Cholesterol - co o nim wiemy?
Publikacja: 22 czerwiec 2015
Ostatnia aktualizacja: 26 czerwiec 2015
Czym jest powodująca tak wiele kontrowersji substancja wytwarzana w naszym organizmie? Czy rzeczywiście szkodzi zdrowiu i powoduje choroby takie jak miażdżyca? Dowiedz się więcej o "tajemniczym" cholesterolu, sprawdź kiedy jego poziom w organizmie może być niepokojący!
Cholesterol jest to substancja przypominająca tłuszcz, wytwarzana przede wszystkim przez wątrobę i dostarczana do organizmu wraz z posiłkami. Według przeprowadzanych badań cholesterol sam w sobie szkodliwy nie jest. Jego optymalna ilość w organizmie wspomaga w produkowanie hormonów, witaminy D i kwasów żółciowych. Wskazuje się, że to jego nadmiar odpowiada za powstawanie chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak, np. miażdżyca.
Rodzaje cholesterolu
W organizmie człowieka związek lipidowy jakim jest cholesterol łączy się z białkiem. Połączenie to nazywane jest lipoproteinami. Wyróżnia się następujące rodzaje tych związków: lipoproteiny wysokiej gęstości, niskiej gęstości oraz bardzo małej gęstości – w zależności od tego, jaki powstał stosunek tłuszczu do białka.
Lipoproteiny niskiej gęstości (LDL) - nazywane są potocznie "złym" cholesterolem, jego odkładający się nadmiar na ściankach tętnic może być powodem powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego.
Lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) - potocznie "dobry" cholesterol, w związku tym przeważają białka. Pomaga on w optymalizowaniu "złego" cholesterolu w organizmie. Jego wysoki poziom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL) - podobnie jak związek LDL jest szkodliwy dla organizmu, zawiera głównie tłuszcz.
Trójglicerydy - rodzaj tłuszczu, którego powstawanie warunkuje spożywanie zbyt dużej ilości cukrów, alkoholu i nadmiaru kalorii.
Normy
Wartości całkowitego stężenia cholesterolu w organizmie:
Norma: < 200 mg/dl,
Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl,
Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl.
Wartości dla poszczególnych rodzajów cholesterolu:
Norma u kobiet 40–80 mg/dl,
Poziom podwyższony: 135–155 mg/dl,
Poziom znacznie podwyższony: > 155 mg/dl.
Skutki wysokiego poziomu "złego" cholesterolu
Wysoki poziom tego związku w organizmie może prowadzić do zachorowań na miażdżycę. Dzieje się to ze względu na odkładający się na wewnętrznych ściankach tętnic zbędny tłuszcz. Prowadzi to do zgrubienia ściany tętnic i zwężenia ich światła. Następstwem miażdżycy są kolejno choroby wieńcowe, które również niosą za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych.
Zagrożenie wystąpienia tego schorzenia uwarunkowane jest również innymi czynnikami takimi jak: brak aktywności fizycznej, stres, nieprawidłowe odżywanie.
Jak obniżać poziom "złego" cholesterolu?
W sytuacji obniżania poziomu "złego" cholesterolu (LDL, VLDL, TG) warto pamiętać o jednoczesnym podnoszeniu wartości HDL, czyli "pozytywnych" lipoprotein. Zaleca się stosowanie odpowiedniej diety, oraz uzupełniająco środków farmakologicznych wspomagających redukcję "złych" lipoprotein.
W diecie warto uwzględnić takie składniki jak:
Dodatkowo warto postawić na zdrowy tryb życia:
Badanie
Badanie stężenia poziomu cholesterolu w organizmie wykonuje się z krwi za pomocą oznaczenia pełnego lipidiogramu. Przed badaniem pacjent nie musi pozostawać na czczo, badanie można wykonać o każdej porze dnia. Każde wykonane badania należy skonsultować z lekarzem.
Rodzaje cholesterolu
W organizmie człowieka związek lipidowy jakim jest cholesterol łączy się z białkiem. Połączenie to nazywane jest lipoproteinami. Wyróżnia się następujące rodzaje tych związków: lipoproteiny wysokiej gęstości, niskiej gęstości oraz bardzo małej gęstości – w zależności od tego, jaki powstał stosunek tłuszczu do białka.
Lipoproteiny niskiej gęstości (LDL) - nazywane są potocznie "złym" cholesterolem, jego odkładający się nadmiar na ściankach tętnic może być powodem powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego.
Lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) - potocznie "dobry" cholesterol, w związku tym przeważają białka. Pomaga on w optymalizowaniu "złego" cholesterolu w organizmie. Jego wysoki poziom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL) - podobnie jak związek LDL jest szkodliwy dla organizmu, zawiera głównie tłuszcz.
Trójglicerydy - rodzaj tłuszczu, którego powstawanie warunkuje spożywanie zbyt dużej ilości cukrów, alkoholu i nadmiaru kalorii.
Normy
Wartości całkowitego stężenia cholesterolu w organizmie:
Norma: < 200 mg/dl,
Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl,
Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl.
Wartości dla poszczególnych rodzajów cholesterolu:
- HDL ("dobry" cholesterol) – wyższe wartości pozytywnie wpływają na organizm,
Norma u kobiet 40–80 mg/dl,
- LDL, VLDL, TG ("zły" cholesterol) – niższe wartości stanowią lepszy wynik,
Poziom podwyższony: 135–155 mg/dl,
Poziom znacznie podwyższony: > 155 mg/dl.
Skutki wysokiego poziomu "złego" cholesterolu
Wysoki poziom tego związku w organizmie może prowadzić do zachorowań na miażdżycę. Dzieje się to ze względu na odkładający się na wewnętrznych ściankach tętnic zbędny tłuszcz. Prowadzi to do zgrubienia ściany tętnic i zwężenia ich światła. Następstwem miażdżycy są kolejno choroby wieńcowe, które również niosą za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych.
Zagrożenie wystąpienia tego schorzenia uwarunkowane jest również innymi czynnikami takimi jak: brak aktywności fizycznej, stres, nieprawidłowe odżywanie.
Jak obniżać poziom "złego" cholesterolu?
W sytuacji obniżania poziomu "złego" cholesterolu (LDL, VLDL, TG) warto pamiętać o jednoczesnym podnoszeniu wartości HDL, czyli "pozytywnych" lipoprotein. Zaleca się stosowanie odpowiedniej diety, oraz uzupełniająco środków farmakologicznych wspomagających redukcję "złych" lipoprotein.
W diecie warto uwzględnić takie składniki jak:
- pożywienie bogate w błonnik - produkty zbożowe, warzywa, owoce,
- pożywienie bogate w białko - warto postawić przede wszystkim na białko pochodzenia roślinnego,
- dbaj o poziom witamin w organizmie.
Dodatkowo warto postawić na zdrowy tryb życia:
- regularne ćwiczenia,
- rezygnacja z używek takich jak papierosy i alkohol,
- regularne badania.
Badanie
Badanie stężenia poziomu cholesterolu w organizmie wykonuje się z krwi za pomocą oznaczenia pełnego lipidiogramu. Przed badaniem pacjent nie musi pozostawać na czczo, badanie można wykonać o każdej porze dnia. Każde wykonane badania należy skonsultować z lekarzem.
Źródło:
Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L. "Zaburzenia lipidowe"
Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L. "Zaburzenia lipidowe"
TEL-MED POLECA
Centrum Rehabilitacji Ortopedii Poznań Wilda/ Gabinet Lekarski w Poznaniu/ USG dzieci Poznań
STANLEY Centrum Medyczne w Poznaniu
woj. wielkopolskie
Poznań, ul. 28 Czerwca 1956 r.
Poznań, ul. 28 Czerwca 1956 r.
- czynna
- nieczynna