Anemia - choroba, która lubi kobiety!
Publikacja: 14 maj 2012
Ostatnia aktualizacja: 19 grudzień 2013
Kiedy czujemy się zmęczone i zniechęcone do życia, zwykle to bagatelizujemy. Wydaje nam się, że wszystkiemu winna jest psychika, albo przyczyny złego samopoczucia. Nie kojarzymy jednak, iż tego typu dolegliwości mogą być związane z … anemią.
Anemia - zwana też niedokrwistością to choroba gdzie zmniejszony jest poziom hemoglobiny we krwi.
Podział niedokrwistości:
1. Niedokrwistości spowodowane utratą krwi;
2. Niedokrwistości będące wynikiem upośledzonego wytwarzania erytrocytów:
niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego
niedokrwistość z niedoboru witaminy B12
niedokrwistość z niedoboru miedzi
Przyczyna podstawową anemii jest utrata krwi! Towarzyszy temu również deficyt witamin (szczególnie B12 i kwasu foliowego) i żelaza, uwarunkowania genetyczne, uboczne efekty działania leków, przebyte choroby i urazy.
Do objawów zaliczamy:
Anemię diagnozuje się na podstawie badań krwi dostarczających informacji o poziomie czerwonych krwinek i hemoglobiny. Skuteczne leczenie wymaga określenia przyczyn schorzenia, ustala się je na podstawie analizy karty chorobowej, wywiadu z pacjentem i innych badań krwi.
Leczenie jest zależne od rodzaju anemii, jeśli jest ona wynikiem innego schorzenia, należy skupić się na wyleczeniu choroby podstawowej. Konieczne jest wyleczenie źródła krwawienia, gdy ono stanowi powód niedokrwistości.
Dieta przy anemii...
Chorzy powinni do swojego codziennego jadłospisu wprowadzić suplementację składników odżywczych i witamin oraz produkty bogate w żelazo. Wskazane jest spożycie produktów zawierających co najmniej 30 mg żelaza. Do takich produktów możemy zaliczyć: czerwone mięso, wątróbkę, zupę z soczewicy, szpinak, żółtka jaj, suszone śliwki, brokuły oraz rzepę i pełne ziarno ( z łuskami ).
Podział niedokrwistości:
1. Niedokrwistości spowodowane utratą krwi;
2. Niedokrwistości będące wynikiem upośledzonego wytwarzania erytrocytów:
- niedoborowe:
niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego
niedokrwistość z niedoboru witaminy B12
niedokrwistość z niedoboru miedzi
- hipoplastyczne
- aplastyczne
- dysplastyczne
- zespół hemolityczny wrodzony
- zespół hemolityczny nabyty
- zespół hemolityczny mieszany
Przyczyna podstawową anemii jest utrata krwi! Towarzyszy temu również deficyt witamin (szczególnie B12 i kwasu foliowego) i żelaza, uwarunkowania genetyczne, uboczne efekty działania leków, przebyte choroby i urazy.
Do objawów zaliczamy:
- bladość skóry, błony śluzowej jamy ustnej i spojówek oka,
- ciągłe zmęczenie, ociężałość, senność,
- zmniejszona sprawność ruchowa,
- płytki oddech, kłopoty z koncentracją i pamięcią,
- bóle głowy, omdlenia,
- bóle o okolicy serca,
- szum w uszach, mroczki przed oczami,
- krwawienia z nosa oraz występowanie świeżej krwi w stolcu i występowanie ciemno zabarwionego moczu.
Anemię diagnozuje się na podstawie badań krwi dostarczających informacji o poziomie czerwonych krwinek i hemoglobiny. Skuteczne leczenie wymaga określenia przyczyn schorzenia, ustala się je na podstawie analizy karty chorobowej, wywiadu z pacjentem i innych badań krwi.
Leczenie jest zależne od rodzaju anemii, jeśli jest ona wynikiem innego schorzenia, należy skupić się na wyleczeniu choroby podstawowej. Konieczne jest wyleczenie źródła krwawienia, gdy ono stanowi powód niedokrwistości.
Dieta przy anemii...
Chorzy powinni do swojego codziennego jadłospisu wprowadzić suplementację składników odżywczych i witamin oraz produkty bogate w żelazo. Wskazane jest spożycie produktów zawierających co najmniej 30 mg żelaza. Do takich produktów możemy zaliczyć: czerwone mięso, wątróbkę, zupę z soczewicy, szpinak, żółtka jaj, suszone śliwki, brokuły oraz rzepę i pełne ziarno ( z łuskami ).
Źródło:
wikipedia.org.pl; Świat Zdrowia,
wikipedia.org.pl; Świat Zdrowia,