Dieta

Dieta przy chorobach wątroby

Publikacja: 20 październik 2015
Wątroba jako narząd wchodzący w skład przewodu pokarmowego pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. W przypadku kiedy jej praca zostanie zaburzona należy wdrożyć dietę, która złagodzi dolegliwości i wspomoże naturalny proces jej regeneracji. Dowiedz się jaką dietę należy prowadzić w przypadku problemów z wątrobą!
Wątroba pełni w naszym organizmie około 500 różnych funkcji. Jej główne zadanie to rozkład i neutralizowanie toksyn dostarczanych wraz z pożywieniem do naszego organizmu. Dodatkowo produkuje żółć oraz cholesterol niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W momencie gdy pojawiają się zaburzenia pracy wątroby związane z chorobami (marskość wątroby, zapalenie wątroby lub jej toksyczne uszkodzenie) lub dolegliwości spowodowane prowadzeniem niezdrowego trybu życia konieczność jest wdrożenia leczenia. Nieodzownym elementem terapii farmakologicznej jest wdrożenie stosownej diety.

Dieta stosowana w przypadku chorób wątroby potocznie nazywana jest "dietą wątrobową". Jest to dieta lekkostrawna wymagającą sporych zmian w nawykach żywieniowych.

Ogólne zasady diety wątrobowej:
  • regularne spożywanie posiłków (około 5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny),
  • jedzenie powinno być świeże, przygotowywane na bieżąco (nie gotujemy na zapas, nie odgrzewamy pokarmów)
  • zaleca się gotowanie na parze oraz smażenie bez tłuszczu,
  • stosowanie przypraw wspomagających prace układu trawiennego (majeranek, melisa, koperek, cynamon, goździki, wanilia),
  • ograniczanie spożywanej ilości soli.
Jakich produktów należy się wystrzegać?
  • alkohol i papierosy,
  • mocna kawa i herbata,
  • napoje gazowane,
  • produkty mleczne: kefiry, jogurty, żółte sery, mleko pełnotłuste,
  • tłuste mięsa,
  • tłuste ryby,
  • potrawy mączne,
  • ostre przyprawy (ocet, pieprz, papryka, musztarda, chrzan),
  • warzywa kapustne, strączkowe, cebula, czosnek, ogórki,
  • owoce (gruszki, daktyle, czereśnie, suszone owoce).
Jakie produkty są dozwolone w "diecie wątrobowej"?
  • kawa zbożowa, herbaty owocowe i ziołowe,
  • soki i przeciery,
  • czerstwe pieczywo pszenne, pieczywo drożdżowe, sucharki,
  • ser biały, jajka na miękko,
  • ryż, kasza manna, kukurydziana i jęczmienna,
  • zupy na wywarach warzywnych,
  • chude wędliny i mięsa(drób, cielęcina, wołowina),
  • chude ryby.
W tego typu diecie nie powinno zabraknąć również ziół, które wspomogą uszkodzony narząd.

Należy pamiętać, iż każda dieta dla osoby mającej problemy z wątrobą, powinna zostać skonsultowana z lekarzem specjalistą i dietetykiem oraz dostosowana do schorzenia, na które cierpi pacjent.
Źródło:
Laughin Andrew, "Dieta dla wątroby"

TEL-MED POLECA

Lekarz Rodzinny Poznań Kiekrz/ Hepatolog Poznań Smochowice

NZOZ Poradnia Lekarza Rodzinnego i Specjaliści FAMILIA

woj. wielkopolskie
Poznań, ul. Chojnicka 58
  • czynna
  • nieczynna

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
wątroba to narząd, który ulega stopniowej regeneracji jeśli odpowiednio o nią dbamy i stosujemy zbilansowaną dietę.