WALKA Z NOWOTWOREM
Poznaj swoje ciało
Trzeba znać swoje ciało, obserwować jego ewentualne zmiany, bo one są najpewniejszym sposobem na wykrycie nowotworu we wczesnym stadium, dzięki czemu zwiększają się szanse na skuteczne leczenie. Zwracaj uwagę na wygląd skóry i jej reakcje na dotyk.
Wypoć się
Badania udowodniły, że regularne ćwiczenia fizyczne pobudzają organizm do zmian, które skutecznie zwalczają nowotwory. Ryzyko występowania raka okrężnicy, guza piersi, czy prostaty albo innych nowotworów znacznie zmniejszają się u osób aktywnych.
Lepsze niedopieczone
Zwęglanie żywności podczas pieczenia, grillowania, i barbecue może powodować powstawanie substancji kancerogennych tj. rakotwórczych w przypalonych fragmentach.
Serwatka a rak pierski
Serwatka to produkt uboczny powstający przy produkcji serów, np. twarogu z mleka krowiego. okazuje się pomocna w walce z rakiem piersi, ponieważ ogranicza stężenie estrogenów. Lekarze uważają, że podobny efekt daje spożywanie sosu sojowego.
Warzywa
Zielone warzywa liściaste zawierają kombinację dwóch składników, które wspólnie w walce z nowotworami są 13 razy silniejsze niż każdy z osobna. Są to selen i sulforafan. Najlepsze ich źródła stanowią:
- brukselka
- brokuły
- kapusta włoska
Wapń
Dieta nisko tłuszczowa, która łączy się z ograniczeniem spożywania produktów mlecznych, może narazić osoby chudnące na wystąpienie nowotworu okrężnicy, ponieważ wchłanianie wapnia zmniejsza się u nich do niebezpiecznie niskiego poziomu. Badania potwierdzają, że nawet niewielkie zwiększanie stężenia wapnia w organizmie zmniejsza ryzyko.
Zielono mi
Polifenole i katechina obecne w zielonej herbacie mają silne działanie przeciw utleniające antynowotworowe, pod warunkiem, ze są one przyjmowane regularnie. Staraj się wypijać przynajmniej jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie.
Owoce i warzywa
Świeże owoce i warzywa są bardzo ważnym sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Potrafią zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu płuc nawet u osób palących dużo papierosów.
Cytrusy
Owoce cytrusowe, np. grejpfruty, cytrtny i pomarańcze, to sprzymierzeńcy w walce z nowotworem, ponieważ zawierają naturalne substancje blokujące komórki nowotworowe.
Brzoskwinie
Także pataty i morele- zawierają duże ilości beta karotenu, który może nie tylko zapobiegać rozrostowi komórek rakowych, ale także je niszczyć
Na ostro
Warzywa na ostro i o mocnym zapachu- czosnek i cebula- nie tylko wywierają ogromny wpływ na guzy nowotworowe, ale także poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Szpinak
Zawiera glutation, silnie działającą substancje antynowotworową. Znajduje się ona raczej w niższych liściach jest on także w innych zielonych warzywach liściastych.
Feeria Barw
Wiadomo, że czerwono zabarwione warzywa i owoce korzystnie wpływają na zdrowie, ale warto też pamiętać o innych kolorach. Na przykład zbyt małe spożycie warzyw zielonych i żółtych może grozić rozwojem raka szyjki macicy oraz nowotworem piersi.
Fasola
Regularne spożywanie fasoli, powiedzmy raz na tydzień, różnych fasoli, w tym:ciecierzycy, fasoli zwykłej, soczewicy, może zmniejszy ryzyko śmierci z powodu nowotworu nieomal o połowę. A wszystko dlatego , że fasole zawierają różne substancje antynowotworowe.
Pizza
Nie jest tak zła, jak się zwykło sądzić. a im więcej dodajemy do pizzy soku pomidorowego, tym lepiej. W pomidorach jest potężny antyoksydant, likopen, chroniący przed nowotworami. Przy tym najlepsze są gotowane pomidory.
Kubki smakowe
Czynnikiem ryzyka, zwiększającym możliwość wystąpienia choroby nowotworowej, jest cukier. Dlatego zamiast spożywać potrawy o dużej zawartości cukru, należy stopniowo redukować jego ilości w diecie i zastępować go zdrowymi zamiennikami: sokiem jabłkowym, cukrem z daktyli czy syropem ryżowym.
Mleko chroni żołądek
Duże ilości tłustego mleka zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka i okrężnicy, ale mleko o małej zawartości tłuszczu może wręcz chronić układ trawienny przed tymi chorobami.
Owoce prosto z krzaka
Jeżyny i maliny działają antynowotworowi
ze względu na dużą zawartość antyoksydantów. Im są świeższe, tym lepiej, więc najlepiej własnoręcznie zebrać je z krzaka i zjeść.
Ważna jest świeżość
O rozwój nowotworu wątroby obwinia się aflatoksyny, które mogą się rozwinąć w orzechach, kukurydzy i pieprzu- przechowywać przez długi czas. Jest to jeszcze jeden powód, aby używać świeżych składników potraw i przypraw.
Rukiew wodna
Zawiera antynowotworową substancje zwaną izotiocyjanianem fenylu, szczególnie istotną w walce z guzami nowotworowymi, zwłaszcza przy raku płuc.
Rezygnujemy z pikli
Niektóre pikle a także suszone mięso i ryby zawierają duże ilości azotynów używanych do przemysłowej marynaty, a te wiązane są z rozwojem raka żołądka. Lepiej robić przetwory samemu. Jeżeli kupujemy przetwory w sklepie koniecznie trzeba sprawdzić na etykiecie wykaz składników produktu.
Rak a odrzywianie
Pięć ogólnych zasad dotyczących zdrowego odżywiania:
- Nie należy się odżywiać się monotonnie- zapobiega to powstawaniu niedoborów poszczególnych składników
- Potrawy i napoje nie powinny być ani za gorące ani za zimne
- Ważne jest gruntowne przeżuwanie pokarmu, ponieważ trawienie zaczyna się już w jamie ustnej
- Lepiej zjeść więcej mniejszych posiłków niż mniej większych posiłków
- Nadmiar pożywienia to nie tylko zbyt duża waga ciała, co pociąga za sobą nadciśnienie i ryzyko zawału serca. Nadmiar pożywienia sprzyja też wzrostowi komórek rakowych.