Medycyna ogólna

Sól - nasz wróg czy przyjaciel?

Publikacja: 01 maj 2014 Ostatnia aktualizacja: 02 maj 2014
Powszechnie używana przyprawa, którą można odnaleźć w każdym gotowym daniu kupionym w sklepie. Sól jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale w obecnych czasach jest spożywana w nadmiarze. Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na sól? W których produktach możesz znaleźć jej najwięcej?
Sól jest głównym źródłem sodu, jest to makroelement wspomagający utrzymanie ciśnienia osmotycznego czyli poziomu wody w płynach ustrojowych. Niedobór tego pierwiastka może prowadzić do spadku ciśnienia krwi, odwodnienia, bólów głowy.

Dziennie zapotrzebowanie na sól dla dorosłego człowieka wynosi 5 g., czyli jedna płaska łyżeczka. Taka ilość soli może wydawać się dość sporą dawką, jednak dosalając potrawy łatwo ją przekroczyć.

Czym grozi przedawkowanie soli?

Spożywanie soli w nadmiarze jest niekorzystne dla zdrowia. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, powoduje to nadciśnienie przez przepełnienie tętnic. Nadciśnienie tętnicze wiąże ze sobą wiele niebezpiecznych dla życia skutków takie jak np. udar mózgu czy zawał serca.  Na zbyt duże spożycie soli powinny uważać szczególnie osoby mające problem z nerkami, skutkiem przedawkowania soli jest spowolnione wydalanie sodu w postaci mocznika. Nadmiar soli przyczynia się do zachorowań na osteoporozę, ponieważ wypłukuje wapń z organizmu.

Uważaj na sól!

Największa ilość soli znajduje się w gotowych daniach, które kupujemy w marketach. Produkty, szczególnie te które mają długą datę ważności są konserwowane przez solenie. Unikaj sosów w proszku czy kostek rosołowych ponieważ są mocno solone.

Jedząc w fast foodach również jesteśmy narażeni na przedawkowanie soli, jedzenie tam często jest mocno przyprawione - w szczególności solą.

Wędliny, sery mogą mieć również dużą zawartość tego pierwiastka. Przed zakupem tych produktów najlepiej upewnić się czytając w składzie zawartość soli czy nie zawierają zbyt dużej jej ilości.

Pamiętaj! Sól jest niezbędnym dla ludzkiego organizmu pierwiastkiem, jednak niezwykle łatwo ją przedawkować! Unikaj dodatkowego dosalania potraw, ponieważ w ich zawartości prawdopodobnie jest już wystarczająca ilość soli.
Źródło:
"Towaroznawstwo żywności" Danuta Kołożyn-Krajewska,Tadeusz Sikora

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
Zapotrzebowanie soli na dobę wynosi 5 gramów, w daniu gotowym takim jak tzw. "chińska zupka" zawarte jest 8 gramów soli, jest to większa ilość niż w paczce chipsów.