Witaminy i minerały

C (kwas askorbinowy)

Funkcja

Witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest ona bardzo ważna dla prawidłowej budowy tkanki łącznej. Wpływa na odporność, stan naczyń krwionośnych, jest ważnym przeciwutleniaczem, uczestniczy w licznych procesach metabolicznych. Organizm człowieka nie jest w stanie sam syntetyzować tej witaminy, dlatego musi być ona dostarczana z pożywieniem.

Niedobór

Jeśli organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości tej witaminy, może prowadzić to do poniższych chorób i dolegliwości:
  • szkorbut
  • trudniejsze gojenie ran
  • zaburzenia przemiany materii
  • obniżenie odporności

Nadmiar

Hiperwitaminoza może prowadzić do:
  • wysypki
  • objawów ze strony przewodu pokarmowego
  • zaburzeń u osób chorujących na nerki 
  • nadmiar tej witaminy jest szkodliwy w czasie ciąży!

Źródła

Naturalnym źródłem tej witaminy są:
  • kapusta kiszona
  • owoce cytrusowe
  • dzika róża
  • jagody, maliny, jeżyny
  • ziemniaki i inne warzywa np.:
    • brukselka
    • pomidory
    • kapusta
    • cebula,
    • szpinak
    • brokuły

Słowniki medyczne