K (fitochinon)
Funkcja
Witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Bardzo ważna dla prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi. Od jej obecności zależy utrzymanie odpowiedniego poziomu protrombiny. Ma też działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne.
Niedobór
Skutkiem zbyt małej ilości witaminy w organizmie są:
- krwawienia
- zbyt niski poziom protrombiny we krwi
- krwotoki z nosa, układu pokarmowego, krwiomocz
- wydłużony czas krzepnięcia
- skaza krwotoczna
- zła mineralizacji kości
- zapalenie jelita
- biegunki
- choroby nowotworowe
Nadmiar
Nadmiar witaminy objawia się m.in. poprzez:
- zaburzenia pracy wątroby
- żółtaczkę
- uczucie gorąca, wzmożoną potliwość
- alergie
- wzrost ciśnienia krwi
- rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość
- wydłużenie czasu krzepnięcia krwi
- uszkodzenia tkanki nerwowej
Źródła
Naturalnym źródłem tej witaminy są m.in.:
- brokuły
- brukselka
- jarmuż
- kalafior
- ogórki
- cukinia
- rzepa
- rzeżucha
- pomidory
- szpinak
- sałata
- kapusta
- lucerna
- awokado
- brzoskwinie
- ziemniaki
- jaja i nabiał
- wątroba
- tran