Ważny temat

Dieta wzmacniająca odporność

Publikacja: 30 październik 2015 Ostatnia aktualizacja: 04 listopad 2015
Jesień i zima jest to czas kiedy szczególnie nasz układ odpornościowy jest narażony na wirusy i bakterie. Do właściwego funkcjonowania organizmu potrzebujemy niezbędnych składników odżywczych, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta w tym czasie. Z poniższego artykułu, dowiesz się jakie produkty spożywcze szczególnie wzmacniają naszą odporność.
Właściwy sposób odżywiania się wpływa w szczególności na nasze zdrowie. Odpowiednia dieta jest coraz częściej stosowaną metodą
w leczeniu wielu chorób i ma duży wpływ na nasz układ immunologiczny. Żywność wzmacniająca naszą odporność powinna zawierać jak najwięcej witamin i składników mineralnych, oraz antyoksydantów - są to związki usuwające nadmiar wolnych rodników.

Do najważniejszych przeciwutleniaczy zaliczamy:
  • beta - karoten - występujący w cukinii, marchwi, brukselce, cykorii, szpinaku, czerwonej papryce, dyni.
  • selen - występujący w orzechach (brazylijskich), rybach, owocach morza.
  • witaminy E i C - występujące w pomidorach, brokułach, cytrusach, truskawkach, orzechach, szparagach, szpinaku, kukurydzy. 
Ważną funkcję w diecie pełni żelazo, bogatymi źródłami jest: wątróbka, jaja, czerwone mięso, kasze.
Zalecane jest spożywanie większej ilości cebuli i czosnku, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Działanie przeciwzapalne ma zielona herbata. Między posiłkami zalecane jest picie dużej ilości wody mineralnej.

Niedobór cynku w składnikach odżywczych wpływa na układ odpornościowy i wywołuje duże zagrożenie infekcjami. Największe ilości cynku są w następujących produktach: ziarna zbóż, produkty mleczne, czerwone mięso, drób, jaja, pestki dyni, owoce morza.

Produkty spożywcze wzmacniające odporność organizmu człowieka:
  • warzywa: marchew, cukinia, brukselka, czerwona papryka, brokuły, kalafior, kabaczek, buraki, szpinak, pietruszka, bataty,
  • owoce: cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, borówki, truskawki, maliny, wiśnie,
  • mięso,
  • jaja,
  • ryż, kasza,
  • olej kokosowy, oliwa z oliwek,
  • ciemne pieczywo na naturalnym zakwasie,
  • probiotyki: kapusta kiszona, ogórki kiszone,
  • prebiotyki: cebula, czosnek.
Ważnym elementem w naszej diecie powinno być urozmaicanie posiłków, ponieważ wszystkie składniki: węglowodany, białka, tłuszcze i witaminy są konieczne dla zachowania zdrowia.
Źródło:
Tel-med

TEL-MED POLECA

Laryngolog Konin Golina/ Holter ciśnieniowy Konin/ Internista/ Dietetyk

Lekarz specjalista laryngolog dr nauk. med. Anna Gawlak-Prycka

woj. wielkopolskie
Golina, ul. Kolejowa
  • czynna
  • nieczynna

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
aż 70% komórek układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym?