Czy warto przyjmować probiotyki w kapsułkach?
Publikacja: 03 grudzień 2018
W organizmie dorosłego człowieka znajduje się około 2 kg bakterii część z nich to bakterie gnilne, ale zdecydowana większość to bakterie tworzące naturalną tarczę ochronną dla organizmu przed grzybami, wirusami i patogenami, a także te biorące udział w procesie trawienia. Nazwa „probiotyk” pochodzi z języka greckiego "pro bios" co oznacza "dla życia". Probiotyk, czyli żywe kultury bakterii, najczęściej kwasu mlekowego, przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga zachować właściwą florę bakteryjną jelit. Właściwości probiotyków:
- zapobiegają biegunkom,
- polepszają funkcjonowanie śluzówki układu pokarmowego,
- syntetyzują substancje odżywcze,
- łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
- redukują rozwój niektórych nowotworów,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii,
- obniżają poziom cholesterolu,
- wytwarzają witaminę B,
- zwalczają wrzody żołądka.
Bakterie znajdujące się w jelitach rozkładają pokarm, który potem jest wchłaniany i dostarcza do organizmu korzystne składniki i witaminy. W niektórych chorobach lub po antybiotykoterapii flora jelitowa ulega zniszczeniu, co może skutkować biegunką, zaburzeniami wchłaniania i bólami brzucha. Probiotyki mają za zadanie przywrócić stabilność flory jelitowej, wpływają na lepsze wchłanianie składników mineralnych, produkcję witamin z grupy B oraz witaminy K. Bakterie zawarte w preparacie z probiotykiem przyczepiają się do ściany jelita, gdzie namnażają się i redukują ilość niekorzystnych drobnoustrojów.
Probiotyk zawierają niektóre jogurty. Dostępnych jest również wiele preparatów zawierających żywe kultury bakterii, które stosuje się doustnie. Leki probiotyczne to mikroorganizmy przyjmowane najczęściej w postaci kapsułek, saszetek z proszkiem, lub kropli, które po wprowadzeniu do organizmu zakładają kolonie wspomagając naturalną florę bakteryjną. Najlepsze leki probiotyczne to te, które są odporne na działanie kwasów występujących w żołądku dzięki czemu trafiają w całości do jelit i dopiero tam uwalniają szczepy dobroczynnych bakterii. Najlepiej gdy są w postaci kapsułek, a ponadto o ich skuteczności decyduje również ilość przyjmowanych bakterii. Niestety spośród wielu szczepów wykorzystywanych w produkcji preparatów probiotycznych tylko niewielka liczba posiada udokumentowaną klinicznie aktywność biologiczną oraz właściwości fizykochemiczne pozwalające dotrzeć do miejsca docelowego. Należą do nich szczepy:
- lactobacillus helveticus R0052,
- lactobacillus rhamnosus R0011
- saccharomyces boulardii, szczep grzyba probiotycznego.
Warto wybierać probiotyki posiadające status produktu leczniczego. Zapewnia to wysoką jakość i bezpieczeństwo produktu.
Reasumując, probiotyki są niezbędne przy antybiotykoterapii a dodatkowo mogą być niezwykle pomocne w prewencji i łagodzeniu objawów wielu schorzeń. Aby dostarczyć do organizmu żywe kultury dobroczynnych bakterii probiotycznych można korzystać z kapsułek, jednak warto dostarczać je również w najprostszy i najbardziej naturalny sposób, a wiec wraz z żywnością.
Źródło:
Jach M., Probiotyki - aspekty funkcjonalne i technologiczne
Jach M., Probiotyki - aspekty funkcjonalne i technologiczne