Dziecko

Ryby w diecie dziecka

Publikacja: 01 sierpień 2017 Ostatnia aktualizacja: 02 sierpień 2017

Ryba powinna znaleźć się w menu dziecka co najmniej raz w tygodniu. Z artykułu dowiesz się jakie ryby wybrać oraz w jaki sposób przyrządzić, aby dostarczyć dziecku najwięcej witamin i minerałów.

Ryby są ważne w diecie dziecka, szczególnie w ciągu pierwszych trzech lat życia ze względu na intensywny wzrost dziecka. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju. Dostarczają również witaminę D oraz białko, które stanowi budulec tkanek, głównie mięśni. Poza tym wpływają na rozwój funkcji poznawczych i prawidłowy przebieg procesu widzenia, a ponadto wspomagają odporność.

Ryby można podawać dzieciom od 7. miesiąca życia, jeśli nie stwierdzono u nich alergii pokarmowej.

Należy zwrócić uwagę, że jednak nie wszystkie ryby są odpowiednie do spożywania przez małe dzieci. Wynika to z różnej zawartości w nich składników odżywczych.

Z morskich ryb tłustych warto wybrać:

  • łososia,
  • makrelę atlantycką.

Z morskich ryb chudych zalecane :

  • dorsz,
  • sola,
  • mintaj,
  • morszczuk.

Z ryb słodkowodnych z kolei najlepiej podawać:

  • pstrąga,
  • karpia,
  • węgorza.

Dla dzieci nie są natomiast wskazane:

  • okoń,
  • makrela królewska,
  • rekin,
  • miecznik,

które zawierają w większej ilości metale ciężkie i substancje szkodliwe.

Dzieci powinny  unikać ryb wędzonych oraz ryb w zalewach i konserw rybnych ze względu na ich skład.

Ważne jest również to, w jaki sposób ryby są przygotowane do spożycia. Pieczone w foli i/lub gotowane w wodzie czy na parze są zdrowsze niż smażone na głębokim tłuszczu, ponieważ zachowują więcej cennych składników. Przed podaniem ryby dziecku należy obrać ją dokładnie z ości, a bezpiecznym rozwiązaniem jest podawanie dzieciom zmielonych ryb.

Kupując ryby należy zwracać uwagę na ich zapach, który może świadczyć o świeżości. Poza tym, jeśli ryba jest pokryta grubą warstwą lodu, może to oznaczać, że była w nieodpowiedni sposób przechowywana.

Podawanie dziecku zalecanych gatunków ryb przygotowanych w odpowiedni sposób korzystnie wpłynie na rozwój i funkcjonowanie układów: krwionośnego, nerwowego, immunologicznego, hormonalnego.

Źródło:
G. Rappley, "Bobas lubi wybór"

TEL-MED POLECA

Diabetolog Poznań Grunwald/ Gabinet Diabetologiczny-Cukrzycowy w Poznaniu

Szymanowska Alicja lek. med. specjalista diabetologii w Poznaniu

woj. wielkopolskie
Poznań, ul. Palacza 138/U4

GABINET DIETETYCZNY/ GABINET MASAŻU I FIZJOTERAPII POZNAŃ GRUNWALD/ WILDA/ JEŻYCE

Dietetyk, Fizjoterapeuta, Masażysta w Poznaniu

woj. wielkopolskie
Poznań, ul.
  • czynna
  • nieczynna

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
małą ilość ości zawierają ryby takie jak łosoś, sola i mintaj?