MASA CIAŁA
Myśl i chudnij
Mózg używa około 20% energii produkowanej przez ciało, choć stanowi zaledwie około 2% jego masy. I tak 15 godzin myślenia pozwala spalić 1 g tłuszczu :)
Mierz się w pasie
Mierzenie talii pozwoli ustalić, czy należy schudnąć. U kobiet wyższych niż 1,52 m obwód w talii powyżej 88 cm wskazuje na nadwagę.
Antyutleniacze
Ograniczając kalorie, nie odstawiaj całkowicie alkoholu. Pozwól sobie na kieliszek lub dwa bogatego w przeciwutleniacze czerwonego wina albo piwo, ponieważ występujące w tych trunkach antocyjany oraz inne utleniacze odgrywają niemałą rolę w przeciwdziałaniu odkładaniu się w naczyniach krwionośnych ,,złego'' cholesterolu.
Gruszka czy Jabłko
Kobiety o gruszkowatym kształcie ciała, z tkanką tłuszczową w okolicach bioder i pośladków, są narażone na mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz nadciśnienia niż panie o ciałach jabłka. Nadmiar tłuszczu w talii upośledza funkcjonowanie organów wewnętrznych..
Wniosek?? Dobrze być gruszką :)
Wniosek?? Dobrze być gruszką :)
Napoje dają uczucie sytości
Popijanie wody przy jedzeniu wpływa na pęcznienie zawartego w nim błonnika i na dłużej zapewnia uczucie sytości. Stymuluje też wątrobę do produkowania tłuszczów oczyszczających krew, które, które z kolei hamują tempo przyswajania tłuszczów przez organizm, co pozwala zachować szczupłą sylwetka.
Cenny czosnek
Zawiera on allicynę, która zapobiega odkładaniu się szkodliwego cholesterolu w naczyniach krwionośnych i pomaga pozbywać się tłuszczu z organizmu.
Ostrożnie z tłuszczem zwierzęcym
Zbyt wiele nasyconych tłuszczów zwierzęcych może zwiększyć stężenie ,,złego'' cholesterolu i prowadzić do otyłości. Utrzymuj ich spożycie na rozsądnym poziomie i staraj się spożywać je razem z błonnikiem i wodą.
Głodny jak wilk
Zamiast zjadać posiłki w pośpiechu, daj sobie czas na ich smakowanie. Osoby, które poświęcają jedzeniu sporo czasu i uwagi raczej się nie przejadają.
Może pałeczki?
Jedzenia pałeczkami wymaga większego wysiłku i uwagi, trudniej włożyć jedzenie do ust, więc zużywa się więcej kalorii. Nabiera się też mniejsze kęsy.
Nie przejmujmy sie tuszą
Jedna komórka mięśniowa może ważyć nawet dwa razy tyle, co komórka tłuszczu, ale za to zajmuje tylko połowę miejsca, jakie potrzebne jest tej drugiej. Dlatego warto nieco mniej zajmować się masą ciała, a zerkać w lustro. Dzięki temu zyskasz lepsze pojęcie o stanie swojego zdrowia.
Wąchamy i chudniemy
Badacze udowodnili, że wąchanie bananów, zielonych jabłek i mięty pieprzowej może się okazać pomocnicze w traceniu kilogramów. wobec tego zamiast zjeść kolejną przekąskę, spróbuj uraczyć się zapachem np. banana- i w ten sposób uporać się z chętką na małe co nieco ;)
Jesz szybko,umierasz młodo
Jedzenie oferowane w fast-foodach w 100 g zawiera trzy razy więcej energii niż iloś, do której organizm dostosował się w procesie ewolucji. Posiłki zrównoważone zaspokajają natychmiast głód bez dostarczania nadprogramowych kalorii.
Najpierw woda
Czujesz głód ??Warto się upewnić, że ciało nie myli głodu z pragnieniem. Wypij szklankę wody. Jeśli żołądek nadal będzie się dopominał o swoje prawa, dopiero wówczas coś zjedz. Większość z nas ma bardzo słabo wykształcone poczucie pragnienia, zwykle mylimy je z łaknieniem. Sięgamy po jedzenia choć powinniśmy wypijać codziennie około 2 litrów wody.
Ruszajmy się
Dodatkowy ruch pozwala spalić kalorie. Dlatego skoro ciało ma spalić niepotrzebny tłuszcz, staraj się zawsze być w ruchu. Jak najczęściej zmieniać pozycję, zająć czymś ręce, choćby oglądając telewizję. Wszystko jedno czy będziesz obracać w rękach zabawkę antystresowa, czy wyprasujesz pościel.
Cykoria
Zawiera składniki pomocnicze w pozbywaniu się nadwagi i poprawia funkcjonowanie jelit, wspomagając pracę bakterii jelitowych. Zapobiega osteoporozie oraz nowotworom jelit i okrężnicy.
Syrop kukurydziany
Uważa się, że wysokofruktozowy syrop kukurydziany, stosowany w niektórych rodzajach przetworzonej żywności jako substytut cukru, przechodzi przez układ trawienny w zasadzie
nietknięty i trafia w zasadzie nietknięty i trafia prosto do wątroby. Co za tym idzie, wątroba musi wykonać dodatkowa pracę z wydalaniem nadmiaru glukozy. Taka sytuacja może prowadzić do rozwoju cukrzycy.