Indeks glikemiczny
Publikacja: 10 luty 2010

Coraz częściej możemy spotkać określenie "indeks glikemiczny". W sklepach spożywczych, piekarniach znajdziemy informacje o produktach z niskim IG. Co to oznacza? Czy wartość ta jest istotna dla osoby chorej na cukrzycę?
Indeks glikemiczny to średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%).
Spożycie produktu o wysokim IG powoduje nagły wzrost poziomu cukru we krwi, co najczęściej prowadzi do przecukrzenia (hiperglikemii). Zaleca się jednak spożywanie takich produktów w przypadku niedocukrzenia, aby szybko podnieść poziom cukru, który obniżył się do niebezpiecznie niskiego.
Czy wiesz, że...
Warto dodać, że produkty takie jak kiszona kapusia czy ogórki kiszone zwiększają ilość błonnika, który może zostać wchłonięty przez organizm.
Ważne jest też tempo spożywania posiłku. Im szybciej się je, tym szybciej węglowodany zawarte w posiłku wchłaniają się do krwi. A więc jedzenie w pośpiechu zwiększa IG produktów.
W każdej diecie, także w diecie cukrzycowej, należy pamiętać o indywidualizacji komponowania posiłków. Oznacza to, że trzeba uwzględnić płeć, wiek, masę ciała, dawkowanie preparatów obniżających poziom glukozy we krwi, aktywność fizyczną oraz występujące powikłania (np. nefropatia cukrzycowa).
Spożycie produktu o wysokim IG powoduje nagły wzrost poziomu cukru we krwi, co najczęściej prowadzi do przecukrzenia (hiperglikemii). Zaleca się jednak spożywanie takich produktów w przypadku niedocukrzenia, aby szybko podnieść poziom cukru, który obniżył się do niebezpiecznie niskiego.
Czy wiesz, że...
- Spożywanie produktów o niskim IG pozwala lepiej kontrolować wagę ciała i w przeciwieństwie do produktów o wysokim IG nie powoduje tycia.
- Ten sam produkt przygotowany na różne sposoby, ma inny IG
- Im mniej produkt jest przetworzony, tym mniejszy ma IG.
Warto dodać, że produkty takie jak kiszona kapusia czy ogórki kiszone zwiększają ilość błonnika, który może zostać wchłonięty przez organizm.
Ważne jest też tempo spożywania posiłku. Im szybciej się je, tym szybciej węglowodany zawarte w posiłku wchłaniają się do krwi. A więc jedzenie w pośpiechu zwiększa IG produktów.
W każdej diecie, także w diecie cukrzycowej, należy pamiętać o indywidualizacji komponowania posiłków. Oznacza to, że trzeba uwzględnić płeć, wiek, masę ciała, dawkowanie preparatów obniżających poziom glukozy we krwi, aktywność fizyczną oraz występujące powikłania (np. nefropatia cukrzycowa).
Źródło:
"Porady Lekarza Rodzinnego. Cukrzyca" wyd. Literat
"Porady Lekarza Rodzinnego. Cukrzyca" wyd. Literat