Dieta wzmacniająca odporność
Publikacja: 30 październik 2015
Ostatnia aktualizacja: 04 listopad 2015
Jesień i zima jest to czas kiedy szczególnie nasz układ odpornościowy jest narażony na wirusy i bakterie. Do właściwego funkcjonowania organizmu potrzebujemy niezbędnych składników odżywczych, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta w tym czasie. Z poniższego artykułu, dowiesz się jakie produkty spożywcze szczególnie wzmacniają naszą odporność.
Właściwy sposób odżywiania się wpływa w szczególności na nasze zdrowie. Odpowiednia dieta jest coraz częściej stosowaną metodą
w leczeniu wielu chorób i ma duży wpływ na nasz układ immunologiczny. Żywność wzmacniająca naszą odporność powinna zawierać jak najwięcej witamin i składników mineralnych, oraz antyoksydantów - są to związki usuwające nadmiar wolnych rodników.
Do najważniejszych przeciwutleniaczy zaliczamy:
Zalecane jest spożywanie większej ilości cebuli i czosnku, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Działanie przeciwzapalne ma zielona herbata. Między posiłkami zalecane jest picie dużej ilości wody mineralnej.
Niedobór cynku w składnikach odżywczych wpływa na układ odpornościowy i wywołuje duże zagrożenie infekcjami. Największe ilości cynku są w następujących produktach: ziarna zbóż, produkty mleczne, czerwone mięso, drób, jaja, pestki dyni, owoce morza.
Produkty spożywcze wzmacniające odporność organizmu człowieka:
w leczeniu wielu chorób i ma duży wpływ na nasz układ immunologiczny. Żywność wzmacniająca naszą odporność powinna zawierać jak najwięcej witamin i składników mineralnych, oraz antyoksydantów - są to związki usuwające nadmiar wolnych rodników.
Do najważniejszych przeciwutleniaczy zaliczamy:
- beta - karoten - występujący w cukinii, marchwi, brukselce, cykorii, szpinaku, czerwonej papryce, dyni.
- selen - występujący w orzechach (brazylijskich), rybach, owocach morza.
- witaminy E i C - występujące w pomidorach, brokułach, cytrusach, truskawkach, orzechach, szparagach, szpinaku, kukurydzy.
Zalecane jest spożywanie większej ilości cebuli i czosnku, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Działanie przeciwzapalne ma zielona herbata. Między posiłkami zalecane jest picie dużej ilości wody mineralnej.
Niedobór cynku w składnikach odżywczych wpływa na układ odpornościowy i wywołuje duże zagrożenie infekcjami. Największe ilości cynku są w następujących produktach: ziarna zbóż, produkty mleczne, czerwone mięso, drób, jaja, pestki dyni, owoce morza.
Produkty spożywcze wzmacniające odporność organizmu człowieka:
- warzywa: marchew, cukinia, brukselka, czerwona papryka, brokuły, kalafior, kabaczek, buraki, szpinak, pietruszka, bataty,
- owoce: cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, borówki, truskawki, maliny, wiśnie,
- mięso,
- jaja,
- ryż, kasza,
- olej kokosowy, oliwa z oliwek,
- ciemne pieczywo na naturalnym zakwasie,
- probiotyki: kapusta kiszona, ogórki kiszone,
- prebiotyki: cebula, czosnek.
Źródło:
Tel-med
Tel-med
TEL-MED POLECA
Laryngolog Konin Golina/ Holter ciśnieniowy Konin/ Internista/ Dietetyk
Lekarz specjalista laryngolog dr nauk. med. Anna Gawlak-Prycka
woj. wielkopolskie
Golina, ul. Kolejowa
Golina, ul. Kolejowa
- czynna
- nieczynna