Dieta

Alergia pokarmowa u dzieci

Publikacja: 17 marzec 2009 Ostatnia aktualizacja: 18 marzec 2009
Alergią pokarmową nazywamy nieprawidłową reakcję organizmu na składniki zawarte w pokarmie. U dzieci alergicznych każda substancja może stać się intruzem - także taka, która na co dzień jest dla młodego organizmu nieszkodliwa – substancje takie nazywamy alergenami.
OBJAWY ALERGII POKARMOWEJ

 Do najczęstszych objawów alergii pokarmowej należą:
  • ulewanie
  • wymioty
  • wzdęcia
  • kolka
  • bóle brzucha
  • biegunka
  • zaparcie
  • stolce z zawartością krwi lub śluzu
  • wysypka; szorstkie policzki i sucha skóra
  • sapka, czyli zatkanie się nosa bez wydzieliny
  • nawracające zapalenie dróg oddechowych
Bardzo ważną rolę odgrywają geny, które również są odpowiedzialne za powstanie alergii, najbardziej zagrożone są te dzieci, których rodzice bądź rodzeństwo są lub byli alergikami.

ZAPOBIEGANIE

Skłonność do alergii pokarmowej znacznie rzadziej występuje u dzieci karmionych mlekiem matki  dlatego też warto utrzymać karmienie piersią nawet do ukończenia przez niemowlę 6. miesiąca życia. Mleko mamy to najlepszy pokarm, dostarcza wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju i naturalnie wzmacnia odporność – jest naturalnie hypoalergiczne.

Jeżeli z ważnych powodów Twój malec nie może być karmiony mlekiem naturalnym, lekarz może zalecić podawanie specjalnego mleka hypoalergicznego, czyli mleka ze znakiem HA – jest ono przeznaczone dla niemowląt, które są zagrożone alergią, a nie dla tych u których alergię już stwierdzono.

Może zdarzyć się i tak, że u dziecka karmionego piersią wystąpiły objawy alergii, przyczyną tego może być nieprawidłowa dieta mamy, czyli alergeny jakie są w niej zawarte.

Aby temu zapobiec powinnaś wyeliminować ze swojego jadłospisu produkty takie jak:
  • mleko krowie i jego przetwory
  • cielęcina i wołowina
  • jaja
  • ryby
  • orzeszki ziemne i orzechy laskowe
  • soja
  • owoce cytrusowe, truskawki, poziomki
  • pomidory
  • czekolada i kakao
Pamiętaj jednak, że dieta eliminacyjna może powodować niedobory składników odżywczych, dlatego należy pamiętać o tym, aby eliminowane produkty zastępować innymi o zbliżonej wartości tak, by nie dopuścić do powstania niedoborów!

Dietą eliminacyjną nazywamy wykluczanie z jadłospisu tych produktów, które wywołują u dziecka uczulenie. Po pewnym czasie można powtórzyć próbę ich podawania.

ROZSZERZAMY DIETĘ MALUCHA

Pamiętaj, aby każdy nowy produkt wprowadzać pojedynczo, małymi porcjami, obserwując reakcję dziecka.
Dietę malca rozszerzamy w 5. – 6. miesiącu życia, wtedy, kiedy samo mleko przestaje mu wystarczać. W jakiej kolejności warto dodawać nowe produkty?
  • Pierwszym posiłkiem może być kleik ryżowy dodany do mleka.
  • W 7. miesiącu życia podajemy 2 łyżeczki wywaru z marchwi.
  • Następnie co kilka dni do zupki można dodawać nowe warzywa, np. kalafior, buraczka.
  • W 8. miesiącu życia do zupki należy dodać pierwsze mięso, np. królicze, indycze lub z kurczaka.
  • Przed pierwszymi urodzinami należy wprowadzić żółtko jaja (wcześniej należy jajo ugotować na twardo, przetrzeć i dodać do posiłku). Do tego czasu nie należy podawać dziecku ryb, orzechów, truskawek, owoców cytrusowych, czekolady, kakao – posiadają one właściwości uczulające.
  • Wywar z mięsa należy wprowadzić po ukończeniu pierwszego roku życia.
  • UWAGA!
    Pamiętaj, że w większości przypadków objawy alergii pokarmowej ustępują po 3. roku życia dziecka.


    Autor: Anna Apanasowicz

    Ostatnie publikacje