Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Schizofrenia - największe wyzwanie psychiatrii
28 styczeń 2012
Omamy, urojenia, apatia - to tylko niektóre z objawów choroby psychicznej jaką jest schizofrenia... Różnorodność zaburzeń sprawia, że postawienie właściwego rozpoznania w przypadku schizofrenii jest trudne i często wymaga dużego zaangażowania lekar...

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

Tabletki antykoncepcyjne - jakie polecacie?

Kategoria: Zdrowie » Seks i Antykoncepcja
Autor Wypowiedź

Madzia_P
Wysłany: 12:20 (05.12)
Chciałabym zmienić tabletki, ponieważ to co biorę teraz (harmonet) źle na mnie działa. Co Wy bierzecie i jakie są wady lub zalety. Pomóżcie bo zupełnie nie orientuje się jakie są jeszcze inne możliwości oprócz tego co teraz mam.

mamuska
Wysłany: 20:32 (08.12)
Wydaje mi się, że jedyna osobą, która może Ci doradzić powinien być Twój ginekolog.

Wiolka
Wysłany: 21:05 (10.12)
Racja... wiek, porody, choroby przewlekłe... wiele czynników decyduje o metodzie antykoncepcji.

Madzia_P
Wysłany: 19:32 (14.12)
Wiem że najlepiej doradzi mi ginekolog, ale myślałam że miałyście jakieś nieprzyjemne przygody z niektórymi tabletkami i się podzielicie...

hankaaa
Wysłany: 14:07 (16.01)
Całkiem ciekawa metoda - w prawdzie nie są to tabletki ale może warto spróbować. Małe kółeczko które zakłada się samemu, jak tampon. Nie wypadnie ponieważ jest elastyczne i przystosowuje się z łatwością. Działa na tej samej zasadzie co plaster, czyli wydziela substancje hormonalne. Jest ponoć lepsze dlatego że omija układ pokarmowy i nie powoduje migren. Co o tym sądzicie? Trochę się zdziwiłam jak o tym usłyszałam. Podobno jest ta metoda w Polsce stosowana od roku na świecie o wiele dłużej.

ciekawska
Wysłany: 12:42 (24.01)
Trochę dziwne. Poczytałam trochę o tym i jeszcze bardziej się zdziwiłam gdy przeczytałam że takie kółeczko może znajdować się poza organizmem kobiety, w czasie trwania cyklu, trzy godziny bez żadnych konsekwencji osłabienia ochrony hormonalnej, więc panie bojące się że kołeczku im wypadnie na czas np. pływania w basenie wyciągają je.

gosia
Wysłany: 18:13 (08.02)
Z takich zupełnych nowości ja stosuje JAZ. 28 tabletek+4 (jako te dodatkowe), dzięki czemu czas trwania krwawienia skraca się. Dodatkowy atut - jak dla mnie- bardzo praktyczny i wygodny sposób przechowywania tabletek.

Madzia_P
Wysłany: 11:43 (09.02)
Byłam u ginekologa i polecał mi właśnie tabletki Yaz. Jeszcze się zdecydowałam do końca, muszę przemyśleć co mi powiedział lekarz. Dał mi również do wypróbowania plastry placebo żeby się przekonać jak to jest. Wiem że jest dyskusja gdzie indziej o nich, ale tu dodam że ja osobiście ich nie polecam, plastry są niewygodne.

Nastka
Wysłany: 16:04 (02.03)
Jak to jest z tymi tabletkami hormonalnymi (niby antykoncepcyjne, niby nie) zapisywanymi przez lekarzy na poprawę cery? Słyszałam same straszne historie, że od hormonalnej antykoncepcji się tyje, zapada na depresję itp. Trochę się boję, czy już pryszcze nie są lepsze od tych dolegliwości...

kasia_85
Wysłany: 19:50 (05.03)
chyba wiem o co chodzi - ale na ulotce do tych tabletek było coś na temat tego, że nie należy ich stosować jako jedyna metodę antykoncepcji, ponieważ maja mało hormonu. Z tego samego powodu nie powinny wywoływać aż tak dramatycznych skutków ubocznych, chociaż oczywiście to może być indywidualna sprawa, więc o wszystkim lepiej informuj od razu lekarza.

Nastka
Wysłany: 10:59 (18.03)
Lekarz trochę mnie uspokoił. Podobno najczęściej występuje zatrzymanie wody w organizmie, przez co można przytyć jakieś 2 kilo. Na szczęście efekt sam ustępuje po jakimś miesiącu. Uff...

renaata
Wysłany: 14:06 (24.03)
Myślę, że podstawa to dobry kontakt z ginekologiem, i rzetelne badania, które pozwolą dobrać takie tabletki, które nie zaszkodzą.

lisica
Wysłany: 11:07 (02.12)
czasami ciężko dopasować tabletki, ja brałam różne, dopiero Levomine mi bardzo służy, i na nastrój i na cerę :) także ja polecam takie.

cicik
Wysłany: 13:43 (11.12)
przed dobraniem odpowiednich tabletek, chyba miałam trzy różne podejścia, ale lekarz mi bardzo pomagał i w końcu się udało:-)

kamila
Wysłany: 20:15 (18.12)
Wiele kobiet stosuje nowe tabletki (Yasmin, Yaz i Yasminelle); wpisując w wyszukiwarkę "zabójcza antykoncepcja" wiele osób chyba zmieni zdanie na ich temat- ja zmieniłam.

matea
Wysłany: 20:58 (21.12)
To jest sprawa indywidualna. To lekarz ginekolog powinien dobrać tabletki na podstawie badania poziomu hormonów, jednak bardzo rzadki zdarza się taki ginekolog, który takie badanie wykonuje. Należy liczyć się z tym, że jak każde tabletki również hormony dają skutki uboczne. Najlepszą antykoncepcją jest abstynencja ;).

aleksi
Wysłany: 12:22 (30.12)
Ty nie musisz się orientować, sama hormonów nigdzie nie kupisz. Po rozmowie z Tobą lekarz będzie wiedział na jakie leki wystawić Ci receptę.

basia
Wysłany: 18:44 (02.02)
Wymieniając swoje spostrzeżenia po wizytach u lekarzy ginekologów doszłyśmy z koleżankami do pewnego wniosku:
(dotyczy on oczywiście antykoncepcji); a mianowicie w większości przypadków u dziewczyn, które chodzą prywatnie lekarz informując o możliwości stosowania antykoncepcji najczęściej skłania się ku wstrzemięźliwości w dni płodne i stosowaniu w pozostałe dni mechanicznych metod antykoncepcyjnych. Lekarze przyjmujący w ramach NFZ głównie polecają tabletki antykoncepcyjne, bądź inne metody, negując wyżej wymienione, o których informują lekarze przyjmujący prywatnie.
Czy któraś z Was zauważyła też taka tendencje?

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone