Dieta

Metabolic balance - skuteczne odchudzanie, dieta czy zdrowy styl życia?

Publikacja: 03 kwiecień 2013
Na czym polega program żywieniowy metabolic balance? Czy można dzięki niemu zrzucić zbędne kilogramy? Czy mogą z niego skorzystać pacjenci chorzy na cukrzycę?  Na te, i inne pytania, odpowiada dr Jaroslaw Opiela, specjalista diabetolog z Poznania, opiekun medyczny metabolic balance. 
Co to jest metabolic balance ? To sposób żywienia, opracowany indywidualnie do potrzeb danego pacjenta. Metoda, która zrodziła się w odpowiedzi na potrzeby ludzi XXI wieku i wobec  rosnącej na świecie epidemii otyłości. Coraz więcej osób ma problemy z przemianą  materii, wskutek czego tyje  i mniej lub bardziej podupada na zdrowiu, bo ... zwyczajnie gubi się na rynku żywieniowym.

Okazuje się, że wypracowane kiedyś przez dietetyków normy żywienia nie do końca sprawdzają  się  dzisiaj. Bo świat pędzi do przodu, żyjemy coraz szybciej, zmieniły się nasze potrzeby, inny jest rynek żywieniowy. Chcemy jednocześnie podkreślić ,że metabolic balance  to nie jest dieta, która w potocznym rozumieniu kojarzy się ze zmianą nawyków żywieniowych wyłącznie na pewien czas. To program żywienia, który zaszczepiamy pacjentom na całe życie.
Do kogo adresowana jest ten program?Do wszystkich, którym leży na sercu własne zdrowie i dobre samopoczucie. Pomagamy zresztą nie tylko otyłym - zrzucić  kilogramy i ustabilizować wagę, ale także osobom , które nie potrafią przytyć. Pomagamy osobom z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca typu 2, nadmiar tłuszczów  we krwi, nadmiar kwasu moczowego, a także chorym na nadciśnienie tętnicze i inne choroby cywilizacyjne jak nadwaga, otyłość, miażdżyca itp. Naszym celem jest obudzić świadomość  Polaków co do tego, jak funkcjonuje ludzki  organizm, w jaki sposób zachodzą  w nim reakcje trawienne. Chcemy uświadomić im fakt, że aby być zdrowym i cieszyć się do późnych lat witalnością, wystarczy zadbać  o to, co kładziemy na talerz. Nasz organizm został bowiem „zaprogramowany” w taki sposób aby samodzielnie wyprodukować wystarczająca ilość enzymów, które są  potrzebne do strawienia zjedzonych pokarmów. Problem w tym, że zgubiliśmy tę zdolność po drodze. Teraz - dla własnego dobra - musimy ją na nowo odnaleźć.

Celem metabolic balance  jest zatem stopniowe - bo program dzieli się na cztery fazy - doprowadzanie pacjentów  do ich naturalnego stanu harmonii, nauczenie właściwego wyboru rodzaju i ilości pożywienia. I to się udaje. Rośnie liczba zadowolonych uczestników programu, świadomych tego, które produkty żywieniowe są dla nich korzystne, a z którymi im nie po drodze. A to najlepszy dowód na to, że można i warto to zrobić.
Jakie są główne zasady programu?Po pierwsze - jemy produkty, których nasz organizm potrzebuje. Ich wykaz opracowywany jest indywidualnie dla każdego uczestnika programu. Nie dobiera się ich na zasadzie obliczeń ich wartości kalorycznych, zawartości tłuszczu, białek czy węglowodanów. Podstawowym kryterium jest to, czy mają korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną pacjenta.

Po drugie - spożywamy trzy a nie pięć posiłków dziennie. Po to aby organizm miał pięciogodzinny czas na wyprodukowanie odpowiednich enzymów i strawienia pokarmu.

Po trzecie - unikamy fast foodów, jemy jak najwięcej żywności nieprzetworzonej.

Po czwarte wypijamy codziennie minimum dwa litry wody mineralnej. Stosowanie się do tych reguł pomaga utrzymać niski poziom cukru we krwi i wspomaga naturalne wydzielanie insuliny. Spośród wszystkich hormonów najwięcej zamieszania w organizmie robi bowiem ta ostatnia. Zwłaszcza jeśli jest wydzielana non stop i w dużych ilościach. W wyniku regularnie spożywanych pokarmów o wysokim ładunku glikemicznym, insulina jest uwalniana w sposób ciągły. Ciągła synteza glikogenu w komórkach mięśniowych oraz odkładanie się tłuszczu w tkance tłuszczowej, powodują zwiększanie się masy ciała z jendoczesnym zmniejszaniem się liczny receptorów dla insuliny. Prowadzi to,  w konsekwencji do dalszego wzrostu insulinooporności. Stąd również zainteresowanie diabetologa programem metabolic balance, gdyż jednym z jego celów jest redukcja insulinooporności, a  przez to poprawa kontroli glikemii.
Skąd wiadomo, czego nasz organizm potrzebuje?Indywidualny program żywieniowy opracowywany jest komputerowo, a jego podstawą jest wywiad lekarski i szczegółowe wyniki badań krwi, obejmujące 36 wskaźników, które zalecamy każdemu, kto chce przystąpić do programu metabolic balance. Dodatkowo wyniki badań są konsultowane przez specjalistów medycznych, z którymi współpracujemy.
A co, kiedy przyjdzie nam ochota na produkt, którego nie ma na liście?Możemy sobie na taką zachciankę bez problemu pozwolić - bez obaw, że waga pójdzie w górę. Organy biorące udział w trawieniu od czasu do czasu poradzą sobie z „cięższą robotą”, bez ubocznych skutków dla naszego metabolizmu. Wsłuchajmy się jednak, jak na dany produkt nasz organizm zareaguje. Pacjenci potwierdzają, że im dłużej uczestniczą w programie, tym mniej mają zachcianek, bo... zwyczajnie czują, że pewne produkty są przez nich źle tolerowane. A spodobało im się już życie w zgodzie z naturą.
Jak dużo czasu potrzebuje organizm, żeby osiągnąć harmonię? Pierwsze oznaki pacjent odczuwa już w pierwszych tygodniach stosowania się do zasad programu. Zmęczenie spowodowane złym odżywianiem i ociężałość po posiłkach znikają jak ręką odjął. Poprawia się samopoczucie psychiczne i fizyczne, cera zyskuje zdrowszy wygląd, zmniejszają się objawy cellulitu, znikają kłopoty z bezsennością. Po 6-8 tygodniach zalecamy zazwyczaj kolejne badanie lekarskie, i wtedy uczestnik programu dostaje medyczne potwierdzenie tego, co czuje. Zazwyczaj nie wierzy w to, co widzi - spadają wskaźniki, które wcześniej pozostawały we krwi w podwyższonych wartościach.
Cztery fazy programuI - tzw. przygotowawcza, trwa dwa dni i stanowi przygotowanie do zmiany diety. Po wstępnej rozmowie z opiekunem, sporządzony jest indywidualny plan żywienia. Jednocześnie pacjent oczyszcza organizm, stosując lekkostrawną dietę.

II - tzw. ścisła, trwa co najmniej dwa tygodnie. Organizm pacjenta przestawia się w tym czasie na nowy, zdrowy sposób odżywiania, czyli je trzy posiłki dziennie i spożywa produkty indywidualnie zalecane przez program metabolic balance  .

III - tzw. łagodna, w której uczestnicy programu łagodnie testują produkty żywnościowe, które wcześniej były wykluczone. W ten sposób odnajdują odpowiedni dla siebie sposób odżywiania - obserwując przy tym, jakie wywołuje on zmiany wagi i samopoczucia.

IV
- tzw. faza utrzymania, jest nieograniczona w czasie. Uczestnik programu przechodzi na nią, kiedy poczuje się zadowolony z osiągniętej wagi i nowego samopoczucia.
Odżywianie zgodne z naturąmetabolic balance  został stworzony w Niemczech przez internistę i żywieniowca dr med. Wolfa Funcka. Osobiste doświadczenia lekarza i codziennie spotykany w praktyce zawodowej problem nadwagi wielu pacjentów skłoniły go do poszukiwania skutecznych rozwiązań w zakresie diety i zdrowego odżywiania. W wyniku długoletniej pracy badawczej, wspólnie z mgr inż. technologii żywienia  Sylvią Burkle, w 2001 roku opracował metabolic balance - program żywienia i przemiany materii.

Od chwili założenia w 2002 roku metabolic balance GmbH z siedzibą w Isen k. Monachium, dziesiątki tysięcy osób zastosowały tę metodę, przyzwyczajając swoją przemianę materii do stanu równowagi osiągając wagę ciała, z którą poczuły się dobrze i skutecznie ją utrzymując. Obecnie program metabolic balance działa z powodzeniem w 33 krajach świata. W Polsce jest od trzech lat, teraz dostępny jest w Wielkopolsce.
Skuteczność  metabolic balance  potwierdziło badanie obserwacyjne w 2007r. prowadzone w Niemczech, przez ponad 12 miesięcy, na uczestnikach programu, wyniki którego opublikowano w prestiżowym czasopiśmie medycznym ”Journal of Nutrition and Metabolism”. Ogólnie uznaną na świecie miara długotrwałego sukcesu ambulatoryjnego programu odchudzania jest redukcja wagi wyjściowej o co najmniej 5 proc. i utrzymania tej wagi przez rok. Wynik jaki odnieśli uczestnicy metabolic balance pozytywnie zaskoczył świat medyczny, bo aż 62,5 proc. pacjentów przekroczyło ten próg, a 31,1 proc. straciło ponad dwa razy więcej niż przewiduje ten wskaźnik, a więc  ponad 10 proc. swej wyjściowej wagi ciała. Ów pozytywny wynik to najlepszy dowód na to, że istnieje bardzo poważna korelacja pomiędzy stylem żywienia, a stanem naszego zdrowia.
Źródło:
lek. med. Jarosław Opiela (Centrum Medyczne Omedica)

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
spożywanie posiłków w odstępach 5-godzinnych pozwala na wyprodukowanie przez organizm odpowiednich enzymów i strawienia pokarmu.