Witaminy i minerały

E (tokoferol)

Funkcja

Witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Ważna dla prawidłowego działania komórek mięśniowych oraz transportu tlenu we krwi. Jej obecność jest potrzebna dla zdrowia naczyń krwionośnych, a także niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji nasienia. Ważny antyutleniacz - chroni przed chorobami nowotworowymi.

Niedobór

Skutkiem zbyt małej podaży tej witaminy są:
  • dystrofia mięśni
  • wczesne starzenie się skóry
  • trudniejsze gojenie ran
  • bezpłodność
  • choroby neurologiczne, oczu, krwi i układu naczyniowego

Nadmiar

Hiperwitaminoza prowadzi do dolegliwości, takich jak:
  • bóle głowy
  • osłabienie
  • zaburzenia widzenia
  • w czasie ciąży nadmiar szkodliwy dla płodu!
     

Źródła

Źródłem tej witaminy są m.in.:
  • oleje:
    • sojowy
    • słonecznikowy
    • lniany
  • kiełki, mąka z pełnego przemiału
  • migdały, orzechy
  • zielone części warzyw, glony

Słowniki medyczne