Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Mamy maj, mamy alergie...
01 maj 2012
Słoneczne miesiące to trudny czas dla alergików. Gdy wszystko wokół zieleni się i kwitnie, oni kichają, mają katar i zaczerwienione spojówki. Choroby wywołane przez alergeny, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza....

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

Internista na NFZ

Kategoria: Lekarze i placówki medyczne » Specjaliści
Autor Wypowiedź

jovka
Wysłany: 19:36 (16.09)
Jak to jest z leczeniem na NFZ w czasie urlopu, delegacji itp. Czy jeśli zdarzy mi się infekcja na wyjeździe muszę zmienić lekarza rodzinnego, żeby mnie ktoś przyjął? (Miałam taką sytuacje i już zupełnie nie wiem o co chodzi...)

mamuska
Wysłany: 14:30 (17.09)
no chyba nie musisz zmieniać, przy nagłych zachorowaniach doraźnie, to chyba każdy lekarz powinien przyjąć i zgłosić to do Twojej kasy chorych do ktorej należysz.

magik
Wysłany: 11:42 (19.09)
powinien, powinien, ale nie przyjmuje i tak to wygląda!

freddy
Wysłany: 10:56 (22.09)
też miałem ten problem z siostrzenicą na wakacjach, wyszła jej jakaś wysypka i nikt nie chciał jej przyjąć- poszliśmy prywatnie,

jovka
Wysłany: 09:07 (25.09)
Właśnie. Też miałam taka sytuację, po której nie wiedziałam już w ogóle o co chodzi i wolałam iść prywatnie, żeby nie narobić sobie jakichś papierkowo-formalnych kłopotów... Nie chciałam się wypisywać z tej przychodni gdzie już jestem, nawet "na jakiś czas", bo jestem z niej bardzo zadowolona i mam tam kartotekę.

Wiolka
Wysłany: 13:31 (27.09)
ale właśnie kłopoty papierkowe to sprawa przychodni i dlatego nie chcą przyjmować

diabetyczka
Wysłany: 20:39 (30.09)
czasami ręce opadają, dorosły to nafaszeruje się lekami bez recepty i jakoś to zniesie, ale dziecko się męczy

mamuska
Wysłany: 14:19 (03.10)
a ja mam miłe wspomnienia znad morza, byliśmy z dziećmi w kołobrzegu i córka dostała wysypkę i bez marudzenia przyjęła ja pani doktor w pierwszej przychodni.

renaata
Wysłany: 08:11 (30.11)
Tak, też mam wrażenie, że w publicznej służbie zdrowia lekarz lekarzowi nie równy. Ja mam fantastyczną panią doktor rodzinną, wszystko dokładnie tłumaczy np. jak brać leki, jak trzeba zleca badania i ogólnie ma podejście do pacjenta. A moja koleżanka usłyszała kiedyś w innej przychodni, że przydałoby się, żeby zrobiła pewne badania, ale oni ich nie zapiszą, bo za jej wizytę dostają jakąś kwotę, a badanie jest droższe...

sara21
Wysłany: 14:40 (02.12)
z tego co wiem to chyba nie na każde bezpłatne badanie może skierować lekarz rodzinny.

jovka
Wysłany: 23:04 (05.12)
oj to prawda. zwłaszcza z badaniami krwi jest zamieszanie. Można krążyć od specjalisty, do rodzinnego i z powrotem...

aleksi
Wysłany: 20:23 (10.01)
Każda palcówka powinna przyjąć pacjenta w sytuacji nagłej. Nie trzeba zmieniać lekarza rodzinnego, bo po co to robić na 2 tygodnie wyjazdu, choroby nikt nie planuje. Trzeba wziąć dokument ubezpieczenia i jeśli nie można po dobroci, trzeba siłą. Jeśli placówka nie chce przyjąć, możemy złożyć na nią skargę (do kierownika i NFZ) oraz poprosić o pisemne uzasadnienie odmowy przyjęcia, wtedy może się trochę wystraszą i przyjmą, bo nikt nie chce ponosić odpowiedzialności za zdrowie i życie drugiego człowieka.

akli178
Wysłany: 18:29 (12.01)
Ale w sytuacji nagłej raczej przyjmują :)

lolin
Wysłany: 19:22 (14.01)
To w końcu ich obowiązek :).

hijkl
Wysłany: 11:40 (12.03)
To jest ich obowiązek.. :D Nie dać się :)

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone