Dieta

Imbir i jego właściwości

Publikacja: 13 listopad 2018 Ostatnia aktualizacja: 14 listopad 2018
Imbir jest rośliną tropikalną, jednak może być uprawiany w klimacie umiarkowanym w szklarniach. W celach kulinarnych, kosmetycznych i leczniczych wykorzystywany jest korzeń imbiru, który posiada szereg właściwości. Imbir jest źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin takich jak: wapń, potas, żelazo, sód, magnez, witamina C, witamina B6. Zawiera gingerol, który jest aktywnym składnikiem olejków eterycznych. Substancja ta wykazuje działanie prozdrowotne. Imbir zawiera dużą dawkę bioaktywnych związków, przez co korzystnie wpływa na nasz organizm.

Właściwości lecznicze imbiru

  • ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające
  • działa przeciwwymiotnie, redukuje mdłości, stosowany jest w  chorobie lokomocyjnej
  • obniża poziom cukru we krwi
  • ma właściwości przeciwrakowe
  • dobry na przeziębienie
  • podnosi odporność organizmu
  • posiada właściwości rozgrzewające
  • wspomaga odchudzanie
  • pomaga w walce z cellulitem,
  • działa przeciwbólowo, rozkurczająco
  • obniża zły cholesterol
  • działa przeciwzakrzepowo
  • poprawia krążenie krwi
  • wspomaga pracę mózgu,
  • poprawia wydajność umysłową
  • wykazuje działanie żółciopędne
  • działa wykrztuśnie, oczyszcza drogi oddechowe
  • pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i płuc, a także stanów zapalnych zatok
  • neutralizuje toksyny
  • wpływa ochronnie na żołądek
  • zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny
  • łagodzi wzdęcia i niestrawność
  • wspomaga trawienie, a także ułatwia przyswajanie pokarmów
  • ze względu na właściwości przeciwutleniające opóźnia procesy starzenia, poprawia wygląd skóry

 

Źródło:

Penelope Ody, Zioła w domu, Warszawa 1996
https://dieta.pl/zdrowie-i-uroda/imbir-charakterystyka-wlasciwosci-zdrowotne-zastosowanie
https://surojadek.com/wlasciwosci-lecznicze-imbiru

Ostatnie publikacje