Dieta przy chorobach wątroby
Publikacja: 20 październik 2015
Wątroba jako narząd wchodzący w skład przewodu pokarmowego pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. W przypadku kiedy jej praca zostanie zaburzona należy wdrożyć dietę, która złagodzi dolegliwości i wspomoże naturalny proces jej regeneracji. Dowiedz się jaką dietę należy prowadzić w przypadku problemów z wątrobą!
Wątroba pełni w naszym organizmie około 500 różnych funkcji. Jej główne zadanie to rozkład i neutralizowanie toksyn dostarczanych wraz z pożywieniem do naszego organizmu. Dodatkowo produkuje żółć oraz cholesterol niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W momencie gdy pojawiają się zaburzenia pracy wątroby związane z chorobami (marskość wątroby, zapalenie wątroby lub jej toksyczne uszkodzenie) lub dolegliwości spowodowane prowadzeniem niezdrowego trybu życia konieczność jest wdrożenia leczenia. Nieodzownym elementem terapii farmakologicznej jest wdrożenie stosownej diety.
Dieta stosowana w przypadku chorób wątroby potocznie nazywana jest "dietą wątrobową". Jest to dieta lekkostrawna wymagającą sporych zmian w nawykach żywieniowych.
Ogólne zasady diety wątrobowej:
Należy pamiętać, iż każda dieta dla osoby mającej problemy z wątrobą, powinna zostać skonsultowana z lekarzem specjalistą i dietetykiem oraz dostosowana do schorzenia, na które cierpi pacjent.
W momencie gdy pojawiają się zaburzenia pracy wątroby związane z chorobami (marskość wątroby, zapalenie wątroby lub jej toksyczne uszkodzenie) lub dolegliwości spowodowane prowadzeniem niezdrowego trybu życia konieczność jest wdrożenia leczenia. Nieodzownym elementem terapii farmakologicznej jest wdrożenie stosownej diety.
Dieta stosowana w przypadku chorób wątroby potocznie nazywana jest "dietą wątrobową". Jest to dieta lekkostrawna wymagającą sporych zmian w nawykach żywieniowych.
Ogólne zasady diety wątrobowej:
- regularne spożywanie posiłków (około 5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny),
- jedzenie powinno być świeże, przygotowywane na bieżąco (nie gotujemy na zapas, nie odgrzewamy pokarmów)
- zaleca się gotowanie na parze oraz smażenie bez tłuszczu,
- stosowanie przypraw wspomagających prace układu trawiennego (majeranek, melisa, koperek, cynamon, goździki, wanilia),
- ograniczanie spożywanej ilości soli.
- alkohol i papierosy,
- mocna kawa i herbata,
- napoje gazowane,
- produkty mleczne: kefiry, jogurty, żółte sery, mleko pełnotłuste,
- tłuste mięsa,
- tłuste ryby,
- potrawy mączne,
- ostre przyprawy (ocet, pieprz, papryka, musztarda, chrzan),
- warzywa kapustne, strączkowe, cebula, czosnek, ogórki,
- owoce (gruszki, daktyle, czereśnie, suszone owoce).
- kawa zbożowa, herbaty owocowe i ziołowe,
- soki i przeciery,
- czerstwe pieczywo pszenne, pieczywo drożdżowe, sucharki,
- ser biały, jajka na miękko,
- ryż, kasza manna, kukurydziana i jęczmienna,
- zupy na wywarach warzywnych,
- chude wędliny i mięsa(drób, cielęcina, wołowina),
- chude ryby.
Należy pamiętać, iż każda dieta dla osoby mającej problemy z wątrobą, powinna zostać skonsultowana z lekarzem specjalistą i dietetykiem oraz dostosowana do schorzenia, na które cierpi pacjent.
Źródło:
Laughin Andrew, "Dieta dla wątroby"
Laughin Andrew, "Dieta dla wątroby"
TEL-MED POLECA
Lekarz Rodzinny Poznań Kiekrz/ Hepatolog Poznań Smochowice
NZOZ Poradnia Lekarza Rodzinnego i Specjaliści FAMILIA
woj. wielkopolskie
Poznań, ul. Chojnicka 58
Poznań, ul. Chojnicka 58
- czynna
- nieczynna