnie w ciągu pierwszych trzech lat życia ze względu na intensywny wzrost dziecka. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju. Dostarczają również witaminę D oraz białko, które stanowi budulec tkanek, głównie mięśni. Poza tym wpływają na rozwój funkcji poznawczych i prawidłowy przebieg procesu widzenia, a ponadto wspomagają odporność.
Ryby można podawać dzieciom od 7. miesiąca życia, jeśli nie stwierdzono u nich alergii pokarmowej.
Należy zwrócić uwagę, że jednak nie wszystkie ryby są odpowiednie do spożywania przez małe dzieci. Wynika to z różnej zawartości w nich składników odżywczych.
Z morskich ryb tłustych warto wybrać:
- łososia,
- makrelę atlantycką.
Z morskich ryb chudych zalecane są:
- dorsz,
- sola,
- mintaj,
- morszczuk.
Z ryb słodkowodnych z kolei najlepiej podawać:
- pstrąga,
- karpia,
- węgorza.
Dla dzieci nie są natomiast wskazane:
- okoń,
- makrela królewska,
- rekin,
- miecznik,
które zawierają w większej ilości metale ciężkie i substancje szkodliwe.
Dzieci powinny unikać ryb wędzonych oraz ryb w zalewach i konserw rybnych ze względu na ich skład.
Ważne jest również to, w jaki sposób ryby są przygotowane do spożycia. Pieczone w foli i/lub gotowane w wodzie czy na parze są zdrowsze niż smażone na głębokim tłuszczu, ponieważ zachowują więcej cennych składników. Przed podaniem ryby dziecku należy obrać ją dokładnie z ości, a bezpiecznym rozwiązaniem jest podawanie dzieciom zmielonych ryb.
Kupując ryby należy zwracać uwagę na ich zapach, który może świadczyć o świeżości. Poza tym, jeśli ryba jest pokryta grubą warstwą lodu, może to oznaczać, że była w nieodpowiedni sposób przechowywana.
Podawanie dziecku zalecanych gatunków ryb przygotowanych w odpowiedni sposób korzystnie wpłynie na rozwój i funkcjonowanie układów: krwionośnego, nerwowego, immunologicznego, hormonalnego.
G. Rappley, "Bobas lubi wybór"
TEL-MED POLECA
GABINET DIETETYCZNY/ GABINET MASAŻU I FIZJOTERAPII POZNAŃ GRUNWALD/ WILDA/ JEŻYCE
Dietetyk, Fizjoterapeuta, Masażysta w Poznaniu
Poznań, ul.
- czynna
- nieczynna