Medycyna ogólna

Sposoby na świąteczne przejedzenie

Publikacja: 28 grudzień 2011 Ostatnia aktualizacja: 29 grudzień 2011
W czasie świąt trudno jest nam się oprzeć smakołykom. O obżarstwie mówimy wtedy, gdy ilość spożywanego pokarmu, a zwłaszcza jego potencjał energetyczny, znacznie przekracza dobowe zapotrzebowanie człowieka. Dla lekarzy w przychodniach dyżurnych, podobnie jak dla pogotowia ratunkowego, święta to okres wytężonej pracy. Pierwsze w kolejce ustawiają się ofiary służbowych śledzików. Potem przybywa chorych z objawami ostrych nieżytów żołądkowo-jelitowych lub kolki wątrobowej wywołanych nadmiernym jedzeniem i lekceważeniem diety...
Tymczasem organizm, jeszcze przy stole, wysyła sygnały, że ma dosyć i pora odstawić talerz. Te sygnały to: nadmierne pocenie, ospałość, uczucie duszności, uderzeń gorąca. Natomiast ostry nieżyt żołądkowy czy jelitowy może objawiać się bólami, najczęściej w nadbrzuszu bądź tzw. bólami kurczowymi jelit i objawami kolki wątrobowej. Pojawiają się nudności, wymioty, biegunka, czasem zaparcia i zatrzymanie gazów. Wszystko razem powoduje ogromny dyskomfort. Niebezpieczne jest również łączenie obfitego jedzenia ze spożywaniem mocnego alkoholu, gdyż może prowadzić do ostrego zapalenia trzustki.

Lekarze podkreślają, że zdrowy pacjent może spróbować każdej świątecznej potrawy, należy jednak zachować umiar. Jak to zrobić?
  • Podczas Wigilii kosztuj przygotowane dania, zamiast objadać się nimi.
  • Gdy czujesz, że masz dość, wstań od stołu i idź na spacer.
  • Wybierz się na Pasterkę!
Tylko w ten sposób pomożesz organizmowi poradzić sobie z obfitościami świątecznego stołu.

Jeśli chcesz uniknąć problemów trawiennych:
  • nie mieszaj alkoholu z mięsem,
  • nie mieszaj słodyczy z mięsem,
  • staraj się jeść mniej...
Warto też pamiętać, by pomiędzy posiłkami robić około 3 godzin przerwy, aby organizm miał czas na spokojne strawienie pokarmu. Gdy jednak zjemy już za dużo warto pomyśleć, jak pozbyć się nadmiaru kalorii. Zdaniem lekarzy najlepszy jest aktywny wypoczynek. Wysiłek fizyczny sprzyja utracie tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej ochronie zasobów białkowych organizmu. Ułatwia utrzymywanie bilansu energetycznego w stanie równowagi, modyfikuje wewnątrzustrojową dystrybucję składników odżywczych pochodzących ze spożywanych produktów. W przypadku wielu osób przemiana materii może być zwiększona o 10% przez 48 godzin od zakończenia aktywności fizycznej, a więc po wykonaniu jakiejś partii ćwiczeń nawet, jeśli siedzimy i oglądamy telewizję, nasze ciało nadal zużywa większą niż zwykle ilość kalorii.

Przypadki szczególne:
  • Osoba starsza - najczęściej ma z góry ustaloną dietę przez swojego lekarza. Zaleca się potrawy lekkostrawne, a dania gotowane.
  • W przypadku cukrzyków, powinna być zachowana odpowiednia dieta. Takie osoby muszą absolutnie unikać wypieków i klusek. Zamiast tłustych mięs, mogą jeść ryby. Warto pamiętać by gatunek ryby też był odpowiedni. Tłustego karpia, powszechnie spotykanego na wigilijnym stole, można zastąpić lżej
  •  Pacjenci cierpiący na problemy z żołądkiem i wątrobą (dieta lekkostrawna, bezalkoholowa)

W czasie świątecznego obżarstwa warto też pić dużo niegazowanej wody mineralnej (około 2 litry dziennie). Oczyści ona nasz organizm, ale zapewni też uczucie sytości i zapobiegnie dalszemu jedzeniu. Dolegliwości trawienne załagodzą również zioła - napar z kopru włoskiego, rozmarynu czy anyżu, a na zgagę herbatka z mięty.

Ostatnie publikacje