Ważny temat

Winogrono - jakie daje korzyści witaminowe?

Publikacja: 07 wrzesień 2018 Ostatnia aktualizacja: 21 wrzesień 2018
Winogrona są źródłem witamin z grupy B, C, E  i beta karotenu. Zawierają kwasy owocowe takie jak: winowy, jabłkowy, cytrynowy. Owoce winogron bogate są w minerały jak potas, miedź, bor, wapń, żelazo, magnez. Potas korzystnie wpływa na pracę serca i równowagę gospodarki wodno – elektrolitowej organizmu. Miedź posiada właściwości antybakteryjne i podnosi odporność. Bor zapobiega utracie wapnia i  demineralizacji kości. Wapń odgrywa ważną rolę w prawidłwej budowie kości, zębów i stawów. Żelazo wykazuje działanie krwiotwórcze; przyswajalność żelaza jest zwiększona, dzięki wysokiej zawartości witaminy C.

Winogrona bogate w antyoksydanty

Winogrona, zwłaszcza ciemne zawierają szeroką grupę antyoksydantów tzw.  polifenole (kwasy fenolowe, flawonoidy, taniny), które:
  • chronią przed zmianami nowotworowymi
  • korzystnie wpływają na pracę układu krążenia
  • regulują poziom cholesterolu we krwi
  • zapobiegają chorobom cywilizacyjnym jak np. miażdżyca, cukrzyca
  • pozytywnie wpływają na pracę serca
  • odmładzają skórę
  • działają antyseptycznie
  • działają ściągająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo, przeciwkrwotocznie
  • uelastyczniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych
  • taniny oczyszczają naczynia krwionośne i pobudzają krążenie.
Winogrona ciemne zawierają zdecydowanie więcej antyoksydantów niż winogrona jasne. Natomiast czerwone wino jest skondensowanym źródłem polifenoli i to jego picie wykazuje silne działanie tych związków na nasz organizm.
Winogrona są bogatym źródłem resweratrolu, jest to flawonoid wykazujący silne działanie antyrakowe, a taże przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i  przeciwzapalne. Resweratrol ma szereg właściwości, przede wszystkim:
  • zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych i zamykaniu tym samym światła naczyń krwionośnych
  • hamuje rozwój tkanki tłuszczowej i zwiększa spalanie tłuszczu

Winogrona a dieta

Ze względu na dużą zawartość błonnika, który reguluje pracę jelit, winogrono polecane jest osobom cierpiącym na zaparcia. Natomiast moczopędne działanie winogron wspomaga proces detoksykacji organizmu. Zaleca się ich spożywanie, jeśli organizm jest zakwaszony, ponieważ mają alkalizacyjne właściwości.
Winogrona spożywane wraz ze skórką i pestkami, oczyszczają organizm z toksycznych produktów przemiany materii, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wykazują działanie żółciopędne, a także hamują fermentację jelitową i procesy gnilne. Dlatego winogrona wykorzystywane są w dietach oczyszczających.
Wartościowym produktem jest olej z pestek winogron, ponieważ stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w oleju kwasy sprawdzają się w profilaktyce chorób układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy. 
Źródło:
https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/winogrona-owoce-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-winogron,20943.html
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,winogrona-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html

Ostatnie publikacje