Ważny temat

Witamina C - naturalne wspomaganie odporności

Publikacja: 04 marzec 2018 Ostatnia aktualizacja: 05 marzec 2018

    Kwas askorbinowy popularnie zwany witaminą C jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Ciało człowieka nie jest wstanie wyprodukować witaminy C samodzielnie, stąd ważna jest odpowiednia dieta.
    Pierwszy raz kwas askorbinowy zastosowano w 1753 roku do leczenia szkorbutu u marynarzy. Odkrycie roli tego związku chemicznego na zawsze zmieniło oblicze medycyny.
    Witamina C jest przeciwutleniaczem, Aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Ponadto jest niezbędna w syntezę kolagenu, wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów. Pozytywnie wpływa na odporność organizmu, jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, szczególnie w przypadku osób aktywnych fizycznie. Ułatwia gojenie się ran. Bierze udział w przemianach tyrozyny co jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Niedobór kwasu askorbinowego prowadzi do zmniejszenia wchłaniania żelaza co może przyczynić się do pękania naczyń włosowatych, trudności gojenia ran, a w gorszym wypadku nawet do niedokrwistości.  Może także wywoływać szkorbut czy choroby układu kostnego. Jej niedobór przyczynia się również do pogorszenia wzroku, wystąpienia zaćmy oraz większa ryzyko zawału.
Objawami niedoboru witaminy C mogą być:
•    osłabienie, szybkie męczenie się,
•    brak apetytu,
•    skłonność do występowania siniaków,
•    krwawiące dziąsła,
•    trudności w gojeniu się ran,
•    bóle mięśni i stawów,
Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, zaburzeniach czynności jelit i braku łaknienia, a także u osób starszych, z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, palących papierosy, będących pod wpływem silnego stresu oraz u kobiet w ciąży i karmiących.
    Witamina C jest substancją łatwo rozpuszczalną w wodzie, a co za tym idzie - nie jest gromadzona w organizmie. Zostaje wydalana wraz z moczem i potem. W związku z tym trudno ją przedawkować. Jeśli jednak jej długotrwałe dzienne spożycie przekraczać będzie 1000 mg, mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo-jelitowe- bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, wysypka skórna oraz pieczenie w trakcie oddawania moczu. Ponadto duże dawki kwasu askorbinowego mogą powodować odkładanie się kamieni w układzie moczowym- najczęściej w nerkach co jest spowodowane zakwaszeniem moczu.
    Najwięcej witaminy C zawierają: owoce cytrusowe, brokuły, dzika róża, kiwi, acerola, papryka, truskawki, czarna i czerwona porzeczka, żurawina, czarny bez, kapusta, kiszonki.
Obecnie na rynku kwas askorbinowy dostępny jest w wielu postaciach, od tabletek czy kapsułek, przez syropy, proszki, zawiesiny aż do postaci żelek i lizaków. Najlepiej wchłaniana jest jednak witamina pochodzenia naturalnego zawarta w pożywianiu.
Warto zatem dbać o swoją dietę, dostarczając organizmowi najpotrzebniejszych składników, gdyż ma to zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.   
Źródło:
Vitamin and mineral requirements in human nutrition, Światowa Organizacja Zdrowia, 2004.
Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne: Farmakopea Polska IX. Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych.
Podstawy żywienia i dietoterapia, N. Peckenpaugh, Elsevier Urban & Partner

Ostatnie publikacje