Cud - miód !
Publikacja: 04 lipiec 2008
Ostatnia aktualizacja: 13 wrzesień 2009
Nie od dziś wiadomo, że miód jest naturalnym lekarstwem na różne schorzenia.
Już w starożytności zalecany był przez medyków na szerokie spektrum dolegliwości, o czym świadczą zapiski w pismach z tamtejszej epoki. Ceniony głównie za działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i wzmacniające odporność zyskał wielu zwolenników, również wśród lekarzy. Medycyna ludowa zaleca miód na kaszel, katar, ból gardła i gorączkę.
Już w starożytności zalecany był przez medyków na szerokie spektrum dolegliwości, o czym świadczą zapiski w pismach z tamtejszej epoki. Ceniony głównie za działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i wzmacniające odporność zyskał wielu zwolenników, również wśród lekarzy. Medycyna ludowa zaleca miód na kaszel, katar, ból gardła i gorączkę.
Obecnie coraz częściej podejmowane są badania nad leczniczym zastosowaniem miodu a uzyskiwane wyniki pozwalają coraz większej grupie pacjentów szybciej powrócić do zdrowia.
Za zdrowotne działanie miodu odpowiadają m.in. antyoksydanty z grupy związków fenolowych. Wg przeprowadzonych przez Zakład Biochemii UR w Krakowie badań największą aktywnością antyoksydacyjną odznacza się miód gryczany, lipowy i wrzosowy. Zmniejsza on oddziaływanie tzw. wolnych rodników przyczyniających się do powstania chorób nowotworowych i chorób układu krążenia oraz przyspieszających proces starzenia.
Miód odgrywa także istotną rolę w leczeniu ran. Zapewnia barierę ochronną zapobiegającą przenikaniu infekcji. Dzięki niemu proces odbudowy zdrowej tkanki przebiega szybciej – nie jest spowolniony przez wysychanie gojącej się rany. Zastosowanie miodu sprawia, że opatrunek nie przykleja się do powierzchni rany a zmiana opatrunku jest bezbolesna. Natomiast zawartość cukru w miodzie wpływa na szybki zanik nieprzyjemnych zapachów.
Miód pszczeli stosuje się od dawna w schorzeniach serca i układu krążenia. Badania wykazały, iż posiada działanie kardiotonizujące, stymulujące i odżywcze dla pracującego mięśnia sercowego. Dodatkowo dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy) jest produktem łatwo przyswajalnym przez organizm i nieobciążającym mięśnia sercowego.
Dlatego z powodzeniem może zastąpić klasyczne substancje słodzące, wprowadzając dodatkowo do diety korzystne antyutleniacze.
Rodzaje miodów i ich wpływ na zdrowie:
Ostrożność ta wynika m.in. z podejrzliwego podejścia do środków będących „cudownym lekarstwem na wszystko”.
Za zdrowotne działanie miodu odpowiadają m.in. antyoksydanty z grupy związków fenolowych. Wg przeprowadzonych przez Zakład Biochemii UR w Krakowie badań największą aktywnością antyoksydacyjną odznacza się miód gryczany, lipowy i wrzosowy. Zmniejsza on oddziaływanie tzw. wolnych rodników przyczyniających się do powstania chorób nowotworowych i chorób układu krążenia oraz przyspieszających proces starzenia.
Miód odgrywa także istotną rolę w leczeniu ran. Zapewnia barierę ochronną zapobiegającą przenikaniu infekcji. Dzięki niemu proces odbudowy zdrowej tkanki przebiega szybciej – nie jest spowolniony przez wysychanie gojącej się rany. Zastosowanie miodu sprawia, że opatrunek nie przykleja się do powierzchni rany a zmiana opatrunku jest bezbolesna. Natomiast zawartość cukru w miodzie wpływa na szybki zanik nieprzyjemnych zapachów.
Miód pszczeli stosuje się od dawna w schorzeniach serca i układu krążenia. Badania wykazały, iż posiada działanie kardiotonizujące, stymulujące i odżywcze dla pracującego mięśnia sercowego. Dodatkowo dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy) jest produktem łatwo przyswajalnym przez organizm i nieobciążającym mięśnia sercowego.
Dlatego z powodzeniem może zastąpić klasyczne substancje słodzące, wprowadzając dodatkowo do diety korzystne antyutleniacze.
Rodzaje miodów i ich wpływ na zdrowie:
- Miód akacjowy - niezastąpiony w kłopotach trawiennych oraz przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Zalecany również diabetykom.
- Miód gryczany - działa uodporniająco, stosowany jest przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Jest bogaty w wapń, dlatego sprzyja gojeniu się złamań. Pomocny również w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek, przy grypach gorączkowych.
- Miód lipowy - leczy przeziębienia, stosowany jest przy kaszlu, gorączce i zapaleniu oskrzeli. Skuteczny w stanach niepokoju, działa uspokajająco.
- Miód mniszkowy - stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych, chorobach reumatycznych, przy niedokrwistości
- Miód rzepakowy - pomaga w chorobach serca i układu krążenia. Poza tym przy chorobach płuc, zaparciach, przy schorzeniu wątroby, nerek i przewodu moczowego.
- Miód spadziowy - pomaga w anemii schorzeniach zaburzeniach przemiany materii, w schorzeniach serca i układu krążenia. Dzięki silnemu działaniu bakteriobójczym stosowany jest w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych
- Miód wielokwiatowy - pomoę przy alergiach, katarze siennym, przeziębieniach
- Miód wrzosowy - przeciwdziała chorobom pęcherza moczowego, nerek i prostaty. Stosowany również do terapii schorzeń jamy ustnej, gardła i błony śluzowej.
Ostrożność ta wynika m.in. z podejrzliwego podejścia do środków będących „cudownym lekarstwem na wszystko”.