B9 (M, B11, Bc, kwas foliowy)
Funkcja
Bierze udział w tworzeniu kwasów nukleinowych DNA i RNA, syntezie aminokwasów oraz w procesach krwiotwórczych. Ważna dla rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza przy tworzeniu osłonek mielinowych. Niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu w okresie ciąży.
Niedobór
Zbyt mała podaż tej witaminy powoduje takie dolegliwości jak m.in.:
- zatrzymanie wzrostu
- niedokrwistość
- wady cewy nerwowej
- nadpobudliwość
- trudności w zasypianiu
- bóle głowy
Nadmiar
Nadmierna suplementacja oraz hiperwitaminoza tego w zasadzie nietoksycznego dla ludzi związku objawiają się poprzez:
- bezsenność
- alergie
Źródła
W sposób naturalny witaminy tej dostarczają takie pokarmy, jak:
- zielone części warzyw
- drożdże
- rośliny strączkowe
- jaja
- ziarna zbóż
- pomidory, buraki
- banany, pomarańcze
- orzechy i nasiona