C (kwas askorbinowy)
Funkcja
Witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest ona bardzo ważna dla prawidłowej budowy tkanki łącznej. Wpływa na odporność, stan naczyń krwionośnych, jest ważnym przeciwutleniaczem, uczestniczy w licznych procesach metabolicznych. Organizm człowieka nie jest w stanie sam syntetyzować tej witaminy, dlatego musi być ona dostarczana z pożywieniem.
Niedobór
Jeśli organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości tej witaminy, może prowadzić to do poniższych chorób i dolegliwości:
- szkorbut
- trudniejsze gojenie ran
- zaburzenia przemiany materii
- obniżenie odporności
Nadmiar
Hiperwitaminoza może prowadzić do:
- wysypki
- objawów ze strony przewodu pokarmowego
- zaburzeń u osób chorujących na nerki
- nadmiar tej witaminy jest szkodliwy w czasie ciąży!
Źródła
Naturalnym źródłem tej witaminy są:
- kapusta kiszona
- owoce cytrusowe
- dzika róża
- jagody, maliny, jeżyny
- ziemniaki i inne warzywa np.:
- brukselka
- pomidory
- kapusta
- cebula,
- szpinak
- brokuły