Jakie produkty spożywcze są rakotwórcze?
Publikacja: 12 styczeń 2016
Produkty spożywcze, które spożywamy na co dzień maja ogromny wpływ na nasze zdrowie i na stan naszego organizmu. Bardzo rzadko lub w ogóle nie dostrzegamy związku między codziennym pokarmem, a stanem naszego zdrowia. Zanieczyszczona i skażona żywność oraz środowisko znacząco przyczynia się do złego samopoczucia oraz do powodowania poważnych chorób m. in. nowotworów.
Człowiek nie jest w stanie strawić czy przeżuć wszystkich produktów roślinnych i zwierzęcych, dlatego większości z nich nie powinien jeść. Najbardziej szkodliwe dla nas to produkty wysokobiałkowe, ponieważ zawierają toksyny. Półprodukty, mające napisy „dietetyczny”, „niskokaloryczny”, czy „0%” tak naprawdę nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Poniżej znajduje się wykaz 16 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych, które najczęściej znajdują się w naszym codziennym bilansie żywieniowym. Badania dowodzą, że zwiększają one ryzyko zachorowania na raka i w znaczący sposób wpływają na stan naszego zdrowia.
Aby uchronić się przed wieloma chorobami nasze pożywienie powinniśmy jak najczęściej przygotowywać sami z produktów pochodzących z upraw ekologicznych, bez oddziaływania substancji chemicznych.
- Popcorn z mikrofalówki
- Produkty nieekologiczne
- Pomidory z puszki
- Przetworzone mięso
- Łosoś z farmy rybnej
- Chipsy ziemniaczane
- Utwardzone tłuszcze roślinne
- Produkty solone, marynowane lub wędzone
- Przetworzona mąka pszenna
- Żywność modyfikowana genetycznie (GMO)
- Cukier oczyszczony (rafinowany)
- Sztuczne słodziki
- Produkty z napisem „light”, „0%”
- Alkohol
- Czerwone mięso
- Słodzone, kolorowe napoje
Aby uchronić się przed wieloma chorobami nasze pożywienie powinniśmy jak najczęściej przygotowywać sami z produktów pochodzących z upraw ekologicznych, bez oddziaływania substancji chemicznych.
Źródło:
„Choroby cywilizacyjne”, dr Jacek Roik
„Choroby cywilizacyjne”, dr Jacek Roik