Ważny temat

Dieta cukrzycowa.

Publikacja: 10 listopad 2017

    W Polsce na cukrzycę choruje ponad 2 mln. osób, w tym u 1 mln. choroba przechodzi bezobjawowo. Najczęściej dotyka ona osób otyłych po 40. roku życia. Podstawą do jej leczenia jest dobranie odpowiedniej kuracji, której głównym zadaniem byłoby obniżenie poziomu cukru we krwi. Dieta takiej osoby powinna być ustalona indywidualnie, w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej, masy ciała, wzrostu, współistniejących chorób i przyjmowanych leków (np. insuliny).

W odróżnieniu od przeciętnej diety ta cechuje się zwiększoną ilością przyjmowanych posiłków, nawet do 7 razy na dzień. Dietę należy wzbogać w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli olej sojowy, kukurydziany lub sojowy oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli oliwę z oliwek i olej rzepakowy, jednocześnie unikając nasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak smalec, słonina, tłuste mięso, wędliny, masło, tłuste mleko i jego przetwory.

 

Główne zasady diety cukrzycowej:

 

  • dzienna ilość soli kuchennej (NaCl) nie powinna przekraczać 6 g,
  • alkohol oraz słodycze należy wykluczyć z diety
  • dzienne spożycie cholesterolu wynosi poniżej 300 mg, ogranicz podroby i żółtka jaj do 2-3 tygodniowo,
  • dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, głównie rośliny strączkowe, gruboziarniste kasze
  • do każdego posiłku powinno się spożywać warzywa i owoce, najlepiej na surowo    



Produkty zalecane:

pieczywo razowe, płatki owsiane, chleb chrupki, musli bez cukru, kasze gruboziarniste, warzywa i owoce świeże i mrożone, soki warzywne, mleko i napoje mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, ser biały chudy lub półtłusty, jaja, indyki i kurczaki bez skóry, cielęcina, chuda wołowina, chuda jagnięcina, króliki, dziczyzna, ryby bez skóry pieczone, gotowane, grillowane, oleje zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, fasola,groch, soja,soczewica, ciecierzyca, kawa filtrowana lub rozpuszczalna, herbata, herbatniki zbożowo-owocowe bez dodatku cukru, woda i inne napoje niskokaloryczne, orzechy i migdały, sałatki owocowe bez cukru galaretki, kisiele, budynie na mleku o obniżonej zawartości tłuszczu



Produkty przeciwwskazane:

pieczywo białe, rogaliki francuskie, krakersy, słone paluszki, frytki, chipsy, warzywa konserwowane, owoce w słodkich syropach, owoce kandyzowane, mleko i napoje mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, śmietana, sery pełnotłuste, tłuste mięso, tłuste wędliny, masło, smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy, olej kokosowy, tłuszcze cukiernicze, majonez, kremy sałatkowe, tłuste sosy do mięs i ryb, czekolada pitna, kawa po turecku, kawy ze śmietanką, napoje słodzone

Źródło:
https://portal.abczdrowie.pl/dieta-dla-cukrzykow

TEL-MED POLECA

BAMBERSKI DWÓR Sp. z o.o.

Specjalistyczne Centrum Diagnostyczno-Lecznicze

woj. wielkopolskie
Poznań, ul. Dąbrowskiego 77a
  • czynna
  • nieczynna

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
...jednym z istotnych symptomów cukrzycy jest postępująca suchość skóry. To skutek zaburzeń pracy gruczołów potowych i łojowych; skóra bowiem nie umie magazynować wystarczającej ilości tłuszczów i wody.