Witaminy i minerały

B2 (G, ryboflawina)

Funkcja

Witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Pełni ważną rolę w przemianach metabolicznych cukrów i tłuszczy.

Niedobór

Zbyt mała ilość tej witaminy powoduje takie dolegliwości jak m.in.:
  • stany zapalne skóry i błon śluzowych
  • zapalenie błony śluzowej kącików ust - "zajady"
  • zatrzymanie rozwoju umysłowego u dzieci
  • niedokrwistość
  • problemy ze wzrokiem
  • choroby układu nerwowego i mięśni 
  • bezsenność, kłopoty z koncentracją 
  • światłowstręt

Nadmiar

Podawanie zbyt dużej ilości tej witaminy może wywołać:
  • nudności
  • wymioty

Źródła

Naturalnym sposobem dostarczenia tej witaminy do organizmu jest urozmaicona dieta, w której znajdują się np.:
  • drożdże
  • jaja, ser, mleko, jogurt
  • wątroba, ryby, małże
  • zielone części warzyw
  • pieczywo pełnoziarniste
  • rośliny strączkowe
  • migdały i orzechy włoskie.

Słowniki medyczne