Dziecko

Domowe syropy na przeziębienie dla dzieci

Publikacja: 24 październik 2020

Domowe syropy można przygotować samemu w domu, a w większość produktów potrzebnych do ich wykonania bez problemu można się zaopatrzyć. Syropy z naturalnych składników podawać można podczas przeziębienia oraz profilaktycznie, aby wzmacniały odporność dziecka i zmniejszał ryzyko wystąpienia infekcji. W połączeniu ze zbilansowaną dietą bogatą w witaminy przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na przeziębienie, grypę czy inne infekcje. Szczególnie teraz warto zadbać i wzmocnić odporność dziecka przed zbliżającą się jesienią oraz podawać naturalne syropy gdy już pojawi się infekcja.

Przepisy na domowe syropy dla dzieci

  • Syrop z cebuli
Cebula charakteryzuje się działaniem bakteriobójczym i przeciwkaszlowym. Ma również działanie wykrztuśne, dlatego starajmy się nie podawać go wieczorem. Drobno posiekaną cebulę należy ułożyć wartwowo i zasypać cukrem lub polać miodem. Następnie odstawiamy go w ciepłe miejsce i czekamy aż wydzieli się sok. Pierwszą dawkę syropu z cebuli można podać już po dwóch godzinach od przyrządzenia. Syrop z cebuli jest w smaku słodki, stąd może sprawdzić się u małych dzieci.
  • Syrop z czosnku
Czosnek ma udowodnione naukowo działanie antybakteryjne, dlatego świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu. Do wykonania syropy potrzebujemy 2 ząbki czosnku pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę, 3 łyżeczki miodu oraz sok z 1/4 cytryny. Wszystkie składniki należy wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop jest gotowy do podania po ok. trzech godzinach.
  • Syrop z czarnego bzu
Od dawna czarny bez wykorzystywany jest we leczeniu różnych dolegliwości. Wykazuje działanie napotne i przeciwzapalne. Potrafi łagodzić objawy kataru oraz wzmacnia organizm. Sprawdzi się jako syrop i dodatek do herbaty. Aby przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu potrzebujemy ok. 30 kwiatostanów, 1l wody, 3 szklanki cukru lub miodu oraz 2-3 obrane cytryny. Kwiaty delikatnie układamy w słoiku, na nich kładziemy cytryny i zalewamy wodą z rozpuszczonym cukrem lub miodem. Kolejno mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy pod przykryciem na 3 do 6 dni. Potem syrop przelewamy przez sitko, krótko gotujemy i wlewamy do butelek oraz wekujemy.
  • Syrop z imbiru
Imbir wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, ponadto działa rozgrzewająco i wzmacnia odporność. Do przygotowania syrop potrzebujemy obrane kłącze imbiru. Kroimy je na cienkie talarki albo ścieramy na tarce i zalewamy dwoma szklankami wody. Wywar gotujemy ok. pół godziny na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy pół szklanki cukru lub miodu i mieszamy do momentu aż powstanie gęsty syrop. Można podawać dziecku po wystudzeniu.
  • Syrop z selera
Syrop z selera może pomóc łagodząco w uporczywym kaszlu. Jednocześnie seler jest źródłem wielu witamin: A, B, C, E oraz składników mineralnych jak cynk, żelazo, potas czy wapń. Do małej miski wkładamy plastry selera i zasypujemy je cukrem. Zawartość miski odstawiamy na noc. Syrop, który się wydzieli podczas nocy można podawać dziecku.


Źródło:

Ostatnie publikacje