Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Schizofrenia - największe wyzwanie psychiatrii
28 styczeń 2012
Omamy, urojenia, apatia - to tylko niektóre z objawów choroby psychicznej jaką jest schizofrenia... Różnorodność zaburzeń sprawia, że postawienie właściwego rozpoznania w przypadku schizofrenii jest trudne i często wymaga dużego zaangażowania lekar...

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

Ibuprom czy Paracetamol?

Kategoria: Leki » Leki A-Z
Autor Wypowiedź

Nastka
Wysłany: 12:54 (08.12)
Jaki lek przeciwbólowy/przeciwzapalny jest najlepszy przy przeziębieniu?

mamuska
Wysłany: 20:26 (08.12)
mnie lekarz przy przeziębieniu polecił nurofen, ma w swoim składzie ibuprofen

Prince_82
Wysłany: 08:34 (09.12)
Ja zwykle stosuję zwykłą aspirynę z witaminą C.

tomasz76
Wysłany: 13:38 (09.12)
Aspiryna podrażnia mi żołądek, wolę paracetamol. Tylko trzeba pamiętać, że ten lek może bardzo zaszkodzić na wątrobę w połączeniu z alkoholem.

jovka
Wysłany: 09:09 (10.12)
A czy to prawda, że aspiryna lub polopiryna są zdrowsze na serce niż inne leki przeciwbólowe?

agusia
Wysłany: 11:16 (11.12)
ja na przeziębienie biorę alka-prim.

gosia
Wysłany: 08:10 (13.12)
Przy przeziębieniu gdy pojawi się gorączka biorę zawsze paracetamol. Nigdy mnie nie zawiódł i szybko obniża temperaturę. Dodam że mam bardzo wrażliwy żołądek a te tabletki nie podrażniają mi go.

renaata
Wysłany: 09:25 (14.12)
jovka - rzeczywiście , nawet są specjalne preparaty z bardzo małą dawką profilaktycznie na serce, ale jednocześnie aspiryna np. nie powinna być podawana dzieciom na przeziębienie (niektórzy mówią, że lepiej nawet nie podawać jej młodzieży). Z niczym nie należy przesadzać.

magik
Wysłany: 10:46 (14.12)
co do oddzialywania aspiryny na serce, to wiem, że spiryna rozrzedza krew.

hankaaa
Wysłany: 16:36 (30.12)
Wada paracetamolu - możliwość szkodliwego oddziaływania na wątrobę, czyli hepatotoksyczność. Nie należy stosować go dłużej niż jest to zalecane. Ale za to jest mniej toksyczny dla dzieci ze względu na mniej intensywny metabolizm komórek wątroby. U osób dorosłych może powodować zapalenie nerek, methemoglobinemię oraz niedokrwistość niedobarwliwą.

darek88
Wysłany: 17:07 (04.01)
Zawsze się zastanawiałem czy można zaufać lekom obniżającym gorączkę u niemowląt. Skoro ich metabolizm jest słabo rozwinięty to może rzeczywiście nie powinno być problemu..

Wiolka
Wysłany: 15:39 (28.01)
ja zdecydowanie wolę ibuprom.

Nastka
Wysłany: 16:26 (01.02)
a ja staram się brać leki przeciwbólowe jak najrzadziej, bo się boję, że potem nie będą działały

renaata
Wysłany: 13:46 (17.02)
Zawsze zastanawiało mnie czy to jest rozsądne np. brać znieczulenie ogólne do leczenia stomatologicznego. Wiadomo, że czasami to jest zrozumiałe, ale chyba nie warto tego nadużywać.

30latek
Wysłany: 11:01 (18.02)
Problem ze znieczuleniami ogólnymi jest taki że nie każdy w swoim życiu był na takich lekach i nie wiadomo czy nie jest przypadkiem uczulony na któryś z nich. Dodatkowo niektórzy cierpią po wybudzeniu z narkozy, maja np wymioty.

bas_ka
Wysłany: 10:52 (19.02)
ale leczenie pod narkozą musi być też chyba decyzją lekarza a nie tylko naszym życzeniem?

renaata
Wysłany: 14:12 (23.02)
Na pewno. W niektórych przypadkach zbędna narkoza może zdecydowanie nie posłużyć na zdrowie...

kasia_85
Wysłany: 15:39 (05.03)
Ostatnio było głośno w mediach o 2 przypadkach toksycznej nekrolizy naskórka po zażyciu środków przeciwbólowych. Czy wiecie może co powoduje ten efekt uboczny? Czy np. połączenie 2 różnych leków?

renaata
Wysłany: 13:50 (05.05)
Czy połączenie - nie wiem. Słyszałam, że to mogą wyindukować niektóre leki przeciwzapalne i antybiotyki. Ale to raczej rzadkie schorznie.

Nastka
Wysłany: 15:50 (14.05)
widziałam o tym coś w necie. okropieństwo... dziewczyna wiele razy brała paracetamol i nic jej nie było. Raz miała pecha i po jednej tabletce dostała takich poparzeń, że aż się przeraziłam jak zobaczyłam zdjęcie jej twarzy.

poprzednia strona [1]  2  3 następna strona
Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone