KRĄŻENIE
Czas polubić owoce
Ludzie jedzący dużo owoców i warzyw mają znacznie niższe ciśnienie krwi niż Ci, którzy odżywiają się mniej zdrowo. Prawdopodobnie dzięki właściwej proporcji cukru i soli.
Koci pazur
Jak pokazały testy kliniczne, napar z kociego pazura ( Uncaria Tomentosa), rośliny pochodzącej z amazońskich lasów tropikalnych, zmniejsza ciśnienie krwi.
Sałata w ziarenkach
Witamina E, powszechnie występująca w nasionach i pestkach dyni czy w siemieniu lnianym, a także w owocach takich jak wiśnie czy czereśnie, jak również w kiwi oraz w zielonej papryce, redukuje lepkość krwi, a co za tym idzie, zmniejsza zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów. Nabierz zwyczaju posypywania sałatek ziarnami.
Pomarańczowa siła
Pomarańcze oraz inne cytrusy zawierają dużo witaminy C o flawonoidów, które wpływają na wzmocnienie ścian naczyń włosowatych, dzięki czemu krew szybciej krąży w organizmie.
Niacyna
Inaczej witamina B3 znajduje się w wątróbce, drobiu, fasoli, grochu, maśle orzechowym, serze, soi i suszonych brzoskwiniach, a także w pełnym ziarnie, migdałach, grzybach, owocach dzikiej róży. Poprawia przepływ krwi nawet w najmniejszych naczynkach krwionośnych, łagodząc dolegliwości związane z niewłaściwym krążeniem.
Masaż
Masaż poprawia krążenie, zwłaszcza w miejscu stosowania. Składniki odżywcze wraz z dobrze natlenioną krwią trafiają do skóry, mięśni i tkanki podskórnej.
Pieprz na zimne stopy
Moczenie przez 5-10 minut dłoni i stóp w wodzie , do której dodano łyżeczkę proszku musztardowego albo pieprzu cayenne, poprawia krążenie dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych.