Medycyna ogólna

Jakie korzyści przynosi jedzenie grzybów?

Publikacja: 04 październik 2016

W ramach odpoczynku chodzimy na grzyby. Dodajemy je również do potraw dla walorów smakowych. Każdy z nas zna podstawowe gatunki grzybów, każdy wie, że muchomory są trujące ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego jakie korzyści przynosi jedzenie grzybów.

Grzyby towarzyszą nam od tysięcy lat. W ramach odpoczynku jeździmy zbierać grzyby do lasu, przygotowujemy z nich potrawy, robimy sosy i wiele innych rzeczy ale czy na pewno wiemy co tak właściwie jemy i co oprócz walorów smakowych daje nam jedzenie grzybów?

Korzyści

  • Grzyby są bogatym źródłem błonnika. Zawierają frakcje celulozy, ligniny, chityny, chitozanu oraz beta-glukanu. Włączając grzyby do codziennej diety pomożemy pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy. Grzyby dzięki zawartym frakcjom mają działanie hipocholesterolemiczne, przeciwnowotworowe oraz stymulujące układ odpornościowy.
  • Niska wartość energetyczna dzięki dużej zawartości wody. Wartość energetyczną w świeżej masie produktu szacuje się na 50 kcal na 100 g grzybów.
  • Mały procent zawartości tłuszczu, którego główną część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tłuszczu możemy wyróżnić tutaj witaminę D, beta-karoten, likopen oraz przeciwutleniacze.
  • Znikoma zawartość cukrów prostych, dzięki czemu możemy wprowadzać grzyby do diety osób odchudzających się.
  • Grzyby posiadają właściwości alkalizujące (odkwaszające) z powodu dużej zawartości składników mineralnych.
  • Źródło witamin i składników mineralnych – możemy wymienić między innymi: witaminę B1, B2, B3, sole magnezu, wapnia, siarki, manganu, żelaza, chromu, kobaltu, antyoksydanty (przeciwutleniacze).
  • Oprócz korzyści związanych ze zdrowiem możemy wspomnieć też o walorach smakowych, mianowicie grzyby zawierają składniki aromatyczne, które powodują odczuwanie piątego smaku tzw. smaku umami.

Wady

Pamiętajmy, że zbieranie grzybów wiąże się z koniecznością zapoznania z jadalnymi i trującymi gatunkami grzybów. Niewprawionym zbieraczom grzybów łatwo pomylić grzyb jadalny z niejadalnym. Niektóre gatunki mogą wywoływać niestrawności, wymioty, biegunki, stany nieprzytomności a nawet śmierć dlatego w przypadku podejrzenia zatruciem należy niezwłocznie wezwać pogotowie ratunkowe oraz spróbować sprowokować wymioty.

Podsumowanie

Grzyby oprócz walorów smakowych mogą pełnić ważną rolę w naszej diecie, dostarczając witamin, soli mineralnych i będąc źródłem błonnika pokarmowego. Spróbujmy częściej włączać je do naszego jadłospisu uważając jednocześnie na gatunki trujące.

Źródło:
Marek Snowarski „Grzyby”

TEL-MED POLECA

GABINET DIETETYCZNY/ GABINET MASAŻU I FIZJOTERAPII POZNAŃ GRUNWALD/ WILDA/ JEŻYCE

Dietetyk, Fizjoterapeuta, Masażysta w Poznaniu

woj. wielkopolskie
Poznań, ul.
  • czynna
  • nieczynna

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
grzyby, obok paprotników, to jedne z najstarszych mieszkańców naszej planety?