Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Schizofrenia - największe wyzwanie psychiatrii
28 styczeń 2012
Omamy, urojenia, apatia - to tylko niektóre z objawów choroby psychicznej jaką jest schizofrenia... Różnorodność zaburzeń sprawia, że postawienie właściwego rozpoznania w przypadku schizofrenii jest trudne i często wymaga dużego zaangażowania lekar...

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

recepta "na telefon"

Kategoria: Leki » Leki A-Z
Autor Wypowiedź

jovka
Wysłany: 22:02 (10.07)
jak to właściwie jest? czy lekarz może mi wystawić receptę jeśli go poproszę przez telefon, a np. jestem jego stałą pacjentką? Czy jakieś przepisy mu tego zabraniają?

Nastka
Wysłany: 23:58 (12.07)
Moja mama dostaje jakieś leki bez wizyty. Ciągle bierze te same. Tylko raz w roku ma dokładniejszą kontrolę.

freddy
Wysłany: 13:20 (14.07)
jeżeli leki bierze się stale i przy ich zażywaniu nie są potrzebne kontrole lekarskie, to można odbierać receptę w rejestracji bez kontaktu z lekarzem.

Nastka
Wysłany: 23:33 (14.07)
A lekarz mojej cioci z kolei nie chce iść na taki układ. Wiadomo, ciotka nie jest z tego powodu zbyt szczęśliwa ;)

jovka
Wysłany: 11:31 (20.07)
Czyli wszystko zależy od lekarza? nie ma jakichś ścisłych przepisów które to regulują?

freddy
Wysłany: 21:46 (21.07)
są jakieś rozporzadzenia nfz w tej sprawie,a le to musi być decyzja lekarza

renaata
Wysłany: 22:43 (22.07)
są takie sytuacje kiedy nie ma wyjścia - konieczna jest wizyta

bas_ka
Wysłany: 09:50 (27.07)
a to dotyczy lekarzy pierwszego kontaktu czy specjalistów też? Wiadomo, że do niektórych ciężko się dostać.

renaata
Wysłany: 22:18 (08.08)
Wydaje mi się, że nie ma różnicy. To jest taka ogólna zasada.

Nastka
Wysłany: 23:29 (13.08)
Znam takich, którzy chodzą w ten sposób do ginekologa po recepty na tabletki antykoncepcyjne... a raczej zamawiają je przez telefon.

sara21
Wysłany: 11:54 (23.08)
bardzo wygodny sposób, jeśli wcześniej nie zauważono uciążliwych skutków ubocznych i nie ma potrzeby np zmiany

Nastka
Wysłany: 20:59 (27.08)
Na pewno, tylko najpierw przydały by się chyba jakieś badania. Chociaż nie wiem, czy to jest obowiązkowe. Niektóre koleżanki miały wcześniej badania krwi, a inne nie...

sara21
Wysłany: 10:31 (01.09)
ale badania to chyba przed przepisaniem leków a nie w trakcie?

renaata
Wysłany: 19:24 (04.09)
Z pewnością. Chociaż nierzadko można trafić na takich, którzy tabletki dobierają metodą prób i błędów... ;)

agusia
Wysłany: 10:00 (08.09)
rzeczywiście, to spore ułatwienie dla pacjentów, taka metoda wydawania niektórych recept, nie wiedziałam, że tak można:)

friko
Wysłany: 10:48 (09.09)
jeszcze nie korzystałem z tej formy ale jak zachoruję, to sprawdzę, jak to wygląda w praktyce heh ;P

renaata
Wysłany: 18:48 (10.09)
Friko, to jest w sumie opcja dla osób chorych przewlekle, które mają regularnie zapisywane te same leki, więc lekarz nie wystawia tak recept np. przy nagłym przeziębieniu itp. bo wtedy przebadanie pacjenta jest raczej konieczne ;)

friko
Wysłany: 12:06 (12.09)
w sumie racja... jednak wolałbym nie korzystać- lepiej być zdrowym ;)

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone