Witaminy i minerały

B9 (M, B11, Bc, kwas foliowy)

Funkcja

Bierze udział w tworzeniu kwasów nukleinowych DNA i RNA, syntezie aminokwasów oraz w procesach krwiotwórczych. Ważna dla rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza przy tworzeniu osłonek mielinowych. Niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu w okresie ciąży.

Niedobór

Zbyt mała podaż tej witaminy powoduje takie dolegliwości jak m.in.:
  • zatrzymanie wzrostu
  • niedokrwistość
  • wady cewy nerwowej
  • nadpobudliwość
  • trudności w zasypianiu
  • bóle głowy

Nadmiar

Nadmierna suplementacja oraz hiperwitaminoza tego w zasadzie nietoksycznego dla ludzi związku objawiają się poprzez:
  • bezsenność
  • alergie

Źródła

W sposób naturalny witaminy tej dostarczają takie pokarmy, jak:
  • zielone części warzyw
  • drożdże
  • rośliny strączkowe
  • jaja
  • ziarna zbóż
  • pomidory, buraki
  • banany, pomarańcze
  • orzechy i nasiona


Słowniki medyczne