Laktoferyna a organizm dziecka
Laktoferyna naturalnie występuje w płynach ustrojowych – jej największe stężenie jest obecne w siarze. Ze względu na ochronę bakteryjną i składniki odżywcze, które są niezwykle ważne dla noworodka, laktoferyna występuje także w mleku karmiącej matki. Odpowiada za transport i przechowywanie jonów żelaza. Jej właściwości mają istotny wpływ na stymulowanie układu odpornościowego w pierwszych dniach życia.
W przypadku kiedy matka ma niewystarczającą ilość pokarmu i nie może karmić piersią, ważne by noworodek oprócz modyfikowanego mleka był suplementowany produktami opartymi na siarze.
Laktoferyna i jej działanie
- działanie bakteriostatyczne i antywirusowe
- stanowi główne źródło żelaza w okresie noworodkowym
- wspomaga działanie substancji przeciwbakteryjnych
- stymuluje rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej
- hamuje wnikanie wirusów do komórek
- podnosi odporność na zachorowania
- wpływa na uszczelnianie nabłonka jelit
- zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową
- korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie
Gdzie znaleźć dodatkową laktoferynę?
Laktoferyna występuje w płynach ustrojowych i wydzielinach ssaków, a naturalnie wytarzają ją gruczoły błon śluzowych. Najłatwiej dostępna będzie dla nas ta z mleka krowiego.
Dostępność i stosowanie
Laktoferynę można dostać w postaci kapsułek, kropli lub proszku do sporządzania. Jest składnikiem wielu produktów o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Znajdziemy ją również mieszankach mlecznych, preparatach o działaniu immunostymulującym oraz wzmacniających odporność. Wykorzystuje się ją do suplementów diety żelaza i fermentowanych produktów mlecznych.
Jej wiielokierunkowe działanie ma więc niezwykle istotny wpływ dla nowonarodzonego dziecka. Dostarczana wraz z mlekiem stanowi dla organizmu noworodka ochronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Lauterbach R, Kamińska E, Michalski P Laktoferyna, glikoproteina o dużym potencjale terapeutycznym. Developmental Period Medicine 2016;20(2.