Medycyna ogólna

Mycie rąk - najprostsza profilaktyka

Publikacja: 02 czerwiec 2010
Biorąc pod uwagę dzisiejsze wysoce technologiczne podejście do opieki zdrowotnej, łatwo jest zapomnieć, że najprostszym sposobem unikania zakażenia jest mycie rąk. Zwykłe mydło i woda razem z dokładnym myciem są udowodnionym środkiem zapobiegawczym.
Dlaczego jest to ważne? Większość przypadków typowej grypy lub przeziębienia, biegunki, wymiotów i zapalenia wątroby jest spowodowana przez nieprawidłowe mycie rąk. Zarazki gromadzą się na rękach w czasie codziennych czynności i jeśli nie myjemy rąk, możemy je zebrać, ale także przenieść na inne przedmioty.

Ogólnie mówiąc, zakażenie spowodowało śmierć większej liczby osób niż jakakolwiek inna choroba, z wyjątkiem chorób serca i nowotworów. Zapalenie płuc i grypa są wiodącymi przyczynami zgonów w Stanach Zjednoczonych.
Na czym polega prawidłowe mycie rąk? Postępuj według tych wskazówek:
  • Włóż ręce pod bieżącą wodę. Jej temperatura nie ma znaczenia. Najlepiej, jeśli woda jest na tyle ciepła (38-39°C), aby starannie zmyć tłuszcz. Woda na tyle gorąca, aby zniszczyć drobnoustroje, może poparzyć ręce.
  • Namydl ręce mydłem lub innym detergentem.
  • Mocno pocieraj dłonie przez przynajmniej 10 sekund, aby uzyskać zawiesinę drobnoustrojów.
  • Spłucz starannie mydło z rąk, aby wraz z nim usunąć jak najwięcej zarazków.
  • Jeśli nie masz czasu, aby myć ręce mydłem i wodą, jest wiele dostępnych chusteczek czyszczących bez wody. Środki do czyszczenia rąk, zawierające alkohol w znacznym stopniu zmniejszają liczbę drobnoustrojów na skórze i działają dosyć szybko.
    Kiedy należy myć ręce? Możliwe jest utrzymywanie rąk z dala od zarazków, ale są sytuacje, kiedy mycie rąk jest niezbędne. Zawsze myj ręce:
    • Przed dotykaniem produktów spożywczych lub jedzeniem.
    • Po skorzystaniu z toalety.
    • Po zmianie dziecku pieluszki.
    • Po zabawie ze zwierzęciem domowym lub gdy trzymałeś jego rzeczy, takie jak szczotki, akwarium lub pudełka na odchody.
    • Po wynoszeniu śmieci.
    • Po trzymaniu pieniędzy.
    • Po wydmuchiwaniu nosa, kichaniu lub po kaszlu, gdy zakrywa się usta dłonią.
    • Po obróbce niegotowanej żywności (zwłaszcza mięsa).
    • Przed wejściem do szpitala i po opuszczeniu go.
    Źródło:
    "Co radzi lekarz. Najczęstsze problemy zdrowotne" Świat Książki

    Ostatnie publikacje