Dziecko

Laktoferyna a organizm dziecka

Publikacja: 29 maj 2019 Ostatnia aktualizacja: 29 lipiec 2019

Laktoferyna naturalnie występuje w płynach ustrojowych – jej największe stężenie jest obecne w siarze. Ze względu na ochronę bakteryjną i składniki odżywcze, które są niezwykle ważne dla noworodka, laktoferyna występuje także w mleku karmiącej matki. Odpowiada za transport i przechowywanie jonów żelaza. Jej właściwości mają istotny wpływ na stymulowanie układu odpornościowego w pierwszych dniach życia.  
W przypadku kiedy matka ma niewystarczającą ilość pokarmu i nie może karmić piersią, ważne by noworodek oprócz modyfikowanego mleka był suplementowany produktami opartymi na siarze.

Laktoferyna i jej działanie

Można powiedzieć, że laktoferyna stanowi naturalną szczepionkę, która pobudza układ immunologiczny do pracy. Wykazuje bowiem:
  • działanie bakteriostatyczne i antywirusowe
  • stanowi główne źródło żelaza w okresie noworodkowym
  • wspomaga działanie substancji przeciwbakteryjnych
  • stymuluje rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej
  • hamuje wnikanie wirusów do komórek
  • podnosi odporność na zachorowania
  • wpływa na uszczelnianie nabłonka jelit
  • zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową
  • korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie
Działanie immunomodulujące laktoferyny może mieć szczególne znaczenie w przypadku dzieci urodzonych przedwcześnie. Laktoferyna zalecana jest również dla dzieci chorych na mukowiscydozę, Może również przynieść korzyści w walce z anemią noworodkową. Wspomaga leczenie rotawirusów i biegunek. Jej zaletą jest to, że nie powoduje  negatywnych skutków ubocznych. Jest naturalnym białkiem i nie wykazuje toksyczności w dużym stężeniu. Nie ma również dolnej granicy wieku – można ją podawać już niemowlakom, ale zawsze po konsultacji z lekarzem.

Gdzie znaleźć dodatkową laktoferynę?

Laktoferyna występuje w płynach ustrojowych  i wydzielinach ssaków, a naturalnie wytarzają ją gruczoły błon śluzowych. Najłatwiej dostępna będzie dla nas ta z mleka krowiego.

Dostępność i stosowanie

Laktoferynę można dostać w postaci kapsułek, kropli lub proszku do sporządzania. Jest składnikiem wielu produktów o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Znajdziemy ją również mieszankach mlecznych, preparatach o działaniu immunostymulującym oraz wzmacniających odporność. Wykorzystuje się ją do suplementów diety żelaza i fermentowanych produktów mlecznych.
Jej wiielokierunkowe działanie ma więc niezwykle istotny wpływ dla nowonarodzonego dziecka. Dostarczana wraz z mlekiem stanowi dla organizmu noworodka ochronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Źródło:
Lauterbach R, Kamińska E, Michalski P  Laktoferyna, glikoproteina o dużym potencjale terapeutycznym. Developmental Period Medicine 2016;20(2.

Ostatnie publikacje