Ciąża

Czego lepiej nie jeść w ciąży?

Publikacja: 12 styczeń 2016
Ciąża to okres zmian zachodzących w naszym organizmie, dlatego w sposób szczególny musimy zadbać o zdrowie nasze i naszego dziecka. Obowiązkiem każdej przyszłej mamy jest przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety. Ciąża to idealny moment, aby przyjrzeć się co mamy na talerzu. Co jest w szczególności przeciwwskazane?
W bardzo szczególny sposób musimy uważać, co wybieramy w codziennym menu. Dieta powinna być zdrowa. Istnieją produkty niezalecane dla kobiet w ciąży, jednak są one zdrowe. Ważne, aby przyszła mama w szczególny sposób dobierała pokarm, który będzie przyjmować, ponieważ wszystkie substancje dostają się też do organizmu dziecka. Kobieta w ciąży nie może zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Zastanawiasz się czego lepiej nie jeść w ciąży? Oto lista produktów, o których powinnaś zapomnieć na 9 miesięcy:
  • Sól
Nadmiar soli szczególnie w drugiej połowie ciąży może powodować nieprzyjemne obrzęki twarzy, rąk  i nóg. Zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego z diety powinniśmy wyeliminować  produkty mocno dosalane np. chipsy, krakersy, śledzie, wędliny czy konserwy.
  • Surowe jaja, surowe mięso i nabiał, surowe ryby, niepasteryzowane mleko
Mogą one zawierać bakterie listerii czy też pasożyty toksoplazmozy. Surowe jajka mogą być zakażone salmonellą, dlatego nie wolno ich jeść.
  • Sery pleśniowe i brie
Do tej listy należy dodać: ser feta, camembert i produkty z niepasteryzowanego mleka, np. oscypki. Należy je odstawić, bo mogą w nich być ukryte bakterie z rodzaju listeria. Kobiety w ciąży są ok. 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostałe osoby dorosłe. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, objawy mogą być niezauważalne, a prowadzić mogą do poronienia lub do przedwczesnego porodu czy choroby maleństwa.
  • Kolorowe napoje gazowane
Dostarczają zdecydowanie za dużo cukru, podnoszą ciśnienie a zawarty w nich dwutlenek węgla może podrażnić przewód pokarmowy.
  • Alkohol
Jeśli nieświadomie w pierwszych tygodniach ciąży sięgnęłaś po alkohol, nie powinien poważnie zaszkodzić dziecku. Jednak w kolejnych tygodniach zakazane jest spożywanie alkoholu, bo może on wywołać choroby dziecka i poważnie zaburzyć jego rozwój.
  • Orzeszki ziemne
Orzeszki są nieszkodliwe, jednak bardzo szybko pleśnieją, dlatego w szczególności odradzane jest je przyjmować alergiczkom. Kobiety w ciąży, które nie mają alergii nie muszą ich w zupełności eliminować.
  • Kofeina
Nie można zapominać, że kofeina zawarta jest również w czekoladzie, coli i herbacie. W pierwszym trymestrze kofeina może spowodować  poronienie. Kofeina powoduje zmniejszenie przyswajania żelaza, jest również odpowiedzialna za wypłukiwanie wapnia z organizmu.
  • Zioła
Niektóre zioła bardzo silnie oddziałują na organizm. Kilka z nich powinnaś w szczególności unikać: aloes, tymianek, rozmaryn, żeń-szeń, owoce jałowca, krwawnik, liście malin. Powodują odwodnienie i przekrwienie narządów w obrębie miednicy oraz mają szkodliwe działanie na płód.

Wyżej wymienione produkty powinnaś na czas ciąży wykluczyć ze swojego menu oraz być pod stałą opieką lekarza.
Źródło:
„Co jeść podczas ciąży”, Dr Rana Conway

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
podczas całych 9 miesięcy ciąży Twoje spożycie energii powinno być zwiększone o ok. 80 000 kalorii?