E (tokoferol)
Funkcja
Witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Ważna dla prawidłowego działania komórek mięśniowych oraz transportu tlenu we krwi. Jej obecność jest potrzebna dla zdrowia naczyń krwionośnych, a także niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji nasienia. Ważny antyutleniacz - chroni przed chorobami nowotworowymi.
Niedobór
Skutkiem zbyt małej podaży tej witaminy są:
- dystrofia mięśni
- wczesne starzenie się skóry
- trudniejsze gojenie ran
- bezpłodność
- choroby neurologiczne, oczu, krwi i układu naczyniowego
Nadmiar
Hiperwitaminoza prowadzi do dolegliwości, takich jak:
- bóle głowy
- osłabienie
- zaburzenia widzenia
- w czasie ciąży nadmiar szkodliwy dla płodu!
Źródła
Źródłem tej witaminy są m.in.:
- oleje:
- sojowy
- słonecznikowy
- lniany
- kiełki, mąka z pełnego przemiału
- migdały, orzechy
- zielone części warzyw, glony