Medycyna ogólna

Jakie produkty spożywcze są rakotwórcze?

Publikacja: 12 styczeń 2016
Produkty spożywcze, które spożywamy na co dzień maja ogromny wpływ na nasze zdrowie i na stan naszego organizmu. Bardzo rzadko lub w ogóle nie dostrzegamy związku między codziennym pokarmem, a stanem naszego zdrowia.  Zanieczyszczona i skażona żywność oraz środowisko znacząco przyczynia się do złego samopoczucia oraz do powodowania poważnych chorób m. in. nowotworów.
Człowiek nie jest w stanie strawić czy przeżuć wszystkich produktów roślinnych i zwierzęcych, dlatego większości z nich nie powinien jeść. Najbardziej szkodliwe dla nas to produkty wysokobiałkowe, ponieważ zawierają toksyny. Półprodukty, mające napisy „dietetyczny”, „niskokaloryczny”, czy „0%” tak naprawdę nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Poniżej znajduje się wykaz 16 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych, które najczęściej znajdują się w naszym codziennym bilansie żywieniowym. Badania dowodzą, że zwiększają one ryzyko zachorowania na raka i w znaczący sposób wpływają na stan naszego zdrowia.
  • Popcorn z mikrofalówki
Może powodować raka wątroby, trzustki i jądra. Opakowania, są wyścielone rakotwórczym materiałem. Niebezpieczny również jest aromat.
  • Produkty nieekologiczne
Owoce i warzywa pochodzące z nieekologicznych upraw mogą być pryskane niebezpiecznymi pestycydami, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
  • Pomidory z puszki
Związki chemiczne zawarte w puszcze, w której zamknięte są pomidory mogą powodować wiele rodzajów raka, chorób serca i problemów z płodnością.
  • Przetworzone mięso
Duża zawartość substancji konserwujących o działaniu rakotwórczym, w tym także tych, które obecne są np. w dymie papierosowym.
  • Łosoś z farmy rybnej
Ryby karmione są skażonymi chemikaliami, antybiotykami, pestycydami i innymi rakotwórczymi substancjami, zawartymi w paszach.
  • Chipsy ziemniaczane
Przyczyniają się do nadwagi, ale zawierają również dużą ilość sodu, sztucznych aromatów, barwników i środków konserwujących.
  • Utwardzone tłuszcze roślinne
Zwiększone ryzyko nowotworów, wad wrodzonych, chorób serca i innych ciężkich chorób.
  • Produkty solone, marynowane lub wędzone
Spożywanie tych produktów może prowadzić do zachorowania na raka żołądka lub jelita grubego.
  • Przetworzona mąka pszenna
Może być przyczyną cukrzycy. Wysoki indeks glikemiczny, który podnosi poziom cukru we krwi.
  • Żywność modyfikowana genetycznie (GMO)
  • Cukier oczyszczony (rafinowany)
  • Sztuczne słodziki
  • Produkty z napisem „light”, „0%”
  • Alkohol
  • Czerwone mięso
  • Słodzone, kolorowe napoje

Aby uchronić się przed wieloma chorobami nasze pożywienie powinniśmy jak najczęściej przygotowywać sami z produktów pochodzących z upraw ekologicznych, bez oddziaływania substancji chemicznych.
Źródło:
„Choroby cywilizacyjne”, dr Jacek Roik

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
pod koniec 2003 roku dowiedziono, że 40 % zachorowań na raka można zapobiec poprzez właściwe odżywianie się i pozbycie się nadwagi?