Dieta

Jak odżywiać się jesienią?

Publikacja: 10 listopad 2017 Ostatnia aktualizacja: 28 listopad 2017

Czas przygotowań do zimy. Odpowiednia dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Szczególną uwagę należy zwrócić na sposób odżywiania, a właściwe odżywianie uchroni Nas przed przeziębieniem i zmęczeniem. Zadbajmy o to!

Właściwe odżywianie uchroni Nas przed przeziębieniem i zmęczeniem. Zadbajmy o to, by na naszym talerzu znalazły się sezonowe warzywa i owoce, grzyby, produkty wzmacniające odporność i poprawiające nastrój.

Przykładowe produkty wspomagające zdrowe odżywianie w tym okresie

Symbolem jesieni jest dynia - to źródło wielu cennych składników odżywczych dla naszego organizmu.
Dynia pomarańczową barwę zawdzięcza obecności beta-karotenu, czyli pochodnej witaminy A. Związek ten wraz z selenem pomaga zwalczać wolne rodniki, tym samym działając antynowotworowo.
Przygotowując potrawy z dyni, wykorzystujemy głównie miąższ, który jest bogaty w witaminy C, E, PP, z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas. Dynia jest lekkostrawna, niskokaloryczna, ponieważ w 90 proc. składa się z wody i nie zawiera tłuszczu- ten fakt ucieszy napewno osoby odchudzające się.Wartościowym elementem dyni są jej pestki, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) istotne w profilaktyce miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi. Zawarty w pestkach dyni cynk dodatkowo poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci.

W okresie jesiennym szczególnie potrzebne są posiłki bogate w witaminy i składniki mineralne, które przyczynią się do wzmocnienia odporności organizmu. Godne polecenia są zwłaszcza jabłka. Mają niewiele kalorii i poprawiają trawienie a co więcej - działają odtruwająco. Właśiwość ta wynika z możliwości pochłaniania substancji toksycznych i metali ciężkich z naszych jelit oraz wychwytywania nadmiaru tzw. złego cholesterolu (LDL). Oprócz tego, owoce te są źródłem flawonoidów i związków fenolowych, czyli przeciwutleniaczy. Pełnią one istotną rolę w profilaktyce nowotworów, wychwytując wolne rodniki. Jabłka najlepiej jeść świeże wraz ze skórką, gdyż to ona właśnie zawiera cenne pektyny. Dobrym sposobem na urozmaicenie jesiennej diety będą także jabłkowe soki, przetwory i ciasta.

Jednym z jesiennych smakołyków są grzyby z których można przygotować lekkostrawne posiłki - zapiekanki, zupy, czy farsze. Zawierają także białko i błonnik dające poczucie sytości na długi czas. Podgrzybki, prawdziwki i kurki mają właściwości bakteriobójcze, przez co ich spożywanie jest wskazane w sezonie przeziębień i grypy. Grzyby są także bogate w potas, który bierze udział w regulowaniu ciśnienia tętniczego i działają odkwaszająco, co jest szczególnie korzystne dla osób lubiących spożywać potrawy mięsne.

Niezbędnym składnikiem jesiennej diety są rozgrzewającej herbatki na bazie miodu i cytryny. Miód obfituje w węglowodany, witaminy A,C,K i z grupy B oraz prawie 30 składników mineralnych (żelazo, magnez, mangan). Zawiera również olejki eteryczne, barwniki, bioflawonoidy, enzymy oraz naturalne substancje bakteriobójcze. Dzięki temu wspomaga pracę naszego układu odpornościowego, co jest szczególnie istotne w okresie przeziębień. Natomiast owoce cytrusowe są źródłem witaminy C, która ma udowodniony wpływ pobudzający działanie układu immunologicznego.

Nastrój w jesienne wieczory możemy sobie umilić delektując się kilkoma kostkami czekolady. Zawiera ona cynk i selen, pierwiastki odpowiedzialne za podwyższanie poziomu tzw. hormonów szczęścia - serotoniny i endorfin. Jest źródłem magnezu odpowiadającego za funkcjonowanie komórek nerwowych. Dbającym o linię można zarekomendować od czasu do czasu filiżankę gorącej czekolady. Warto wiedzieć, że sam zapach czekolady wpływa uspokajająco i poprawia koncentrację. Czy to w tabliczce, czy w formie napoju - nie przesadzajmy jednak z czekoladą. Zawiera ona bowiem także składniki uzależniające  - kofeinę, teobrominę czy fenyloetyloaminę. 

Źródło:
"Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych", Nadolna I., Iwanow K.

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
odpowiednia dieta jesienią pozwala uchronić się przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi?