Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Schizofrenia - największe wyzwanie psychiatrii
28 styczeń 2012
Omamy, urojenia, apatia - to tylko niektóre z objawów choroby psychicznej jaką jest schizofrenia... Różnorodność zaburzeń sprawia, że postawienie właściwego rozpoznania w przypadku schizofrenii jest trudne i często wymaga dużego zaangażowania lekar...

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

na receptę i bez recepty

Kategoria: Leki » Leki A-Z
Autor Wypowiedź

renaata
Wysłany: 13:28 (09.03)
Właściwie od czego zależy, które leki są wydawane na receptę, a które bez? Zdarzyło mi się, że lek, który miałam zapisany na receptę (dostępny tylko na receptę), posiadał zamiennik który można było kupić bez recepty...

tomasz76
Wysłany: 13:47 (11.03)
Czasami zależy od dawki substancji. Niektóre stężenia leku są wydawane bez recepty, inne już na.

anka21
Wysłany: 15:03 (14.03)
Mnie bardziej zastanawia dlaczego jedne leki są pełnopłatne inne nie. Zwłaszcza, że często na tą sama dolegliwość te pełnopłatne mają np. łagodniejsze skutki uboczne niż te ze zniżką.

diabetyczka
Wysłany: 20:43 (16.03)
pewnie właśnie za to płacisz

renaata
Wysłany: 14:04 (24.03)
no cóż, to brzmi dość pesymistycznie...

diabetyczka
Wysłany: 09:22 (25.03)
nawet w dziedzinie leków płacisz za jakość, tak jak wszędzie, ale na tym chyba nie warto oszczędzać.

piotrek_b
Wysłany: 15:43 (27.03)
też tak sądzę. Choć leki pomagają na pewne dolegliwości moga byc szkodliwe dla innych układów.

renaata
Wysłany: 14:14 (30.03)
Tak, tylko jeśli chorujesz na coś przewlekłego, to może się okazać, że leczenie bez skutków ubocznych trochę będzie kosztowało...

magik
Wysłany: 16:56 (01.04)
to już nie wiadomo czy warto wydać więcej pieniędzy na leki bez skutków ubocznych ale tracąc na tym spokój psychiczny (mam tu na myśli ceny leków)

renaata
Wysłany: 18:28 (09.04)
Ogólnie rzecz ujmując bezpłatne leczenie to czysta teoria. Pół biedy, jeśli stać cię na to, żeby nie oszczędzać na zdrowiu.

jovka
Wysłany: 23:22 (11.04)
Ostatnio byłam w aptece i jakiś drobny błąd na receptach zaważył na tym, że musiałam zapłacić pełną kwotę. Inaczej musiałabym wracać do lekarza żeby nałożył poprawki. A tam czeka się czasami miesiąc na wizytę. Uważam, że to nonsens...

mamuska
Wysłany: 13:17 (16.04)
no chyba, że możliwe byłoby naniesienie poprawek bez wizyty u lekarza a jedynie przez rejestracje.

jovka
Wysłany: 21:29 (20.04)
No właśnie. Nie rozumiem dlaczego pani w aptece nie może tego zrobić. A nie może nie dlatego, że nie chce, tylko z powodu przepisów, które tego zabraniają.

renaata
Wysłany: 23:59 (01.06)
Czasami z powodu błędu lekarza na recepcie cena leku jest dwa razy większa, niż w przypadku dobrze zapisanego.

sara21
Wysłany: 19:39 (17.06)
umówmy się... wszystko zależy od dobrej woli farmaceuty!

jovka
Wysłany: 17:06 (05.07)
Nie tylko. Przepisy często są nieubłagane.

Wiolka
Wysłany: 11:16 (09.07)
przepisy przepisami, ale dlaczego czasem farmaceuta może sam coś poprawić, albo apteka sama kontaktuje się z lekarzem, zeby uzupełnić braki, a czasem pacjent jest odsyłany z niczym??

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone