B2 (G, ryboflawina)
Funkcja
Witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Pełni ważną rolę w przemianach metabolicznych cukrów i tłuszczy.
Niedobór
Zbyt mała ilość tej witaminy powoduje takie dolegliwości jak m.in.:
- stany zapalne skóry i błon śluzowych
- zapalenie błony śluzowej kącików ust - "zajady"
- zatrzymanie rozwoju umysłowego u dzieci
- niedokrwistość
- problemy ze wzrokiem
- choroby układu nerwowego i mięśni
- bezsenność, kłopoty z koncentracją
- światłowstręt
Nadmiar
Podawanie zbyt dużej ilości tej witaminy może wywołać:
- nudności
- wymioty
Źródła
Naturalnym sposobem dostarczenia tej witaminy do organizmu jest urozmaicona dieta, w której znajdują się np.:
- drożdże
- jaja, ser, mleko, jogurt
- wątroba, ryby, małże
- zielone części warzyw
- pieczywo pełnoziarniste
- rośliny strączkowe
- migdały i orzechy włoskie.