Witaminy i minerały

K (fitochinon)

Funkcja

Witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Bardzo ważna dla prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi. Od jej obecności zależy utrzymanie odpowiedniego poziomu protrombiny. Ma też działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne.

Niedobór

Skutkiem zbyt małej ilości witaminy w organizmie są:
  • krwawienia
  • zbyt niski poziom protrombiny we krwi
  • krwotoki z nosa, układu pokarmowego, krwiomocz
  • wydłużony czas krzepnięcia
  • skaza krwotoczna
  • zła mineralizacji kości
  • zapalenie jelita
  • biegunki
  • choroby nowotworowe

Nadmiar

Nadmiar witaminy objawia się m.in. poprzez:
  • zaburzenia pracy wątroby
  • żółtaczkę
  • uczucie gorąca, wzmożoną potliwość
  • alergie
  • wzrost ciśnienia krwi
  • rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość
  • wydłużenie czasu krzepnięcia krwi
  • uszkodzenia tkanki nerwowej

Źródła

Naturalnym źródłem tej witaminy są m.in.:
  • brokuły
  • brukselka
  • jarmuż
  • kalafior
  • ogórki
  • cukinia   
  • rzepa
  • rzeżucha
  • pomidory
  • szpinak
  • sałata
  • kapusta
  • lucerna
  • awokado
  • brzoskwinie
  • ziemniaki
  • jaja i nabiał
  • wątroba
  • tran

Słowniki medyczne