Dieta

Jak w zdrowy sposób zastąpić słodycze?

Publikacja: 19 sierpień 2014
Kto z nas nie marzy o figurze supermodelki  lub supermodela? Wszyscy dążymy do ideału piękna znanego z telewizji i gazet, wylewamy hektolitry potu na siłowni i katujemy się dietami,
ale potrafimy zapomnieć o tym wszystkim gdy tylko na naszej drodze pojawią się słodycze. To właśnie one w dużej mierze mają zgubny wpływ na naszą figurę i mimo tego, że wszyscy o tym dobrze wiemy, nie potrafimy oprzeć się pokusie. Jednak nie ma powodów do zmartwień, istnieją bowiem zdrowe zamienniki, które nie muszą rujnować naszej diety.
Jedna tabliczka czekolady mlecznej zawiera ponad 500 kcal, co stanowi jedną czwartą średniego dziennego zapotrzebowania energetycznego kobiety. Taki nadmiar kalorii może wpłynąć negatywnie na masę ciała, jednak nie tylko o to należy się martwić. Cukry i tłuszcze nasycone znajdujące się w słodyczach mogą doprowadzić do rozwoju chorób dietozależnych takich jak cukrzyca i miażdzycą. Aby uniknąć zagrożenia warto już od najmłodszych lat zadbać o swoją dietę i wyeliminować z niej duże ilości czekolady, cukierków i ciast.

Zamiast czekolady

Dobra wiadomość jest taka, że nie musimy zupełnie z niej rezygnować. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, i jedzenie dwóch kostek tej gorzkiej w żaden sposób nam nie zaszkodzi. Zastąpić ją możemy natomiast orzechami, które są bardzo dobrym źródłem energii. Dobrym sposobem jest również dodawanie kakao do jogurtu, mleka, czy też łączenie go z bananem.

Owoce

Są to najzdrowsze zamienniki słodyczy, ich różnorodność pozwala na korzystanie z dobrodziejstwa dużej zawartości witamin w tych produktach o każdej porze roku. Dzięki temu można z nich przygotować wiele smakowitych potraw, takich jak:
  • sałatki owocowe,
  • koktajle,
  • musy,
  • galaretki z owocami,
  • prażone jabłka lub gruszki.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także spożywanie suszonych owoców, które mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Należy jednak pamiętać, że mają one większą wartość energetyczną i nie należy ich spożywać zbyt dużo.

Ciasta i ciasteczka

Mimo tego, że większość sklepów i cukierni posiada ciasta „fit”, to zawierają one na tyle dużą ilość cukru, że o wiele lepiej przygotować je samodzielnie w domu. Bardzo łatwe w wykonaniu są ciasteczka owsiane, można dodać do nich różnego rodzaju bakalie i przechowywać
w pudełku. Innym rodzajem mało kalorycznego wypieku jest ciasto marchewkowe, które dobrze jest robić z mąki razowej, wtedy jest jeszcze zdrowsze.

Produkty sklepowe

Bardzo często nie mamy czasu na gotowanie i sięgamy po produkty gotowe. Także tutaj możemy wybrać coś zdrowszego, co równie dobrze zaspokoi nasz apetyt. Do takich produktów należą:
  • marcepan,
  • sezamki,
  • chałwa,
  • wafle ryżowe,
  • bakalie,
  • ciastka korzenne.
Źródło:
Jeść by żyć zdrowo!; Fuhrman Joel; Wydawnictwo Varsovia

TEL-MED POLECA

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
Czekolada i kakao zawierają nie tylko magnez, ale również polifenole, które zmniejszają działanie złego cholesterolu. Zwiększają również poziom przeciwutleniaczy we krwi, co wpływa na opóźnienie procesów starzenia.