Dania bogate w kwas foliowy
Publikacja: 15 kwiecień 2016
Ostatnia aktualizacja: 19 kwiecień 2016
Związki typu kwasu foliowego znajdują się w naturze i są bardzo szeroko w niej rozpowszechnione. Chcesz się dowiedzieć w jakich dokładnie produktach znajduje się kwas foliowy? Jakie są skutki nadmiaru i niedoboru kwasu foliowego? Jakie są jego funkcje? Dlaczego kwas foliowy jest ważny dla naszego organizmu? Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z poniższym artykułem...
Kwas foliowy to jeden z wielu składników, które są niezbędne w naszej diecie. Stężenie kwasu foliowego w naszym organizmie zmniejsza się z powodu złej diety, np. palenia papierosów, picia kawy czy też spożywania alkoholu. W związku z tym, że nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać kwasu foliowego, zalecanie jest jego uzupełnianie. Najczęściej uzupełniany jest dzięki spożywaniu odpowiednich produktów, a także za pomocą preparatów farmakologicznych. Kwas foliowy, zwany również witaminą B9, jest bardzo ważny dla naszego organizmu, ponieważ bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, w tym DNA.
Kwas foliowy występuje oprócz preparatów aptecznych, także w żywności jako tzw. foliany. Kwas foliowy w produktach występuje w bardzo różnych ilościach. Dobrym jego źródłem są warzywa i owoce, które zawierają również witaminę C, np.:
Nadmiar:
Kwas foliowy występuje oprócz preparatów aptecznych, także w żywności jako tzw. foliany. Kwas foliowy w produktach występuje w bardzo różnych ilościach. Dobrym jego źródłem są warzywa i owoce, które zawierają również witaminę C, np.:
- pomarańcze,
- brukselka,
- warzywa i owoce, które zawierają beta-karoten (liście pietruszki, cykoria, sałata),
- kapusta włoska,
- suche nasiona roślin strączkowych.
- ryby,
- owoce,
- mleko,
- sery twarogowe,
- kurczaki,
- indyki,
- ziemniaki,
- płatki kukurydziane,
- kasze,
- warzywa,
- jajka,
- mąka pszenna,
- wątróbka,
- soja,
- otręby pszenne....
- wraz z witaminą B12 reguluje tworzenie i dojrzewanie czerwonych krwinek,
- bierze udział w podziale komórek,
- zapewnia sprawne działanie wątroby,
- chroni przed chorobami pasożytniczymi układu pokarmowego,
- zapobiega miażdżycy,
- wspomaga wytwarzanie mleka u kobiet karmiących
Nadmiar:
- odczyny alergiczne skóry,
- u niektórych mogą się tworzyć szkodliwe folacyny w moczu,
- spożycie dzienne 15mg witaminy B9 może spowodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego.
- niedokrwistość megaloblastyczna,
- nadpobudliwość i trudności w zasypianiu,
- spowalnianie syntezy DNA,
- powstawanie ciężkich zaburzeń rozwojowych u płodu,
- biegunka tropikalna.
Źródło:
Cieślik E, Kościej A; Kwas foliowy – występowanie i znaczenie.
Cieślik E, Kościej A; Kwas foliowy – występowanie i znaczenie.