Naturalne witaminy na jesień

Winogrono - jakie daje korzyści witaminowe?

07/09/2018
Winogrona są owocami (jagodami) winorośli. Ze względu na właściwości pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę. Owoce winorośli w zależności od odmiany i zawartości barwników mają różną barwę. Na rynku najczęściej występują winogrona tzw. białe i czerwone, bądź jako jasne i ciemne. Walorem winogron są pestki i skórka.

Jakie znaczenie ma na organizm jabłko w diecie?

03/09/2018
Dietetycy zalecają zjedzenie dwóch jabłek dziennie: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Nie bez powodu jabłka są najczęściej uprawianymi i najchętniej jadanymi owocami na świecie. Jabłka dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni – kolejno odmiany letnie, jesienne i zimowe. Odpowiednio przechowywane zachowują walory smakowe i odżywcze nawet przez dziesięć miesięcy. Można je zatem jeść przez cały rok. Jabłka zachwycają bogactwem odmian (jest ich ponad 10 tysięcy) różniących się wielkością, kształtem, kolorem, smakiem, zapachem i zastosowaniem.

Jakie witaminy w swoim składzie mają śliwki?

03/09/2018
Istnieje wiele rodzajów śliwek, metod ich przygotowania oraz przechowywania. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanley, opale i mirabelki.  Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw, a mimo to są u nas owocem trochę niedocenianym. Tymczasem oprócz walorów kulinarnych posiadają również szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Warto się z nimi zapoznać zwłaszcza teraz, kiedy trwa sezon na te owoce.