Czym jest dna moczanowa?
Publikacja: 31 sierpień 2014
Dna moczanowa to przewlekła choroba, która charakteryzuje się odkładaniem kryształków moczanu sodu, jest to spowodowane nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Jego stężenie rośnie przez złą przemianę materii. Dowiedz się jakie są objawy
i w jaki sposób odbywa się leczenie dny moczanowej.
Dna moczanowa - znana jest też pod nazwą podagra, skaza moczanowa lub artretyzm, wynika z zaburzeń przemiany materii prowadzących do odkładania się nadmiaru kwasu moczowego w organizmie. Jest odmianą zapalenia stawów, swoistą reakcją na drażniące złogi kryształów moczanowych powstających w stawach.
Przyczyny
Główną przyczyną jest nadmiernie wysoki poziom kwasu moczowego we krwi. Kwas moczowy jest jednym z produktów przemiany materii,
a jego nadmiar zostaje odfiltrowany przez nerki i wydalony z moczem. Podczas gdy organizm produkuje zbyt dużą ilość kwasu moczowego lub nie jest w stanie go wydalić, kryształki moczanu sodu tworzą złogi w jamach stawowych i ścięgnach, tworzy się stan zapalny i silny ból. Poziom kwasu moczowego we krwi jest w normie, gdy wynosi 7 mg/dl u mężczyzn i 6 mg/dl u kobiet. Przekroczenie tego stanu grozi dną moczanową.
Objawy
Najskuteczniejszą metodą jest farmakoterapia, która ma za zadanie zmniejszyć poziom kwasu moczowego we krwi. Prawidłowe leczenie pozwoli nam uniknąć nieodwracalnym zmianom chorobowym w stawach i nerkach. Należy ograniczyć stres oraz starać się utrzymywać prawidłową masę ciała.
Dla skutecznych efektów leczenia należy przestrzegać odpowiedniej diety - wyeliminować pokarmy, które zawierają purynę, np. podroby lub kawa, unikać tłustych potraw oraz spożywania alkoholu.
Dieta przy dnie moczanowej
Osobom, które chorują na dnę zaleca się wyselekcjonowaną dietę. Należy w niej ograniczyć mięso, warzywa strączkowe, tłuszcz, podroby, ponieważ zawierają szkodliwe dla tej przypadłości puryny.
Do produktów zalecanych do częstego spożycia zalicza się: owoce, ryż, produkty nabiałowe (sery, mleko). Wskazane jest picie dużej ilości płynów dziennie, najlepiej powyżej 2 litrów. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach, w regularnych odstępach.
Przyczyny
Główną przyczyną jest nadmiernie wysoki poziom kwasu moczowego we krwi. Kwas moczowy jest jednym z produktów przemiany materii,
a jego nadmiar zostaje odfiltrowany przez nerki i wydalony z moczem. Podczas gdy organizm produkuje zbyt dużą ilość kwasu moczowego lub nie jest w stanie go wydalić, kryształki moczanu sodu tworzą złogi w jamach stawowych i ścięgnach, tworzy się stan zapalny i silny ból. Poziom kwasu moczowego we krwi jest w normie, gdy wynosi 7 mg/dl u mężczyzn i 6 mg/dl u kobiet. Przekroczenie tego stanu grozi dną moczanową.
Objawy
- wzrost białych ciałek,
- wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi,
- częste ataki ostrego zapalenia stawów,
- tworzenie się złogów moczanowych w stawach i tkankach okołostawowych,
- uszkodzenia kłębuszków nerkowych, tkanki śródmiąższowej, naczyń nerkowych i cewek,
- kamica nerkowa,
- stan zapalny,
- podwyższona temperatura ciała.
Najskuteczniejszą metodą jest farmakoterapia, która ma za zadanie zmniejszyć poziom kwasu moczowego we krwi. Prawidłowe leczenie pozwoli nam uniknąć nieodwracalnym zmianom chorobowym w stawach i nerkach. Należy ograniczyć stres oraz starać się utrzymywać prawidłową masę ciała.
Dla skutecznych efektów leczenia należy przestrzegać odpowiedniej diety - wyeliminować pokarmy, które zawierają purynę, np. podroby lub kawa, unikać tłustych potraw oraz spożywania alkoholu.
Dieta przy dnie moczanowej
Osobom, które chorują na dnę zaleca się wyselekcjonowaną dietę. Należy w niej ograniczyć mięso, warzywa strączkowe, tłuszcz, podroby, ponieważ zawierają szkodliwe dla tej przypadłości puryny.
Do produktów zalecanych do częstego spożycia zalicza się: owoce, ryż, produkty nabiałowe (sery, mleko). Wskazane jest picie dużej ilości płynów dziennie, najlepiej powyżej 2 litrów. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach, w regularnych odstępach.
Źródło:
"Jak Pokonać Podagrę" Teresa Szabo
"Jak Pokonać Podagrę" Teresa Szabo